Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Is jouw paard ook heel alert als er maar iets veranderd is in de stal, de wei of op het erf? Soms kan hij zelfs proberen om ervandoor te gaan en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Voor jou en voor je paard. Drie dierwetenschappers wilden uitzoeken of paarden sneller aan nieuwe voorwerpen zouden wennen, ofwel habitueren, als ze elke dag op dezelfde plek een ander, ongeveer even groot object tegenkwamen. Dat bleek niet zo te zijn; bij elk nieuwe voorwerp lieten de paarden evenveel signalen zien dat ze het spannend vonden als bij het vorige.


In het onderzoek werden vierentwintig 2-jarige Deense Warmbloed-hengsten uit dezelfde stoeterij in twee groepen verdeeld. De eerste groep werd geconfronteerd met een voorwerp dat ze moesten passeren om bij een voerbak te komen. De andere twaalf konden gewoon naar de voerbak lopen. Na de eerste dag waarop de paarden kennis mochten maken met de testruimte, lag er voor de eerste groep hengsten elke dag een ander voorwerp klaar. Deze hadden ongeveer dezelfde grootte, maar verschilden van kleur en vorm. Zo was er een oranje pion, een gele doos, een grijze bal, een witte plaat piepschuim, een blauwe cylinder en een groene ton.


Elke hengst werd 2 minuten in de testruimte gelaten. Als hij direct naar de voerbak liep en daar tussen de 90 en 120 seconden uit stond te eten, dan werd aangenomen dat hij voldoende gewend was. Totdat dat het geval was, werd hij met tussenpozen van 2 minuten telkens nogmaals 2 minuten in de ruimte gelaten om aan het voorwerp te habitueren. Het aantal wensessies dat de hengsten nodig hadden bleek elke dag, dus bij elk nieuwe voorwerp, nagenoeg hetzelfde. Daarnaast vertoonden ze evenveel gedrag waaruit op te maken was dat ze het spannend vonden: hoofd optillen tijdens het eten, snurken, alertheid richting het voorwerp en het onderzoeken en besnuffelen ervan.


Na zes dagen checkten de onderzoekers of de paarden wel echt gehabitueerd waren door het voorwerp van dag 6 te herhalen. Dit was het geval: de paarden liepen direct naar de voerbak om te gaan eten. Op dag 8 kregen beide groepen een standaard stresstest, waarbij er een rubberen mat onder de voerbak lag waar de hengsten op moesten stappen om bij het voer te kunnen. De testruimte zag er dus zowel anders uit, als dat de paarden een ander gevoel kregen als ze op de mat stapten om te eten. De hengsten in de eerste groep bleken daar hetzelfde op te reageren als die in de tweede groep. Het wennen aan de verschillende voorwerpen had er dus niet voor gezorgd dat ze sneller habitueerden aan de rubberen mat.


Op zich zijn deze uitslagen logisch. Wilde paarden overleven al eeuwenlang juist omdat ze reageren op de kleinste verschillen in hun omgeving. Zo weten ze bijvoorbeeld heel goed wat het verschil in houding is tussen een jagend roofdier en een die enkel voorbijloopt. In het eerste geval zullen ze op de vlucht slaan, terwijl ze in het tweede energie zullen besparen en doorgaan met waar ze mee bezig waren. Wil je je paard dus aan veel verschillende situaties laten wennen, dan zul je hem aan veel verschillende voorwerpen in variërende kleuren en omgevingen moeten blootstellen.


Overigens hebben de onderzoekers hierna nog getest of het uitmaakte als ze de kleur van de voorwerpen hetzelfde hielden en toen bleken de paarden wel sneller te wennen.


Hier lees je het complete onderzoek.

[Dit artikel schreef ik voor e-quine.com.]


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.