Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wat doet mijn paard nou? Contact met andere dieren

Op Facebook en Instagram zie je ze regelmatig langskomen: filmpjes waarin paarden katten likken, konijnen tegen veulens aanliggen of reeën met pony’s spelen. Maar ook video’s waarin paarden kraaien wegjagen of zelfs een kip doodtrappen. Onze vierbenige maatjes kunnen kennelijk net zo’n haat-liefdeverhouding hebben met andere dieren als wij.


Maar waarom reageren paarden nou zo verschillend op andere dieren?


Uiteraard heeft dat een heleboel te maken met welke ervaring ze hebben met die dieren. Zijn ze bekend met de soort, of hebben ze hem nog nooit gehoord, geroken en/of gezien? En als dat laatste het geval is, welk gedrag vertoont het dier dan?


Paarden en koeien

Als je paard niet is opgegroeid met koeien, dan zullen ze daar bijna altijd in eerste instantie op reageren door te verstarren en naar de herkauwers te gaan staan staren. Helaas zijn koeien nogal nieuwsgierig aangelegd en komen ze graag in een rechte lijn op jou en je paard af om jullie van dichtbij te bekijken. En dat is voor de meeste paarden nou net ietsje teveel van het goede. Met als gevolg dat de meeste van hen rechtsomkeert maken en er in volle vaart vandoor gaan.

In zo’n geval is het beter om op een grotere afstand van die koeien vandaan te stoppen en je paard niet te dwingen om verder te gaan als hij duidelijke tekenen geeft dat hij die beesten superspannend vindt (download mijn gratis eBook “Angst bij Paarden” om meer te weten te komen over de signalen die je paard op zo’n moment kan geven). In veel gevallen is het verstandiger om af te stappen en je paard aan de hand langs de koeien te leiden, waarbij jij tussen de koeien en je paard in loopt. Probeer daarbij als dat mogelijk is een grote boog om de koeien heen te maken.

Werkt dit niet omdat je paard het nog steeds te eng vindt, dan kan je beter omkeren en (op een ander moment) in alle rust stapsgewijs gaan trainen met het benaderen van de koeien. Ik zou daarbij aanraden om eerst een schriktraining met je paard te doen om te onderzoeken waar hij op reageert en hoe hij zijn spanning uit. Roep eventueel de hulp in van een ervaren gedragstrainer of -therapeut.

Zijn paarden wel opgegroeid met koeien en delen ze een wei, dan negeren ze elkaar meestal. Het kan echter zijn dat een paard een koe wegjaagt als die in zijn persoonlijke ruimte komt, zoals je op de tweede foto kunt zien. Hierbij gaat het om dezelfde reactie als dat een ander paard onuitgenodigd te dichtbij komt.
Paarden en varkens

Ook de geur en het geluid van een dier kan een belangrijke rol spelen in hoe je paard reageert. Zo kunnen varkens een penetrante geur bij zich dragen en ook hun gegil kan behoorlijk beangstigend zijn voor je paard. Door het geluid van een varken op te nemen en eerst heel zacht en vervolgens steeds iets harder af te spelen bij je paard, kun je hem daar in alle ontspanning kennis mee laten maken.

Hetzelfde geldt voor hun mest. Als je daar een zakje van op stal hangt - eerst een eind van je paard vandaan en vervolgens steeds dichterbij, dan gaat hij vanzelf merken dat er geen gekke dingen gebeuren als hij die geur ruikt.


Paarden en honden

Heeft je paard een vervelende ervaring met bijvoorbeeld een hond gehad, dan zal zijn eerste reactie zijn om daar vandaan te vluchten. Probeer jij hem tegen te houden, dan is de kans groot dat hij in de vechtmodus gaat: bokken, steigeren, rondjes draaien - alles om ervoor te zorgen dat de afstand tussen hem en de hond groter wordt.

In zo’n geval is het belangrijk om het vertrouwen van je paard in honden opnieuw op te bouwen met behulp van een vriendelijke hond die goed onder appèl staat. Ook hierbij bouw je de training stapsgewijs op; zorg er altijd voor dat de spanning bij je paard zo laag mogelijk blijft.


Paarden en vogels

Er zijn diersoorten waarmee paarden een soort symbiose hebben opgebouwd. Spreeuwen zoals die op de foto zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zitten graag in de buurt van paarden omdat die met hun hoeven en neus insecten doen opvliegen of wegspringen en dat betekent natuurlijk een lekker maaltje voor de spreeuwen. Daarnaast pikken ze graag insecten uit de vacht van een paard en halen ze er in de ruitijd prima nestmateriaal vandaan. De paarden laten de vogels dan ook zonder enig probleem bij hen in de buurt en op hun lichaam; ze helpen hen tenslotte van de jeuk af.

Een andere manier waarop vogels, maar ook andere dieren, paarden kunnen helpen is als ze alarm slaan. De meeste paarden zullen alert reageren op de waarschuwingskreten van vogels en een alerte houding van bijvoorbeeld een hert. Het kan tenslotte prima zo zijn dat dat ook gevaar voor hun betekent.

Hoe het dan komt dat sommige paarden met hun oren in de nek achter kraaien en andere grote vogels aangaan? In de meeste gevallen heeft dat te maken met aangeleerd gedrag. Als een paard zich verveelt en hij merkt dat die grote vogels voor hem wegvliegen, dan kan het zijn dat hij dat een leuke bezigheid gaat vinden. Zeker als hij merkt dat die vogels steeds sneller wegvliegen als hij sneller aan komt rennen.


Paarden en dierlijke maatjes

En hoe zit het met die dieren waar paarden enorm close mee zijn? In veel gevallen gaat het daarbij om paarden die alleen worden gehouden. Paarden hebben de ingebouwde behoefte om sociaal contact te hebben met andere paarden. Is dat niet mogelijk, dan wordt bijvoorbeeld de behoefte om bij elkaar in de buurt te zijn, elkaar te krauwen en gekrauwd te worden niet vervuld. Is er op zo’n moment een ander dier waar ze wel contact mee kunnen hebben, dan kan het zijn dat ze daarvoor kiezen. Iets is tenslotte beter dan niets.


Paarden en jonge dieren

Een uitzonderlijke positie hebben jonge dieren, zowel bij paarden als bij andere diersoorten. Kennelijk zijn die, waarschijnlijk vanwege hun onbeholpen gedrag en hun onbevangenheid, zo duidelijk geen bedreiging dat ze hun nabijheid makkelijk accepteren, in sommige gevallen zelfs als het om jonge roofdieren gaat. Het lijkt er dan ook op dat een jong dier bij volwassen dieren eerder de behoefte oproept om bescherming te bieden dan om aan te vallen.


Heeft jouw paard een bijzonder contact met een ander dier? Weet je toevallig hoe dat zo is gekomen? Ik ben hartstikke benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Zou jij graag een steuntje in de rug willen hebben van een specialist op het gebied van paardengedrag als je met je vierbenige maatje met zijn angst voor koeien, varkens of honden aan de slag gaat? Dan kom ik jullie graag helpen. Zo weet je tenminste zeker dat je het probleem niet onbewust erger maakt. Stuur me een berichtje, dan bellen we er even vrijblijvend over.

PPS: Wil jij het naadje van de kous te weten komen over paardengedrag? En zou je weleens willen horen wat de overeenkomsten zijn met hondengedrag? Op 14 oktober geef ik samen met een hondengedragsbegeleider en -coach een presentatie over dat onderwerp. Uiteraard geven we je allerlei tips mee die je gelijk thuis met je paard en/of hond kunt toepassen. Kijk hier voor meer info en om jouw plek te reserveren.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.