Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Een jong paard starten op een “sympathieke” manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Onderzoekers vroegen zich af of er verschil zou zijn in de hoeveelheid stress als jonge paarden op de traditionele manier werden gestart, of met behulp van een “sympathieke” trainingsmethode. Daarmee bedoelden ze methodes waarbij het gedrag van het paard, het communiceren met behulp van lichaamstaal en het respecteren van zijn natuurlijke behoeften een belangrijke rol spelen. Met andere woorden, de manier waarop ik bij e-quine.com heb geleerd om het trainen van paarden aan te pakken. Dit bleek inderdaad uit te maken.


De wetenschappers bestudeerden het gedrag en de hartslag van 28 jonge KWPN-ers tijdens een trainingsperiode van 5 weken waarin ze zadelmak werden gemaakt en ingereden. Daarna moest elk paard een simpele dressuurproef afleggen in stap, draf en galop, waarin ze op beide handen grote voltes moesten kunnen maken.


Bij de traditioneel getrainde groep kregen alle paarden evenveel trainingstijd per dag volgens een vooraf opgesteld schema. In week 1 werden ze gelongeerd aan het halster, vervolgens met hoofdstel, en daarna met zadel. In de tweede week werd begonnen met het rijden. Verder werden de paarden aan de lange teugel gezet en met dubbele lijnen gelongeerd. Binnen één trainingssessie ging de ruiter over het zadel hangen, volledig in het zadel zitten en werden de paarden aan de longe gestapt en gedraafd met weinig teugelcontact. Hierna nam de ruiter steeds meer contact op en aan het eind van week 2 stapten en draafden alle paarden los onder de man. Vervolgens concentreerden de trainers zich op ritme en vorm in alle gangen.


Voor de andere groep werd de Freestyle-methode gebruikt, die in grote lijnen overeenkomt met de trainingsmethode waarmee ik bij e-quine.com mee heb leren werken. Alle hulpen werden stap voor stap en een voor een aangeleerd voordat ze gecombineerd werden. Elk paard kreeg een eigen trainingsschema dat werd aangepast naar aanleiding van zijn vorderingen. Eerst deden de trainers grondwerk, leerden ze de paarden om van de druk af te komen, werkten ze aan de lange lijnen en gaven ze schrik- en obstakeltraining. Tijdens deze sessies begon de ruiter over het ongezadelde paard te hangen. Als dat goed ging, ging de ruiter rechtop op het paard zitten terwijl de trainer het paard leidde. Hierna wende hij het paard aan een bareback pad, een hoofdstel met een lederen bit en werd het paard met pad en hoofdstel gelongeerd. De ruiters reden in eerste instantie aan de dubbele lijnen, en uiteindelijk werd grondwerk afgewisseld met los in de bak rijden.


Tijdens een test na de trainingsperiode waarin een persoon het paard benaderde, bleken de sympathiek getrainde paarden veel minder te snuiven dan de traditioneel getrainde paarden. Gedurende de trainingsperiode lieten de traditioneel getrainde paarden meer angst- en stress-gerelateerd gedrag zien, zoals hoge spierspanning, een hoge hoofdhouding, lipbewegingen en knarsetanden. Bij de afsluitende dressuurproef bleek dat de verschillen in gedrag en technische prestaties vrij klein waren, maar dat de gemiddelde hartslag hoger was bij de traditioneel getrainde paarden. Het starten van jonge paarden op de sympathieke manier zorgde dus in dezelfde tijd voor hetzelfde trainingsniveau als bij de traditionele methode, terwijl deze paarden minder stress hadden tijdens de training.


Interessant? Het hele wetenschappelijke onderzoek “A comparison of sympathetic and conventional training methods on responses to initial horse training” vind je hier


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.