Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Buitenrijden: Spannende Situaties-3

Gericht aan de slag met jullie uitdagingen via schrik- en obstakeltraining


Nadat je in kaart hebt gebracht welke mogelijke uitdagingen je paard en jij tegenkomen op jullie buitenrit en je de rode draad of draden hebt ontdekt van waar je paard op reageert, kan je gaan testen waarop jullie nog moeten trainen. Bij het ene paard zal je meer “huiswerk” hebben dan bij het andere, maar mijn ervaring is dat elk paard wel iets heeft dat hij spannend vindt, of hij nu uit een hoogsensitieve bloedlijn stamt of dat hij bombproof geboren lijkt te zijn. In dit deel lees je hoe je het beste hiermee aan de slag kunt.


Boots de probleemsituatie na in een veilige omgeving

Zodra je weet of vermoedt welke situaties je paard spannend vindt, kan je die nabootsen in een veilige omgeving zoals een rijbak, paddock of omheinde wei. Zo kan je je paard trainen om rustig langs wapperende was te lopen door een vlag in te zetten, beter met plotselinge bewegingen om te gaan door hem stapsgewijs te wennen aan een stok met plastic fladders, een bal of een vliegengordijn, kun je iemand door de bak laten fietsen waar je met je paard achteraan gaat (uit ervaring weet ik dat een goede mountainbike daarbij een vereiste is om de fietser te vriend te houden ;-) ) en enge geluiden speel je eerst zachtjes en vervolgens steeds harder op je telefoon af. Zo lang je nadenkt over de veiligheid van jou en je paard kan je je creativiteit de vrije loop laten.

Wil je weten hoe je het benaderen van bijvoorbeeld een kliko op een veilige manier aanpakt? Download dan mijn gratis e-book “Angst bij Paarden”. Daar staat precies in beschreven hoe je te werk gaat en lees je nog een heleboel nuttige informatie over waarom paarden bang zijn voor dingen die wij helemaal niet eng vinden. Behalve op de manier die in dit e-book beschreven staat, kan je ook met spannende dingen aan de slag door je paard te leren targetten, ofwel dingen aanraken met zijn neus in ruil voor een voerbeloning of een krauwbeurt bij zijn schoft. In het begin zou ik je vooral aanraden om enkel met dingen te werken die niet kunnen omvallen of wegrollen, want anders kan je paard alsnog heel hard schrikken. Mocht je in deze methode geïnteresseerd zijn, laat het even weten, dan stuur ik je een beknopte handleiding voor starters.


Houd de spanning laag

Het is altijd nuttig om je paard (meer) ervaring te laten opdoen met gekke dingen, dieren en plekken. Want door hem via gerichte trainingen daarmee kennis te laten maken, zal hij steeds minder heftig reageren, maar leert hij ook op jou te vertrouwen. Belangrijk is wel dat je die situaties stapsgewijs een tikkeltje moeilijker maakt en niet alles in een keer uit de kast trekt, want alleen dan blijft zijn spanning zo laag mogelijk. Bij hoge spanning geef je je paard namelijk eerder een negatieve ervaring dan een positieve en dan kan het gebeuren dat hij juist steeds heftiger gaat reageren. Niet bepaald wat je wilt met andere woorden. Bouw de moeilijkheidsgraad dus zorgvuldig op en herhaal de training regelmatig om dat wat hij geleerd heeft levendig te houden in zijn hoofd. Dan kijkt hij op een gegeven moment bijna nergens meer van op.


Begin aan de hand

Zelf geef ik er de voorkeur aan om het vertrouwen tussen een paard en mij vanaf de grond op te bouwen. Letterlijk en figuurlijk. Om de signalen van je paard beter te leren lezen en ook te gaan herkennen wanneer hij een time-out nodig heeft, kan je het beste naast hem staan. Je eerste schriktraining(en) doe je dus aan de hand. Uiteraard in een veilige omgeving en - als je twijfelt over hoe en wat je moet doen - onder begeleiding van een ervaren paardengedragstrainer. Die zal je ook meenemen in het leren herkennen van de grote, maar ook de kleinere tekenen van spanning die je paard je kan geven.


Splits tussen je paard en het enge

Overigens komt zo’n grondwerktraining met spannende situaties ook goed van pas als je een keer op buitenrit bent en je paard ergens niet langs durft. Als jij afstapt en rustig tussen dat enge ding en je paard in gaat lopen, komen jullie er negen van de tien keren wel langs. Behalve dat je op die manier op de veiligste plek loopt, fungeer je als een soort buffer fungeer voor hem. Dit is een van de kalmerende signalen die “splitsen” worden genoemd en door paarden onderling ook wordt toegepast. Afstappen is dus geen kwestie van “je paard laten winnen”, maar van “de angst van je paard serieus nemen” en hem helpen. Op die manier zal zijn vertrouwen in jou als betrouwbare partner groeien.


Wissel van leidkant

Nog een aanrader: blijf niet altijd aan de linkerkant van je paard lopen, maar leer hem dat je hem ook vanaf zijn rechterkant kunt leiden. Wel slim om hiermee zonder extra uitdagingen mee te beginnen, dus gewoon in een lege bak, paddock of wei. Ennuh… als jij dit nog nooit hebt gedaan zal het voor jou ook even heel gek voelen. Maar als je paard en jij moeiteloos van kant kunnen wisselen, kan je dat ook doen als er iets spannends aan de rechterkant van je paard is en je daarlangs moet. Jij wisselt dan van kant en splitst weer netjes tussen je paard en dat enge ding, dier of mens.


“Ik rijd liever”

“Ja maar, ik voel me veel veiliger in het zadel,” hoor ik van sommige klanten als ik daar voor het eerst kom. Vaak heeft dat te maken met het lage aantal trainingsuren dat ze naast hun paard hebben doorgebracht vergeleken met de tijd in het zadel. Zowel hun paard als zijzelf zijn er simpelweg niet voldoende in getraind om op de grond aan de slag te gaan. Gelukkig is het geen heksentoer en sowieso nooit te laat om met grondwerk, of grondspel zoals ik het liever noem, te starten. Bijkomend voordeel van dat je jullie relatie letterlijk en figuurlijk vanaf de grond opbouwt, is dat je je paard meer afwisseling aanbiedt in jullie trainingen en dat is weer goed voor hoe hij in zijn vel zit.


Alle tijd die je naast je paard investeert verdien je in het zadel terug

Nog meer goed nieuws: alle uren die je naast je paard investeert in het versterken van jullie band, verdien je terug als je in het zadel klimt. En in heel veel andere situaties. Dus bijvoorbeeld als je hem van de wei naar de rijbak leidt, bij het trailerladen, als je je paard wilt vangen en ga zo maar door. Geen idee hoe je moet beginnen met grondwerk? Download dan mijn gratis e-book “Creatief met Balk” waarin je vijf simpele grondspeltrainingen met springbalken vindt plus een bonustraining (tipje van de sluier: dat is een oefening die in schriktrainingen veel wordt toegepast, namelijk lopen over een dekzeil ;-) ).


Train daarna op andere plekken

Nadat je zo’n schriktraining aan de hand hebt gedaan EN het parcours samen ontspannen kunt afleggen, raad ik je aan om dezelfde training te herhalen op andere plekken. Paarden leren namelijk contextgebonden, ofwel ze koppelen dat wat ze leren aan de plek, situatie en/of de persoon waarmee ze het geleerd hebben. Hoe vaker je een bepaalde training herhaalt in een andere context, hoe sneller ze dat wat ze geleerd hebben gaan generaliseren, ofwel het ontkoppelen van de plek, situatie en/of persoon waarmee ze de training hebben gedaan. Dus ben je in de binnenbak begonnen, herhaal de schriktraining dan eerst in de buitenbak. Kan je paard ook dat met twee hoeven in zijn neus, dan kan je kijken of je op een andere plek op het erf aan de slag kan en vervolgens ergens buiten het erf.


Let op: dit laatste kan enkel als je paard veilig bij zijn maatjes of zijn vertrouwde omgeving vandaan kan; is dit niet het geval dan zal je eerst op het weggaan bij zijn maatjes/erf moeten trainen - hier zal ik in het volgende deel dieper op ingaan.


Herhaal alles op de rug van je paard

Nu je een heleboel ervaring hebt opgedaan met spannende situaties naast je paard is het tijd om op te stijgen. Bouw je training met net zulke kleine stapjes op als je aan de hand hebt gedaan. Soms is het zelfs nodig om ze nog net iets kleiner te maken. Voor je paard voelt het namelijk alsof hij er alleen voor staat als jij op zijn rug zit. Gebruik ook nu zo min mogelijk druk; teugels strak en continu been geven om hem ergens langs of overheen te pushen zorgt voor veel extra spanning en dat werkt averechts. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je paard ontploft en dan ben je terug bij af. Geef je paard verder de kans om de obstakels te onderzoeken met zijn neus en/of hoeven als hij dat nodig heeft; het gaat erom dat zijn zelfvertrouwen groeit.


Als de stap naar het rijden te groot is

Merk je dat je paard het plotseling heel veel moeilijker vindt als jij op zijn rug zit, dan zou je hem eerst aan de dubbele lijnen door de uitdagingen heen kunnen loodsen. Op die manier moet hij meer op eigen benen staan dan wanneer jij naast hem loopt en daarom is dit een goede voorbereiding op de situatie waarin jij op zijn rug zit. Een andere optie als je paard de overgang van aan de hand naar in het zadel moeilijk vindt, kan zijn om een helper in te schakelen die je paard vanaf de grond begeleid, eventueel met een lange lijn aan het hoofdstel, die je zodra je paard meer zelfvertrouwen krijgt los kunt maken. De helper neemt steeds meer afstand totdat je paard en jij de obstakels samen aankunnen.


Let op: Instrueer je helper om de training op dezelfde manier aan te pakken als jij naast je paard hebt gedaan en uiteraard ook dezelfde veiligheidsmaatregelen te nemen. In het e-book ga ik uitgebreid op het onderwerp “veiligheid” in.


Voorbeeld van een goede oefening

Het voordeel van deze oefening is dat je hem heel gemakkelijk alleen kunt uitvoeren, zowel aan de hand als vanuit het zadel. Je legt hiervoor een paraplu, bal, opblaasbeest, of een springstaander met daaraan vastgemaakt een vlag of een stok met plastic slierten in het midden van de rijbak of een ruime paddock of wei. Het is belangrijk dat je voldoende ruimte hebt om het voorwerp heen, zodat je zonodig op een grote afstand ervandaan kunt beginnen met je training. Of dat nodig is, merk je direct als je met je paard aan de hand de bak in komt (hoofd en hals omhoog, grote ogen en neusgaten, oren strak naar voren, aangeklemde mond, staart aangeklemd of omhoog, eventueel snuiven of snurken, snelle ademhaling).

Wat je vervolgens gaat doen is samen cirkels om dat enge ding heen lopen. Hierbij loop jij weer tussen je paard en het ding dat je in het midden van je trainingsruimte hebt gelegd in. Als je paard en jij ontspannen de cirkels op de grootst mogelijke afstand kunnen lopen, dan maak je de afstand tussen het ding en jullie iets kleiner. Op deze manier spiralen jullie steeds dichterbij totdat je paard het ding kan aanraken en besnuffelen. Ga wel zo nu en dan weer even wat verder van het ding vandaan om de misschien ongemerkt opgebouwde spanning te laten wegzakken. En let vooral steeds op de lichaamstaal van je paard; laat hij zien dat hij het spannend vindt, dan ben je duidelijk te snel gegaan in het verkleinen van je cirkel en moet je die weer even iets groter maken. Kunnen je paard en jij het ding probleemloos benaderen, dan kan je in het zadel stappen en de oefening herhalen.


Geduld is een schone zaak

Door middel van schriktraining maken je paard en jij zich vaardigheden eigen die essentieel zijn om samen ontspanning te vinden. Je wilt de angst van je paard veranderen in nieuwsgierigheid en de bereidheid om samen dingen te onderzoeken. Dit betekent dat je elke situatie net zo vaak herhaalt totdat je paard en jij hem fluitend met jullie ogen dicht kunnen uitvoeren. Daarmee bedoel ik overigens NIET dat je uren achter elkaar hetzelfde moet doen totdat je paard ontspant (waarschijnlijk is het dan helemaal geen ontspanning), maar dat je de situatie een paar keer per week eventjes oppikt - een kwartiertje of een half uurtje is meer dan genoeg. Vervolgens gaan jullie weer met iets anders aan de slag. Je creëert op die manier een gewoonte en daar gaat het om.


Heel veel succes en vooral plezier met je schriktrainingen! De volgende keer kijken we naar een heel belangrijk onderdeel van buitenrijtraining: het verlaten van andere paarden en het erf zodat jullie samen ontspannen op stap kunnen gaan.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij meer weten over de kleine en grote signalen die je paard geeft als hij het spannend vindt worden? Regelmatig geef ik online masterclasses over ontspannen buitenrijden, waarbij ik tips geef om gericht te trainen op de punten waar je tegenaanloopt met je paard en je alle vragen kunt stellen over buitenrijden en wandelen met je paard die je bezig houden. Op mijn nieuwe website vind je meer info en de mogelijkheid om jouw virtuele stoel alvast te reserveren.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.