Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Gedoe bij de trailer

Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt


Regelmatig kom ik bij amazones die met hun handen in het haar zitten. Ze willen binnenkort op wedstrijd, naar de kliniek of op buitenrit maar hun paard gaat de trailer niet in. Of hij gaat er wel in, maar komt er met dezelfde snelheid weer uit voordat ze de stang achter zijn billen dicht hebben kunnen doen.

Meestal hebben ze al van alles geprobeerd. Inclusief lokken met een emmer voer. En vaak loopt hun paard dan wel de trailer in. Alleen neemt hij vervolgens een grote hap uit de emmer en wandelt hij de trailer weer uit. Waarna hij rustig voor de klep zijn mond leeg gaat staan eten.


Wat dan kan ontstaan is een wedstrijdje wie het snelste is: het paard of de helpende hand die de stang zo snel mogelijk dicht probeert te doen. Meestal wint het paard. En doet hij gelijk een poging om het record zo-snel-mogelijk-een-hap-uit-de-emmer-pakken-en-achteruit-de-trailer-uitracen te verbreken.

"Zit mijn paard me nou gewoon uit te proberen?” verzuchten die amazones voordat we met de training beginnen. “Hij loopt er toch in; waarom blijft hij dan niet staan?"


Omdat hun paard het in de trailer te spannend vindt om daar rustig te blijven eten.


De reden dat hij desondanks naar binnen komt is dat hij die lekkere muesli of brokken niet kan weerstaan. Hij gaat dus zijn eigen grens over om er toch een hap van te nemen. Maar als hij de buit binnen heeft is zijn stoerheid ook direct over en gaat hij de trailer weer uit. En kennelijk voelt hij zich vlak voor de klep veilig genoeg om daar te gaan staan kauwen.


"Maar jij werkt toch ook regelmatig met voer; waarom lukt het jou dan wel?"


Omdat ik het voer als beloning geef als het paard een stapje in de goede richting heeft gezet. Ook al is dat een heel klein stapje en gaat hij daarna weer achteruit. Als ik met mijn target werk bij de trailer, ga ik een paard niet dwingen om iets te doen wat hij mentaal gezien nog niet aankan. En elke keer dat hij wel dichterbij de trailer komt of er zelfs in durft te gaan, beloon ik hem daarvoor. Tot het moment dat hij zelfverzekerd de trailer in wandelt en daar kan eten zonder dat hij de behoefte heeft om buiten de trailer zijn mond leeg te eten.


Het grote verschil tussen die emmer voer en werken met een target en voerbeloningen is dus dat ik het paard niet een grens over lok waar hij zonder voer niet overheen gegaan zou zijn. En verder markeer ik duidelijk dat ik blij ben met elke stap die hij naar of in de trailer zet en dat hij daar die voerbeloning voor krijgt.

Yes!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij af van het gedoe bij de trailer? Dan kom ik je daar graag bij helpen. Stuur me een mailtje of app me (06-8007 4489) om een gratis en vrijblijvende belafspraak te maken, dan hebben we het erover.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.