Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Schrapen/graven tijdens eten of drinken

Sommige paarden doen het heel vaak. Andere bijna nooit. Met hun voorbeen schrapen of graven tijdens het eten of drinken. Zeker als je met je paard te water gaat, zijn er maar weinig paarden die niet even een paar golfjes maken.


Maar waarom doen paarden dat nou?


Bij water verdenk ik de paarden ervan dat ze het gewoon leuk vinden om een vennetje om te toveren in een golfslagbad. Als ik naar hun gezichtsuitdrukking kijk, gok ik dat die aanname niet heel vreemd is.

Graaft of schraapt je paard tijdens het grazen of grasduinen, dan is dat meestal om de begroeiing die hij niet lekker vindt weg te halen boven kruiden of gras waar hij wel trek in heeft. Ook kan hij het doen om de wortels van de planten op te graven zodat hij die kan opeten. Zeker als er weinig gras groeit op de wei kan je paard dit gaan doen. Tijd dus om voor wat hooi te zorgen, want het risico is groot dat hij met de wortels ook zand binnenkrijgt en dat kan voor koliek zorgen. Staat jouw paard op een karige wei, dan is het slim om hem regelmatig een kuurtje psylliumzaad te geven om het zand uit zijn ingewanden te spoelen.

Is het koud en ligt er sneeuw op de wei en ijs op het water, dan zie je paarden ook vaak in de sneeuw graven of een wak in het ijs maken met hun voorbeen. Het zal je weinig verbazen dat ze dit doen om bij het onderliggende gras of water te komen.


Let op: je paard kan dit gedrag ook als overspronggedrag vertonen, ofwel als de situatie spanning oproept, of spannend geweest is. Hier had ik het ook over in mijn artikelen over zelfverzorgend gedrag. Je ziet het dan vaak vlak na of vlak voor kalmerende signalen (afhankelijk van de vraag of de spanning toe- of afneemt), of afgewisseld met kalmerende signalen. Over kalmerende signalen heb ik het een en ander geschreven in mijn artikel over geeuwen.

Meestal zal je paard na het schrapen niet gaan eten als het om overspronggedrag gaat. Als de spanning heel snel stijgt, dan kan hij de kalmerende signalen zelfs helemaal overslaan en direct gaan schrapen of graven. Kijk dus goed naar de situatie waarin je het gedrag ziet om te weten te komen of het uit spanning is of gewoon met eten of drinken te maken heeft.


Zie jij je paard vaak graven of schrapen? Of heb jij ook zo’n paard dat je elke keer weer een nat pak bezorgd als jullie door het water moeten?


Hester Stasse, Man en Paard Coaching

PS: Zie jij je paard of pony weleens iets doen waarvan je denkt “waarom doet hij dat nou?” Dan hoor ik graag van je! Stuur een foto of filmpje van het gedrag en ik schrijf er een kort artikel over dat je binnenkort op Facebook, Instagram en mijn website kunt terugvinden.

PPS: Houd jij van paarden, maar heb je ook een speciaal plekje in je hart voor honden? Op 14 oktober geef ik samen met een hondengedragsbegeleider en -coach een presentatie over paarden- en hondengedrag en hoe je de meest voorkomende gedragsproblemen kunt voorkomen en oplossen. Uiteraard geven we je allerlei tips mee die je gelijk thuis met je paard en/of hond kunt toepassen. Kijk hier voor meer info en om jouw plek te reserveren.

PPPS: Hier zijn de links naar de artikelen over zelfverzorgend gedrag en over geeuwen nog een keer. Veel leesplezier!


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.