Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Veel mensen, inclusief ondergetekende, zijn geneigd om te focussen op wat niet goed gaat. Onder het mom van “verbeterpunten” gaan we gezellig op zoek naar een zo groot mogelijk aantal slakken zodat we daar een flinke lading zout op kunnen leggen. En daar zijn we ondertussen zo goed in geworden dat we nauwelijks ons best hoeven te doen om te lokaliseren wat nog niet perfect was.

Maar wat is eigenlijk perfect? Als je goed genoeg je best doet kan je altijd wel iets vinden dat beter kan. Al is het slechts een fractie.


De vraag is alleen: word je daar blij van?


Bij mij zorgen die verbeterpunten ervoor dat ik minder geniet van mijn prestaties. Onbewust verandert “niet helemaal perfect” namelijk in “niet goed genoeg” in mijn hoofd. Zo krijgt alles wat ik doe een rouwrandje. En dat vind ik eigenlijk best jammer.

Vandaar dat ik het dit keer kort houd: daag jezelf uit om te kijken naar wat er WEL goed gaat. Ga op zoek naar de positieve punten van vandaag, ook al heb je de meest verschrikkelijke rotdag achter de rug. Want zelfs als alles tegen lijkt te zitten, zal er vast wel iets zijn geweest dat een lichtpuntje was vergeleken bij al dat donker.


Wil je echt serieus aan de slag, ga dan elke avond voor jezelf na:

* Wat ging er beter dan gisteren/de vorige keer/vorige maand/vorig jaar?
* Waarin ben je gegroeid? (Of is je paard of jullie als combinatie gegroeid?)
* Wat kan je nu wel wat je een paar dagen/weken/maanden geleden niet kon?
* Wat was dat ene lichtpuntje vandaag? (En was het er misschien stiekem meer dan een?)

(Houd hierbij voor ogen dat ook een heel klein verschil een stapje in de goede richting is.)


Ik kan je garanderen dat je een stuk lekkerder gaat slapen als je even dit rijtje afgaat tijdens het tandenpoetsen.


O, en ben jij iemand die gezegend is met een goedbedoelende manager, trainer, ouder, vriend(in), coach of collega die met een als "feedback" ingeklede reeks rotopmerkingen de grond onder je zelfvertrouwen kan laten wegvallen? (Alsof je zelf nog niet kritisch genoeg was op je resultaten. Krijg je er nog even een schepje bovenop. Fijn…) Daag dan die criticaster op dezelfde manier uit door haar/hem te vragen om eens een positief punt te noemen.

Vallen ze na dat ene punt direct terug in hun negatieve woordenstroom? Dan mogen ze er voor straf nog een noemen. En nog een en nog een en nog een. Totdat ze meer positieve dan negatieve punten hebben opgelepeld. Want ze wilden je toch steunen? Nou dan!


Succes met kijken naar wat er WEL goed gaat!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Aan de slag met je gedachten om positiever te worden? Zodat je de kant op gaat waar je echt heen wilt? Stuur me een bericht, dan hebben we het erover tijdens een gratis en vrijblijvend telefoongesprek van een half uur. Even mijn oren op jou - dat geeft duidelijkheid.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.