Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Schoppen in zijn buik

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”


[NB: Het paard en de ruiter op de foto zijn enkel ter illustratie en hebben niets te maken met het verhaal in deze blog.]


“Wat ik daarnet zag…” begint ze. Er klinkt ongeloof in haar stem. En nog iets… ze is geschokt. “Ik had net lekker gesprongen met mijn paard toen er een jong ruitertje in de baan kwam. Haar pony weigerde en het ruitertje viel van zijn rug. De pony rende weg waarop iedereen er achteraan ging. Na een paar rondjes hadden ze hem eindelijk te pakken, geven ze hem een paar schoppen!” Het is even stil. “Maar dat helpt toch helemaal niet? Wat vind jij daar nou van?”


“Nou ja, als ze willen dat die pony binnenkort helemaal niet meer te vangen is, zijn die mensen goed bezig,” zeg ik. “Laatst sprak ik met iemand die het advies had gekregen om haar paard eens een paar flinke trappen in zijn buik te geven, zodat hij tenminste wist wie de baas was. Ik stond haar net zo ongelovig aan te kijken als jij nu klinkt. Het zal vast onwetendheid zijn van die mensen over hoe een paard “werkt”, maar erg blij word ik niet van zulke verhalen.”


Paarden aan de macht

Op dit moment zijn complottheorieën enorm populair. Maar in de paardenwereld is er eentje die wel heel hardnekkig is en ondertussen al tientallen jaren de ronde doet: dat paarden mensen zouden willen domineren. Ze zijn waarschijnlijk niet uit op wereldheerschappij, want dan zouden ze ondertussen wel aan de macht zijn gekomen na al die eeuwen samenleven met mensen. Maar al die argeloze mensen die ooit verliefd zijn geworden op hun fantastische vierbeners lopen kennelijk wel een enorm risico door zo’n machtswellustig beest te kopen. Of zijn zonder het te merken allang hun slachtoffer geworden. Over “voor de verkeerde man/vrouw vallen gesproken”…


Wie is het hoogst in rang

Maar nu zonder gekheid. Dat paarden die in een groep leven onderling een rangorde hebben die kan verschillen afhankelijk van de situatie, daar ben ik het mee eens. De gedachte dat een paard de score bijhoudt wie voorstaat in de strijd om te bepalen wie de baas is - hijzelf of zijn mens - daar ga ik niet in mee. Want die paar uur per dag dat jij met je paard omgaat zijn simpelweg onvoldoende om een rangorde op te kunnen baseren, zeker als hij het grootste deel van de tijd niet zelf kan bepalen wat hij doet in jouw bijzijn. Het enige wat een paard doet is leren van het resultaat van zijn gedrag. Vind hij dat resultaat fijn dan zal hij het betreffende gedrag vaker uitvoeren. Vind hij het niet zo leuk of is het resultaat zelfs pijnlijk, dan zal hij het minder vaak doen of er zelfs volledig mee stoppen.


Niet met voorbedachten rade

Je paard staat niet de hele dag te bedenken hoe hij jou nu weer eens dwars zou kunnen zitten. Of manieren uit te vogelen om onder “het werk” uit te komen. Een paard is namelijk geen dier dat met voorbedachten rade opereert. Dat kan hij simpelweg niet. Voor een paard bestaan enkel actie en reactie. En die reactie moet dan dus wel binnen 1 tot 2 seconden volgen op zijn actie. Anders snapt hij, net als andere dieren, het verband niet. Of hij verbindt het aan iets anders dat wel binnen die 1 tot 2 seconden daarvoor is gebeurd.


Andere interpretatie

Overigens kan iets wat jij als straf bedoelt door je paard op een compleet andere manier worden geïnterpreteerd. Dat merk je aan wat er de volgende keer gebeurt in dezelfde situatie. Stel: je paard staat tegen de staldeur te trappen en jij schreeuwt dat hij ermee moet kappen, of gooit een borstel naar zijn hoofd. Je paard stopt op dat moment, maar even later of de volgende dag staat hij weer vrolijk tegen die staldeur te trappen. Oortjes naar voren, vrolijke ogen, je kent het wel. Zijn gedrag wordt niet minder, dus kennelijk heb je iets beloond. En dat klopt! Met je geschreeuw of die borstel vestig je even al je aandacht op je paard en kennelijk was dat precies waar hij naar op zoek was. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht. Terwijl jij dacht dat je hem strafte.


Terecht straffen of toch niet?

Helaas hoor ik nog regelmatig voorbeelden van mensen die niet op de hoogte zijn van de 2-secondenregel. En als ze denken dat hun paard ze uitprobeert, is het voor hun ook niet meer dan logisch om daar een straf tegenover te stellen. Of hun paard harder aan te pakken dan ze anders zouden doen. Onder het mom van “Dat zal hem leren!” Ja, dat zal hem inderdaad leren. Alleen niet dat wat ze in gedachten hadden - stoppen met het ongewenste gedrag - maar iets heel anders. Namelijk dat die persoon zonder enige aanleiding kan gaan schoppen en dus onvoorspelbaar is. En onvoorspelbaarheid zorgt, net als het niet kunnen beïnvloeden van de situatie, voor spanning. Waardoor de kans dat er nog meer mis gaat tussen die persoon en het paard weer ietsje groter wordt.


Hoe het zit met die “stoute” pony

Natuurlijk begrijp ik dat je gigantisch baalt als je een hele tijd achter een pony aan hebt moeten rennen om hem te vangen. Ik heb zelf in die situatie gezeten, dus weet ik dat je dat dier zijn bloed na een tijdje wel kunt drinken. Zeker als hij telkens als je hand een millimeter van zijn halster of hoofdstel vandaan is er voor de zoveelste keer vandoor gaat. Maar als je hem dan eindelijk te pakken hebt, is het beter om je frustratie af te reageren door een trap tegen een steen te geven dan tegen die pony. En hem in plaats daarvan even te aaien of iets lekkers te geven. Word jij ook rustiger van trouwens.

Als je je pony op dat moment zou schoppen, straf je hem in zijn optiek voor het feit dat hij naast je staat. Omdat hij een paard is en geen mens, kan hij niet het verband leggen tussen die trappen en het feit dat hij weigerde, zijn ruitertje afwierp en wegrende toen je briesend op hem afkwam (wat overigens een logische reactie is voor een paard, want het is vrij onnatuurlijk om te blijven staan als er een woedend roofdier zijn richting uit komt rennen). Dat is allemaal veel te lang geleden voor hem, dus ziet hij de link niet. Voor hem staat jouw reactie volledig los van wat hij in jouw ogen fout heeft gedaan en is daarom in feite een complete verrassing voor hem. Waardoor je je pony dus eigenlijk aan het mishandelen bent.

Net als wanneer je hem in zijn buik trapt om te laten zien wie de baas is. Want waaruit zou hij op dat ogenblik moeten afleiden dat jij dat bent? Uit het feit dat je hem op elk willekeurig moment pijn kan doen? En hem met diezelfde hand even later kan aaien? Zo’n baas zou ik niet eens WILLEN zijn. Ik heb in het bedrijfsleven een tijdje voor zo’n huis-, tuin- en keuken-dictator gewerkt. Die kon je ook zomaar voor joker zetten voor anderen als het hem uitkwam. Hoe goed je je best ook deed. Mentale pijn, maar evengoed pijn. Dacht je dat ik voor die kerel door het vuur zou gaan? Ehm... nee. Dat doet je paard dus ook niet als je hem door hem in zijn buik te schoppen gehoorzaam probeert te maken.


Dus wil jij dat je paard iets leert, houd dan twee dingen in je achterhoofd:

1. dat je paard niet expres iets doet om jou een hak te zetten of te domineren EN

2. dat hij jouw reactie enkel aan zijn actie kan koppelen als die twee binnen 2 seconden van elkaar zijn gebeurd.

Op die manier zal het WEL goed komen tussen jou en je paard.


Heb jij soms het idee dat je paard je uitprobeert? Nu er voorlopig geen wedstrijden zijn, kom ik graag bij je langs om uit te zoeken wat er echt aan de hand is. En daar oplossingen voor te zoeken die passen bij jou en je paard. Zodat jullie er als het wedstrijdseizoen weer van start gaat helemaal klaar voor zijn om samen de sterren van de hemel te rijden. App me of stuur me een bericht, dan hebben we het erover.


Hester, Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Wil jij weten wat er nodig is om een winnende combinatie te worden samen met je paard of pony? Op dinsdag 19 mei geef ik daar om 20:00 uur een online masterclass over. Ik leer je de lichaamstaal van je paard beter te lezen, geef je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je paard zich lekkerder in zijn vel gaat voelen en draag oplossingen aan zodat je paard snapt wat jij van hem vraagt. Reserveer je plek hier; er zijn er slechts 25.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.