Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Gedoe bij de trailer - 2

“Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”


Hè hè, eindelijk staat je paard in de trailer in plaats van voor de klep of aan de zijkant. Super gedaan, want dat kan best een uitdaging zijn. (Zie mijn eerste artikel over Gedoe bij de Trailer “Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt.”) Maar hoe ga je nu verder? Gewoon de stang erachter, klep dicht en rijden? Ik zou heel even wachten als ik jou was, want door dit artikel te lezen kan je jezelf en je paard een heleboel stress en frustratie besparen. En tijd.


Wat kan je paard allemaal al wel?

Het proces van trailerladen en het vervoeren van je paard kan je in verschillende onderdelen opbreken. En eigenlijk wil je dat je bij al die onderdelen een vinkje kan zetten voordat je de eerste keer met je paard in de trailer op pad gaat.


Ga dus eerst eens voor jezelf de volgende checklist af:

Kan jouw paard…

O … langere tijd ontspannen stilstaan in de trailer?

O … vanaf elke plek in en buiten de trailer weer de trailer (verder) in komen als jij dat vraagt?

O … rustig blijven staan als er achter hem iets beweegt?

O … rustig blijven staan als er achter hem geluiden klinken?

O … rustig blijven staan als hij iets tegen zijn billen, benen en/of staart voelt?

O … rustig blijven staan als je de achterstang achter hem dichtdoet?

O … rustig blijven staan als je de laadklep sluit?

O … volledig de trailer in lopen als de voorstang in de trailer zit?

O … vast staan zonder te gaan hangen of te proberen zich los te trekken?

O … rustig blijven staan als jij de trailer uit gaat?

O … rustig blijven als de afstand tot zijn maatje(s) groter wordt?

O … rustig blijven staan als je een stukje gaat rijden met de trailer?

Heb je een of meer van de bovenstaande vragen niet kunnen afvinken, dan heb je huiswerk. Als je daarentegen zeker weet dat je paard al deze dingen kan zonder in de stress te schieten, is de kans dat het misgaat het kleinst en kan je met een gerust hart op pad. Natuurlijk kan er altijd onderweg nog iets gebeuren waardoor je paard de volgende keer niet graag mee wil, maar dan ligt het in ieder geval niet aan je voorbereiding.


Begin op tijd met trainen

Even een minder leuke boodschap: het kan heel goed zijn dat je een paar weken bezig bent voordat je kunt gaan rijden met de trailer. Zeker als je niet elke dag aan de slag kunt. En bij paarden die iets heftigs hebben meegemaakt voor, tijdens of vlak na het vervoer kan het helaas zelfs nog langer duren. Natuurlijk kan het ook enorm meevallen omdat je je paard al een heleboel dingen hebt geleerd, of omdat hij zich niet zo gauw druk maakt.

Neem vooral het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je ruim op tijd begint met trainen in plaats van een week voordat je van stal gaat verhuizen of op wedstrijd wil. Valt het mee en ben je veel sneller klaar dan verwacht, dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.


Train zoveel mogelijk onderdelen eerst op een andere plek

Als je bovenstaande checklist bent doorgelopen en je nog bijna niets hebt kunnen afvinken, zie je er misschien als een berg tegenop om te gaan beginnen. Ik zou je aanraden om de lijst van boven naar beneden af te werken. Neem je daar rustig de tijd voor, dan valt het vaak enorm mee.

Het goede nieuws is dat je veel van deze onderdelen in eerste instantie prima kunt oefenen zonder dat je je trailer hoeft neer te zetten. Dat scheelt in ieder geval een hoop geregel. Sterker nog, ik zou je juist aanraden om zoveel mogelijk eerst op een andere plek te trainen, voordat je met de trailer aan de gang gaat. Op die manier weet je zeker dat je geen last hebt van eventuele spanning die de trailer bij je paard oproept.


Voorbeeld: oefenen met de stang

Ga dus bijvoorbeeld in de bak aan de slag met beweging van een stangvormig voorwerp achter je paard. Laat een paar stalgenoten met een buis of springbalk achter jullie aanlopen en blijf zo nu en dan eens stilstaan terwijl je stalgenoten een pasje doorlopen. Door te beginnen met een grote afstand tussen de balk en de billen van je paard en die steeds verder te laten afnemen, snapt hij na een paar keer oefenen dat die balk geen bedreiging vormt. Je kunt je paard zelfs leren om die balk leuk te gaan vinden door hem te belonen als hij rustig blijft staan.

Gebruik vooral je inventiviteit om de verschillende onderdelen van de trailer na te bootsen, als je het maar veilig houdt voor je paard, voor jou en voor je helpers. Zet sowieso een cap op als je gaat trainen en werk het liefst in een afgesloten ruimte. Nog een voorbeeld om je te inspireren: een poetsplaats kan de beperkte breedte van je trailer prima nabootsen, maar je kunt natuurlijk ook een trailer namaken van hindernismateriaal en zeil.


Train daarna alles terwijl je paard in de trailer staat

Hebben je paard en jij alle situaties onder de knie buiten de trailer, dan is het tijd om het “in het echt” te gaan doen. Maak daarbij de kans op een positieve ervaring zo groot mogelijk. Werk in het begin met een lege trailer om de ruimte zo groot mogelijk te maken voor je paard. Let wel op dat je het voordeurtje dicht laat als je de voorstang eruit hebt gehaald. Paarden hebben namelijk geen zelfbeeld en denken dat ze prima door het deurtje passen.

Begin daarnaast altijd heel klein en bouw de moeilijkheidsgraad stukje bij beetje op. Laat je paard bijvoorbeeld eerst slechts 1 seconde in de trailer staan met beweging achter hem voordat je hem beloont, herhaal dat een paar keer en kijk dan of 2 seconden lukt. Een slim idee om voor wat afleiding te zorgen terwijl je paard in de trailer staat te wachten totdat hij er weer uit mag, is om een hooinet op te hangen.


Bouw het rijden met de trailer stapsgewijs op

Zodra je alle vragen uit de checklist met “ja” kunt beantwoorden, dan kan je het rijden met de trailer rustig gaan opbouwen. En met “rustig” bedoel ik eerst 2 meter achteruit en dan 2 meter vooruit rijden, waarna je je paard uitlaadt. Loopt hij vervolgens weer ontspannen de trailer in als je hem direct daarna naar binnen vraagt, dan is dat een positief teken.

Herhaal die 2 meter achter- en voorwaarts een paar keer voordat je 5 meter naar achteren en naar voren rijdt. Gaat dit goed na een paar herhalingen, dan kan je 10 meter heen en weer proberen. Vervolgens een rondje op het erf, dan een rondje in de buurt (waarbij je dus op dezelfde plek uitstapt waar je je paard hebt ingeladen) en tenslotte laad je je paard in de buurt van de stal een keer uit en in (als je weet dat je eventueel terug kunt lopen, hoef je je daar in ieder geval niet druk om te maken).

Let op: ga echt pas naar de volgende stap als je paard zonder stress reageert op de vorige.


Hang je (mobiele) camera in de trailer

Als je een camera ophangt in de trailer, kan je achteraf (of live, als je een trailercamera gebruikt of een babyfoon met beeld) zien hoe je paard reageert op het rijden. Je kunt je mobieltje met duct-tape tegen de voorkant aan plakken, maar er zijn ook statieven op de markt die je bijvoorbeeld op het raamkozijn vast kunt klemmen.


Let bij het bekijken van de beelden goed op eventuele stresssignalen:

  • Lichaamstaal die op spanning en angst wijst: een veel snellere ademhaling, zweten, opengesperde ogen en neusgaten, aangeklemde lippen, zichtbare kin, hoofd en hals hoog dragen, aangeklemde staart.
  • Gedrag dat kan wijzen op spanning en angst: stoppen met eten of stresseten (veel sneller dan normaal en bijna agressief een hap pakken), in de trailerlijn(en), de rand van de hooibak of iets anders bijten, mesten, heen en weer bewegen ook al rijd je rechtdoor, schrapen, snel heen en weer kijken, likken en kauwen, proberen om te draaien, hard snuiven, briesen, hinniken.

Zie je stresssignalen, kijk dan vooral of die afnemen na een of twee keer herhalen. Gebeurt dit niet, dan kan je beter een stap terug zetten in je opbouw.


Hoe zit het met de balans van je paard?

Iets anders waar je naar kunt kijken als je een camera ophangt in de trailer is in hoeverre je paard in balans staat tijdens het rijden. Merk je dat je paard tegen de wand aan gaat hangen, of zijn voeten heel veel verzet, dan is het belangrijk om langer te blijven stilstaan bij elke stap. Gun je je paard de tijd om te leren hoe hij het beste zijn evenwicht kan houden, dan zal hij met steeds meer zelfvertrouwen in de trailer kunnen staan. Na een tijdje zullen zelfs rotondes een fluitje van een cent voor hem zijn.


Kan je je paard ontspannen de trailer in leiden, zorg er dan vooral voor dat je in alle rust verder traint om zowel het afsluiten van de trailer als het vervoer even ontspannen te laten verlopen. Dan kunnen jullie over niet al te lange tijd samen zorgeloos de wijde wereld verkennen.


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Gaat je paard de trailer niet in? Vliegt hij eruit als hij er net in staat of bij aankomst? Komt je paard elke keer bezweet, trillend of met een halve Mount Everest aan mest de trailer uit? Ik coach je graag om ervoor te zorgen dat ook jij weet wat je moet doen om ontspannen op stap te gaan met je paard.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.