Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

NB: Het paard en de trailer op de foto zijn enkel ter illustratie en hebben niets met het onderwerp van deze blog te maken.

Regelmatig krijg ik een telefoontje, e-mail of berichtje via WhatsApp of Facebook van een paardeneigenaar die zijn paard met geen mogelijkheid de trailer in krijgt. Als we de situatie bespreken blijkt bij sommige eigenaren dat hun paard dat gedrag pas is gaan vertonen nadat het gesedeerd vervoerd is. Voor die tijd laadde hij probleemloos, of zo nu en dan wat stroef maar verder prima. Helaas weet nog niet iedereen dat gesedeerd vervoeren tot (ernstigere) trailerlaadproblemen kan leiden. Waarom? Daar vertel ik je graag meer over.


Eerst een kort inleidend verhaaltje…

Rechtop in mijn bed zit ik. Hoorde ik nou iets op de begane grond? Een geluid dat de konijnen niet kunnen maken? Ik spits mijn oren. Niets, behalve het bonken van mijn hart. Zachtjes laat ik mijn hoofd op mijn kussen terugzakken.

En verstar.

Daar was het weer. Een stem? Twee stemmen. Gedempt, maar toch duidelijk. Mannenstemmen. De ene ietsje lager dan de andere. Zouden het inbrekers zijn? Ik bal mijn vuisten. Wat anders…

Zo zacht ik kan schuif ik mijn voeten in mijn pantoffels. Van onder mijn nachtkastje trek ik een stok tevoorschijn. Er zit een scherpe punt aan. Keertje met een zakmes zitten slijpen bij een kampvuur. Nooit geweten dat mijn huisvlijt van toen ooit nog van pas zou komen.


Ik sluip naar beneden. Twee mannen in donkere jassen en met een lampje op hun voorhoofd staan voorovergebogen bij een kast. De ene houdt een la in zijn handen, terwijl de andere een sporttas voor hem openhoudt. Verder is mijn woonkamer leeg.

Leeg!

Op die ene kast na zijn alle wanden kaal, mijn meubels zijn weg en zelfs de tapijten zijn verdwenen. Waar normaal mijn stapels boeken op me liggen te wachten, verraden de stofloze plekken waar ze gelegen hebben.

Wel ********! Ik adem iets te hard uit.

De mannen draaien zich met een ruk om. Ik knijp mijn ogen dicht als twee lichtstralen in mijn gezicht schijnen. Een enorme woede borrelt vanuit mijn tenen in me op. Ik spring op de twee af met mijn stok in de lucht, schreeuw een oerkreet…

Alleen…

… sta ik nog precies waar ik stond. Mijn armen reageren niet. Mijn voeten bewegen geen centimeter van hun plek. En die woeste kreet… klinkt als een gedempt “glurh…”

De mannen wisselen een blik uit. Een glimlach verspreidt zich over hun gezichten. Ze halen hun schouders op en gaan door met het legen van de schuiflade.

Ondertussen probeer ik uit alle macht om die sprong alsnog te maken. Inwendig kook ik. En word ik steeds banger. Wat is dit? Waarom luistert mijn lichaam niet naar me? Wat kan ik hieraan doen? Help!

Ik weet een voet te verplaatsen. Ongeveer 2 centimeter. Kom op, je kan het! Zweetdruppels prikken in mijn ogen. De kamer lijkt te kantelen. Of ben ik dat? Ik verplaats mijn voeten om stabieler te staan. Weer lijkt het alsof het signaal zich door een lading stroop moet worstelen. De kamer maakt slagzij de andere kant uit. Ik wankel, val richting de muur. Mijn handen bewegen in slow motion omhoog om de klap op te vangen. Ik bonk met mijn gezicht tegen het stuc. Een scherpe pijnscheut vlijmt door mijn voorhoofd, neus en wang. Een paar seconden daarna voel ik pas de ruwe muur onder mijn vingers.

De ene man laat de la op de grond vallen, terwijl de andere de sporttas dichtritst. Ze lopen langs me heen naar de voorgang. Een van de mannen knipoogt naar me terwijl hij de deur achter zich dichttrekt En het enige wat ik kan doen is ze volgen met mijn ogen. Ik wil opspringen, ze te lijf gaan, mijn spullen terugpakken, schreeuwen, grommen… iets! Maar nee. Ik blijf verkreukeld op de trap liggen. Machteloos.

Dan zit ik rechtop. In mijn bed. Met een pyjama die doordrenkt is van het zweet en een hart dat een paar versnellingen te hoog zit.


Het was een droom…

Voor schrijvers is zo’n einde aan een verhaal een doodzonde. Mij gebeurde dit vorige week in het echt. Ik droomde het echt, bedoel ik. En het was zo realistisch dat ik na een paar diepe ademhalingen heel zachtjes de trap af ben gegaan om even te checken of die twee inbrekers niet echt mijn benedenverdieping aan het leeghalen waren. De konijnen keken vreemd op toen ik om het hoekje gluurde.


Heb je na dit verhaal een beetje een idee hoe het voelt om opgesloten te zitten in je eigen lichaam? Dan weet je hoe een paard zich voelt als hij gesedeerd vervoerd wordt.


Sedatie doet namelijk twee dingen met een paardenlichaam:

  • Het versuft en verlamt je paard, terwijl hij zich wel volledig bewust is van wat er gebeurt.
  • Het veroorzaakt coördinatieproblemen, waardoor je paard moeite heeft om in balans te blijven en soms zelfs valt.

Net zoals bij mij in mijn droom kan hij dus niet vechten of vluchten en heeft hij zijn ledematen niet meer onder controle. Maar net als ik krijgt hij wel alles mee.


Sommige middelen hebben zelfs nog als bijwerking dat ze de geluidsgevoeligheid van je paard verhogen.

Ik weet niet of je weleens in een trailer hebt gestaan tijdens het vervoer, maar in de meeste is het een lawaai van jewelste. Er kraakt, rammelt en tikt van alles. En paardenoren zijn een stuk scherper dan de onze. Als dan ook nog eens de volumeknop verder wordt opengedraaid door de sedatie, kan je je voorstellen dat zo’n ritje een diepe indruk achterlaat.


Wat sedatie trouwens niet doet is de angst verminderen die je paard voelt.

Met andere woorden, is hij al wat onzeker in een trailer, dan zal dat zeker niet minder worden. En de paniek die hij waarschijnlijk zal voelen als hij zich niet (goed) kan bewegen helpt natuurlijk ook niet. Daarnaast heeft sedatie ook geen pijnstillende werking. Stoot je paard zich - en die kans is groter dan normaal vanwege de extra moeite die hij heeft om zijn evenwicht te behouden - of heeft hij om een andere reden pijn, dan komt die even hard binnen als normaal.

Al deze factoren zorgen ervoor dat het risico groot is dat je paard nog angstiger wordt tijdens het vervoer dan hij misschien al was, of dat hij na gesedeerd vervoerd te zijn opeens de trailer niet meer in wil.


Vandaar dat ik je echt zou willen afraden om je paard gesedeerd te vervoeren.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Is het een kwestie van leven of dood, dan heb je geen keuze; dan moet je wel. Maar is dat niet het geval, ga dan alsjeblieft aan de slag met trailertraining. En begin daar het liefst mee tenminste een maand voordat je op pad moet.

Je paard zal je dankbaar zijn.


Ben jij weleens gedwongen geweest om je paard gesedeerd te vervoeren? Hoe ging het trailerladen daarna? Ik hoor graag jouw ervaringen.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Je kunt je paard wel helpen om zich iets minder gespannen te voelen door hem een fytotherapeutisch middel als PUUR Calm te geven voordat je met de trailer op stap gaat. Heb je vragen over hoe natuurlijke supplementen jouw paard zouden kunnen ondersteunen? Laat het me weten, dan help ik je graag verder.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.