Man en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

FAQ (Frequently Asked Questions) over Paardengedragstherapie en -Training

Hoe snel zie ik resultaat?

Meestal zal je de eerste keer dat ik bij jullie langskom al een verbetering kunnen zien. Soms heb je na die ene keer al genoeg informatie en tips om zelf verder te kunnen trainen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Hoe snel je paard alternatief gedrag aanleert, hangt af van een aantal zaken:

 • De leeftijd van je paard.
 • Het karakter en het verleden van je paard.
 • Hoeveel ervaring jij hebt met het omgaan met paarden.
 • Hoe lang het gedrag al speelt.
 • In hoeverre je paard het gedrag vertoont vanwege een traumatische ervaring.
 • Of je de mogelijkheid hebt om de situatie waarin het gedrag optreedt (tijdelijk) te vermijden.
 • In hoeverre je tijd en mogelijkheden hebt om zelf te trainen.
 • Hoe vaak we samen aan de slag gaan.

Het belangrijkste is om het tempo aan te houden dat je paard aangeeft. Op die manier zal de training niet zo spannend worden dat hij niets meer leert, want dat is het risico van te snel gaan. "Go slow to go fast," zoals Monty Roberts het zo treffend uitdrukte.

Is het probleem na de training(en) helemaal opgelost?

Zelf houd ik niet van quick fixes als die het probleem maar tijdelijk aanpakken; ik streef zelf altijd naar een duurzame oplossing. En dat betekent dat we het gewenste gedrag heel vaak moeten herhalen, zodat het een vanzelfsprekendheid wordt voor je paard. Daarnaast is het belangrijk om het gewenste gedrag op verschillende plekken te trainen, want paarden koppelen dat wat ze leren vaak aan een bepaalde context.

Is het probleem daarna voor altijd opgelost? Net als bij mensen is het ook bij paarden helaas mogelijk dat het oude gedrag in stresssituaties (tijdelijk) terugkeert. Vooral als het gedrag gekoppeld is aan angst of een trauma, zal dit kunnen gebeuren. Kom je zelf in zo'n situatie, dan is het belangrijk om rustig te blijven, kalm en duidelijk te zijn richting je paard en terug te gaan naar het begin van het trainingsproces. Tijdens mijn trainingen zal ik het hier ook regelmatig over hebben, zodat je weet wat je moet doen.


Kan je me ook uitleggen waarom het paard zo reageert?

Tijdens mijn trainingen, maar ook tijdens de gastlessen en lezingen die ik verzorg, vertel ik je graag meer over de redenen dat paarden soms anders reageren dan wij zouden doen. Ik neem je mee in de wereld van het paard: hoe hij zijn omgeving ziet, hoort, ruikt en voelt. Wil je meer weten? Vraag daar dan gerust naar, want ik ga graag op mijn praatstoel zitten voor dit onderwerp.

Om wat voor uitdagend gedrag gaat het?

Alle vormen van gevaarlijk, hinderlijk of vreemd gedrag, zoals:

 • Je paard wil de trailer niet in of uit, gaat er netjes in maar rent eruit, of blijft tijdens de rit niet stilstaan;
 • Je pony trapt of bijt naar mensen of andere paarden;
 • Je paard is bang voor paraplu’s, plastic, vuilnisbakken of tractoren;
 • Je pony rukt zich los als hij wordt vastgezet op de poetsplaats of in de stal;
 • Je paard is niet te vangen, te halsteren of op te zadelen;
 • Je pony blijft niet staan als je wilt opstappen;
 • Je pony kan niet gelongeerd worden of is moeilijk te leiden;
 • Je paard kan niet door de dierenarts, hoefsmid of paardentandarts behandeld worden.

Staat jullie uitdaging er niet bij? Een verbetering is vrijwel altijd te realiseren, dus bel, mail, gebruik het contactformulier op mijn andere website of stuur een pb via Facebook om de mogelijkheden te bespreken.

Welke paarden of pony’s komen in aanmerking?

Alle soorten en maten paarden en pony’s, dus zowel sportpaarden, recreatiepaarden, renpaarden, koetspaarden en dravers als knuffelpony’s en therapie- of coachpaarden. Een paard is nou eenmaal een paard, of hij nu groot of klein is en op wat voor manier hij ook wordt ingezet.

Wil jij af van de frustratie? Wil je eindelijk weer plezier met je paard? Neem dan nu contact op om een afspraak te maken.


Wil jij gratis tips en aanbiedingen ontvangen?

Zou jij graag ongeveer 1 keer per week iets willen horen over de activiteiten van Very Important Horse? Artikelen en tips over paardengedrag in je inbox willen krijgen? En daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen? Het enige wat je hoeft te doen, is je naam en je e-mailadres achter te laten via onderstaande knop.