Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt. En zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Heb jij ervoor gezorgd dat het basis spanningsniveau van je paard zo laag mogelijk is? Heb je hem daarnaast getraind om met zo min mogelijk spanning met spannende situaties, dingen en dieren om te gaan? En stapt jouw paard moeiteloos van zijn erf of maatjes vandaan? Fantastisch, dan zijn jullie al een heel eind op weg naar ontspannen buitenritten. Alleen is je paard natuurlijk slechts 50% van de combinatie. Dus is het goed om eens te kijken naar hoe het zit met je eigen spanningsniveau. Met andere woorden: hoe vol is jouw spanningsemmertje voordat jullie het erf af gaan?

Dit is het vierde deel van de artikelreeks over ontspannen buitenrijden. Het inleidende artikel van deze serie vind je hier.


Je paard heeft je altijd in de gaten

Als jij om wat voor reden dan ook gespannen bent, zal je paard dat altijd zien en voelen. Paarden zijn van nature namelijk continu bezig met het aflezen van de spierspanning en ademhalingssnelheid van andere dieren (inclusief mensen) binnen hun gezichtsveld. Hierdoor kunnen ze in een fractie van een seconde bepalen in hoeverre een roofdier alleen maar van A naar B loopt, of dat het op jacht is en ze er direct vandoor moeten. Zo voorkomen paarden dat ze energie verspillen door onnodig weg te vluchten en ze die energie nog hebben als het echt menens is.


Laagje in het spanningsemmertje van je paard

Daarnaast helpt dat lezen van lichaamstaal paarden die in een groep leven om met zo min mogelijk gedoe - en dus verspilling van energie - met elkaar om te gaan. Ziet of voelt je paard een toename van spanning in je spieren en/of dat je sneller gaat ademen, dan zal hij daaruit de conclusie trekken dat de situatie niet helemaal veilig is. Als jij (onbewust) met samengeknepen billen in het zadel klimt, zit er dus al een laagje in zijn spanningsemmertje voordat jullie het erf verlaten hebben. Het is daarom net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw emmertje zo leeg mogelijk is als dat van je paard.


Hoe gezond ben je?

Je eigen spanningsemmertje kan door verschillende dingen gevuld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw lichamelijke gezondheid? Ook als je je niet helemaal lekker voelt kan dit al zorgen voor spanning in je lijf. Daarbij kan je reactiesnelheid afnemen. En dat is natuurlijk onhandig als je paard plotseling een zijsprong zou maken omdat er vlak voor jullie een konijn uit de struiken schiet. Een fractie van een seconde kan het verschil zijn tussen samen met de schrik vrij komen of onzacht in aanraking komen met de grond. Als je je een beetje ziek, zwak en misselijk voelt, dan is het niet zo’n goed idee om met je paard op buitenrit te gaan.


Hoe fit ben je?

In het verlengde daarvan ligt de vraag hoe getraind je bent. Ik merkte toen ik vanwege Corona wekenlang niet had kunnen rijden en ik door regen ook een aantal dagen niet had gewandeld, dat mijn rug niet blij was toen ik eindelijk weer in het zadel stapte. Bij sommige bewegingen van mijn paard gingen er scherpe pijnscheuten door mijn lijf. Spierpijn en stijfheid kunnen ervoor zorgen dat je - weer - onbewust spanning opbouwt in je lichaam, maar ook dat je zonder het te merken scheef in het zadel gaat zitten om die pijn maar niet te voelen. Beide gevallen zal je paard merken en daardoor komt er een kleiner of groter laagje in zijn spanningsemmertje. Vandaar dat regelmatig bewegen, ook buiten het rijden om, een aanrader is om soepeler te worden en te blijven.


Hoe vol is je hoofd?

Dan zijn er nog situaties die stress kunnen opleveren in je hoofd. Een smartphone is hartstikke handig, maar er komen soms ook berichten voorbij die een hele tijd rond blijven malen. Wat leidt tot - je raadt het al - spanning. Of wat te denken van die belangrijke afspraak later op de dag? Spanning. Of die lastige situatie thuis of op je werk? Spanning. Of “even opschieten, want ik moet nog … voordat het … uur is”? Spanning. En mentale spanning zorgt voor het aanspannen van je spieren, want je maakt je onbewust klaar om actie te nemen: om te vechten of te vluchten. Daarbij maakt het niet uit of de beren echt op je weg zitten of in je hoofd. Ennuh… je paard snapt niet dat jij stress kan krijgen van iets dat geen tastbare bedreiging is. Hij gaat er vanuit dat je je zorgen maakt om een roofdier en jullie je dus moeten klaarmaken om te vluchten.


Doen alsof helpt niet

Slecht nieuws overigens voor de mensen die eraan gewend zijn om een nepglimlach op te plakken als ze zich sh*t voelen: faken werkt niet bij paarden. Sterker nog, dat werkt vaak zelfs averechts omdat je lichaamstaal dan niet meer klopt. Je paard twijfelt daardoor of hij je in het hokje “veilig” of ”onveilig” moet plaatsen en kan vervolgens alsnog gaan rennen. Of staken. Of bokken. Of steigeren. Wees dus vooral jezelf.


Pas je plannen aan de situatie aan

Sommige dingen zijn makkelijk los te laten of aan te passen dan andere. Een telefoon kan op stil zodat je hem toch bij je hebt voor het geval dat. Als je je ziek voelt of stijf bent, als je een sollicitatiegesprek of een tandartsafspraak hebt later die dag, doe dan iets wat je paard en jij met twee hoeven / vingers in de neus doen in plaats van een situatie op te zoeken die mis zou kunnen gaan of frustratie op zou kunnen leveren. Wel zo leuk voor beide partijen. Of maak het zelfs nog kleiner en observeer of poets je paard alleen maar. Dingen die je bezig houden kan je bewust tijdelijk parkeren om lekker voluit te genieten van je paard en jullie rit samen. Mocht het goed voelen, dan kan je daarna altijd verder malen over je gedoe. ;-)


Zoek hulp in je omgeving als je er zelf niet uitkomt…

Dan zijn er natuurlijk ook dingen die je bezighouden en die je moeilijk of niet van je af kunt zetten. Zoals situaties die je leven zijn gaan overheersen. Of die juist met je paard te maken hebben. Of met het maken van een buitenrit. Hierbij kunnen familie, vrienden of stalgenoten soms helpen om een oplossing te vinden. Een luisterend oor kan een groot verschil maken, of een ontspannen stapritje waarbij niets moet en alles mag (inclusief pauze nemen of omkeren als het niet goed voelt).


… Of schakel een expert in om je te ondersteunen

Het kan echter ook zijn dat er meer nodig is. De hulp van een coach of psycholoog bijvoorbeeld. Of van iemand die je helpt om die angst bij je paard of op buitenrit te veranderen in nieuwsgierigheid. Ondertussen heb ik al met verschillende combinaties gewerkt waarvan de amazone of ruiter meer spanning opbouwde tijdens een schriktraining dan het paard. Het aanleren van ontspanning als het spannend wordt staat daarbij centraal en is iets wat je je enkel door (herhaaldelijke!) training eigen maakt. Belangrijk uitgangspunt daarbij is om het - net als bij je paard - in kleine stapjes op te bouwen en te beginnen in een veilige omgeving.


Neem dus je verantwoordelijkheid als de tweebenige 50% van de mens-paardcombinatie, en zorg ervoor dat ook jij op je best bent als je met je paard de pa(haha)den op en de la(haha)nen in trekt.


Herken jij je in een van bovenstaande voorbeelden? Ik ben benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Kan jij hulp gebruiken om beter om te leren gaan met je spanning tijdens het rijden? Stuur me een berichtje, dan bellen we erover.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

Jij en je paard

Paard op crash-dieet?

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Is jouw paard een fiets?

Focus jij op wat je NIET wil of op wat je WEL wil?

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kan jij mijn paard niet gewoon even voor me fiksen?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Hoe duidelijk ben jij voor je paard?

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Een klopje op de hals klopt niet altijd

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Train jij je paard vaker dan nodig?

Nieuwe gewoonte aanleren? Begin klein!

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.