Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


4 gehoorzaamheidsoefeningen


4 gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard


[Interview met Jennifer van der Meer van Bit Magazine, voor het eerst gepubliceerd op 21 februari 2019 in de online versie van Bit Magazine]

Natuurlijk willen we allemaal graag een gehoorzaam paard dat gefocust is op jou als je met hem bezig bent. Maar soms zijn er van die dingen in de dagelijkse omgang die nog niet zo lekker gaan. Hoe los je dat nou op? Hester Stasse van Man en Paard Coaching geeft vier leuke oefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard én een tip.


Hester Stasse van Man en Paard Coaching is instructeur paard en gedrag, paardengedragstherapeut en coach met paard als spiegel. Ze legt uit: “Als je elke dag vijf minuten op weg naar stal en wei wat eenvoudige oefeningen doet met je paard, dan is dat vaak effectiever dan eens per week een uur grondwerk. Maak het jezelf dus niet moeilijker dan nodig.”


Oefening 1: Je paard leiden met halstertouw

“Als ik bij een manege of pensionstalling kom, zie ik vaak dat mensen het touw vlakbij het halster vastpakken”, vertelt Hester. “Dan voelt het paard continu druk als je met hem loopt. Gevolg is dat hij deze druk op een gegeven moment niet meer merkt. Dat is hetzelfde als wanneer jij de hele dag een strakke riem draagt: die voel je ook niet meer. Gebruik daarom alleen druk op de lijn als je je paard wat wil vertellen. Loopt hij lekker met je mee, dan laat je het touw in een boogje hangen. Alleen als je paard gaat stilstaan, of de andere kant op wil, geef je weer wat druk. Doet hij wat je wil, dan laat weer je los. Dat loslaten is voor je paard een beloning en zo zal hij leren om netjes met je mee te lopen. Is hij hier nog niet aan gewend, dan laat je in het begin de druk al los bij de allerkleinste beweging die je paard maakt. Dat bouw je op, tot je paard begrijpt dat hij bij druk moet meelopen.”


Oefening 2: Je paard leiden met target

“Maar het kan ook op andere manier”, vervolgt Hester. “Je kunt ook een target gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld je hand zijn, of de tokkel van een zweep. Je leert je paard dan op commando je hand aan te raken en in een later stadium deze te volgen. Je begint heel eenvoudig: je houdt je hand voor zijn neus. De meeste paarden zijn nieuwsgierig en raken dan vanzelf je hand aan. Dit beloon je met een clicker of bijvoorbeeld het woord ‘yes’ om te markeren dat hij het goed doet én je geeft direct een brokje of iets anders lekkers, zodat hij het verband tussen wat hij doet en de beloning gaat snappen. Even kroelen kan ook, als je liever niet met voerbeloningen werkt. Dit herhaal je telkens als hij je hand aanraakt. Vervolgens houd je je hand wat verder weg, zodat hij een of een paar passen moet zetten. Elke keer beloon je hem voor het feit dat hij je hand aanraakt. Dit bouw je stapsgewijs op tot hij een heel stuk met je meeloopt. Werk je met een voerbeloning dan is het trouwens wel belangrijk dat je die bij je paard zijn lichaam geeft en niet bij jezelf. Anders heb je kans dat hij opdringerig wordt en dat wil je natuurlijk niet.”


Oefening 3: Je paard naar de wei brengen

“Een andere oefening is je paard naar de wei brengen, waarbij hij geduldig meeloopt. Vaak zie je dat paarden precies weten dat als je bij dat bepaalde paaltje rechtsaf slaat, dat ze dan naar de wei mogen. Ze gaan dan al versnellen en dat wordt in sommige gevallen steeds erger. Ook hierbij kan het werken met een target een oplossing zijn, want dan blijft je paard sowieso graag bij je. Tenzij het gras in de wei natuurlijk aantrekkelijk is dan je beloning! Verklein dan de voorspelbaarheid van het naar de wei lopen. Het beste is om hier al mee te beginnen voordat het een serieus probleem is. Zo kun je bijvoorbeeld, als je je paard naar de wei brengt, telkens even stoppen. Of je laat hem een paar pasjes achteruitlopen. Of je gaat eens een keertje naar links of rechts. Als het niet meer voorspelbaar is dat je naar de wei gaat, heeft je paard ineens geen reden meer om te versnellen. Dit kun je ook oefenen van de wei naar de stal, of als je met hem naar de bak loopt. Zo leert hij steeds meer op jou te focussen.”

Maar wat nou als je paard eenmaal in de wei alsnog een sprint maakt, als je hem wil los maken? Hester: “Een simpele manier om dat te voorkomen, is hem iets geven wat hij lekkerder vindt dan gras. Geef hem dat steeds iets later, totdat je dat doet ná het losmaken en hij echt op jou wacht. Mocht dit nu een probleem zijn, zet dan met een paar prikpaaltjes een vakje af bij de ingang van de wei. Dat is zeker handig als er nog meer paarden in de wei staan. Je kunt dan je paard losmaken en uit de wei gaan, terwijl hij niet kan gaan rennen. Vervolgens ga je de wei weer in, maak je hem vast en weer los. Zo kun je dat trainen zonder dat hij ver weg kan lopen.”


Oefening 4: Netjes stilstaan op de poetsplaats

Stilstaan op de poetsplaats is niet voor alle paarden even makkelijk. “Sommige paarden blijken die plek eng te vinden. Waarom is niet altijd duidelijk”, vertelt Hester. “Stilstaan op de poetsplaats is eigenlijk net zo goed iets wat een paard moet leren, als dat hij een dressuuroefening moet aanleren. Verwacht daarom ook niet dat je paard meteen heel lang kan stilstaan, maar bouw dit langzaam op. Loop eerst eens met hem over de poetsplaats, zonder te stoppen. Daarna stop je even en loop je weer door. Dan merk je meestal al dat je paard ontspant. Als dat goed gaat, ga je dit stilstaan uitbreiden. Dan haal je eens even een borstel over zijn hals en loop je weer door. Maak het niet te lang, eventjes een paar halen over je paard is genoeg. Door te lopen kan je paard zijn spanning kwijtraken, dat werkt meestal goed. Je kunt ook een hulpmiddel gebruiken, zoals een hooinet. Dan kan je paard daarop focussen en zal hij ontspannen. Telkens als je merkt dat hij na paar minuten toch onrustig wordt, ga je even lopen. Daarna ga je weer door. Als hij weet dat hij zo weer weg mag en je oefent dit regelmatig, dat komt het vaak helemaal goed.”


Tip: Hoe zit jij in je vel?

Tot slot geeft Hester nog een belangrijke tip mee: “Als je paard druk is, let er dan eens op hoe je zelf op dat moment in je vel zit. Misschien heb je zo’n dag gehad dat alle stoplichten tegenzaten, die klant moeilijk deed of je baas ontevreden was en nu doet je paard ook nog eens vervelend. Waarschijnlijk reageert je paard dan op jou. Een paard snapt niet dat de spanning die hij opmerkt, zich in jouw hoofd afspeelt. Hij zal als vluchtdier altijd denken dat jij gespannen bent omdat er iets ‘gevaarlijks’ in de omgeving is. Dat is goed om je te realiseren. Probeer dan eens heel bewust te ontspannen. Laat je schouders los, maak je kaken los en adem uit. Praat tegen je paard, aai hem. Even een momentje mindfulness. Je zal zien dat je paard daarop reageert. Dat heeft veel meer effect dan op hem mopperen dat hij nu eens moet ophouden.”


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.