Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt. En zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Paard op crash-dieet?

Paard op crash-dieet? Slecht plan; hij kan eraan doodgaan!


Wat baal ik er vaak van dat ik niet alle paarden kan helpen... Zoals zo'n paard dat te dik is dat om af te vallen de hele nacht zonder eten staat (niet het paard op de foto, hoor). Gelukkig weten veel mensen ondertussen dat dat een slecht plan is. Weet jij niet hoe dat zit, lees dan vooral even verder.


Een crash-dieet is slecht voor je paard

Als een paard zo'n 4 tot 6 uur zonder ruwvoer staat, wordt het risico op koliek, maagzweren en stalondeugden heel groot. Als je van de ene op de andere dag drastisch minder eten gaat geven, kan je ook nog eens te maken krijgen met leververvetting. Zeker bij sobere rassen als Shetlandpony's, maar leververvetting komt ook bij andere rassen voor. En daar kan je paard dus aan doodgaan. Vandaar dat het belangrijk is om de hoeveelheid voedsel langzaam af te bouwen. Dus alsjeblieft... is jouw paard ietsje te rondgeribd geworden? Vraag dan advies aan je dierenarts, of nog liever, een paardenvoedingsdeskundige om je paard op de juiste manier te laten afvallen. Een paard is nou eenmaal niet ingesteld op de crash-diëten die een mens aankan.


Paarden moeten kauwen

Wilde paarden zijn zo’n 12 tot 16 à 18 uur per dag bezig met het zoeken en opeten van energiearm en vezelrijk voedsel: gras, kruiden en hier en daar een blaadje of tak van een boom of struik. Ruwvoer dus. De meeste gedomesticeerde paarden krijgen geconcentreerd voedsel waardoor ze weliswaar de benodigde energie binnenkrijgen, maar daarbij niet het aantal kauwbewegingen maken die ze bij het eten van gras of hooi maken. Brokken en muesli zijn voor paarden dus letterlijk en figuurlijk fastfood, zeker als er (zoals vaak het geval is) veel suiker en/of zetmeel in zit. Die kauwbewegingen zijn als het ware ingeprogrammeerd in een paard. Van nature heeft hij dus de behoefte om er zoveel te maken als dat hij zo'n 12 uur zou staan te grazen. Als een paard te weinig kauwt per dag, mist hij die bewegingen dus echt en gaat hij op zoek naar alternatieven om toch aan zijn behoefte te voldoen. Op deze manier kunnen stalondeugden als houtknagen, luchtzuigen, kribbebijten, weven en ander afwijkend gedrag ontstaan.


Een paardenmaag is geen mensenmaag

Een ander probleem ontstaat door de manier waarop een paardenmaag werkt. De maag van een paard is relatief klein (bij een warmbloedpaard heeft hij een volume van slechts 20 liter; ter vergelijking: een volle mensenmaag heeft een volume van 3 liter). Hij is gemaakt om continu voedsel te verwerken in plaats van 3 keer per dag. De maag is verdeeld in een klierloos en een klierhoudend deel, waarbij in het klierhoudende deel voortdurend maagzuur wordt geproduceerd. In tegenstelling tot mensen en bijvoorbeeld honden maken paarden echter alleen speeksel aan als ze kauwen. Dus om ervoor te zorgen dat het maagzuurniveau niet boven het klierhoudende gedeelte van de maag uitstijgt, moeten paarden veel kauwen op een dag. Gebeurt dit niet en stijgt het maagzuurniveau te ver, dan ontstaan er maagzweren in het klierloze gedeelte van de maag en dat kan weer tot koliek leiden.


Tekenen dat je paard maagzweren kan hebben


Paarden die maagzweren hebben gaan vaak minder ruwvoer zoals hooi of stro eten, waardoor de problemen verergeren. Daarnaast kunnen ze minder enthousiast worden om hun krachtvoer op te eten. Er zijn zelfs paarden die helemaal geen eten meer willen vanwege de pijn in hun maag. Andere tekenen dat je paard maagzweren zou kunnen hebben zijn gapen, gewichtsverlies, een "dorre" (niet glanzende en droge) vacht, tandenknarsen, verminderde prestaties, sneller zweten bij het rijden en lichte koliekverschijnselen. Verder kan hij vooral bij het aansingelen, maar ook als je paard in aanleuning gaat lopen, laten zien dat hij last heeft van zijn maag. Bij het aansingelen zal een paard druk op zijn buik zetten, waardoor de maag in elkaar gedrukt wordt en het maagzuur het klierloze gedeelte kan bereiken. Paarden met maagzweren zullen dan ook vaak reageren met agressief of ontwijkend gedrag als ze aangesingeld worden - singelnijd met andere woorden. Bij het bereiken van verzameling ontstaat er een hogere druk op het middenrif en dus zal ook dat pijnlijk zijn voor het paard. Reageert je paard dus als je aansingelt of je je paard wilt verzamelen, dan zou hij maagzweren kunnen hebben.

Let op: er zijn meer lichamelijke problemen en problemen met het harnachement die deze symptomen en dit gedrag kunnen veroorzaken, dus kijk of je die eerst kunt uitsluiten.


Mag jouw paard wel wat kilootjes kwijtraken? Dan is het dus echt een slecht idee om hem de hele nacht (of dag) zonder eten te zetten. En dat van de ene op de andere dag doen is helemaal gevaarlijk. Wil je graag weten hoe je je paard wel veilig kunt laten afvallen? Dan kan ik je deze pagina aanraden.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Keertje samen kijken wat je zou kunnen doen om je paard meer beweging te geven? Vraag dan een gratis "Blij Paard Blij Mens"-gesprek van een half uur aan, dan geef ik je een paar tips.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

Jij en je paard

Paard op crash-dieet?

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Is jouw paard een fiets?

Focus jij op wat je NIET wil of op wat je WEL wil?

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kan jij mijn paard niet gewoon even voor me fiksen?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Hoe duidelijk ben jij voor je paard?

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Een klopje op de hals klopt niet altijd

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Train jij je paard vaker dan nodig?

Nieuwe gewoonte aanleren? Begin klein!

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.