Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Gastlessen en lezingen over paardengedrag


Ben jij voor je opleiding, manege, pensionstal of rijvereniging op zoek naar een activiteit waarbij je niet in het zadel zit, maar wel een heleboel opsteekt over paarden en hun gedrag? Dan kom ik graag een gastles of lezing geven over dit onderwerp. En over het thema dat het beste bij jullie past denk ik graag mee. Populaire onderwerpen zijn angst bij paarden, natuurlijk paardengedrag, paardentaal en hoe leert een paard. Ook een combinatie met een clinic, workshop of groepstraining is mogelijk.

Ondertussen heb ik al meerdere keren gastlessen mogen verzorgen voor Helicon Eindhoven en Helicon Den Bosch. In Eindhoven heb ik het theoriegedeelte over paardengedrag gecombineerd met een schrik- en obstakeltraining, zodat de studenten de theorie direct in praktijk konden brengen.

Angst bij paarden

Een paard is een vluchtdier en een prooidier en daarom is het van nature erg voorzichtig. Vertrouwt je paard een situatie niet, dan zal hij blijven stilstaan, wegspringen of er zelfs vandoor gaan. Maar waarom schrikt een paard nou van dingen die wij helemaal niet eng vinden? Over de verschillende redenen dat een paard anders reageert dan een mens kan ik een heleboel vertellen. Uiteraard aangevuld met filmpjes en foto's uit de praktijk, waardoor je met nieuwe ogen gaat kijken naar situaties die je misschien al heel vaak hebt meegemaakt. Behalve dat je je paard beter leert begrijpen, geef ik tips om zelf rustiger en zelfverzekerder om te gaan met spannende situaties.

Uiteraard is de combinatie van deze lezing met daarna een schrik- en obstakeltraining ook mogelijk. Het voordeel daarvan is dat je de theorie gelijk in de praktijk kunt zien bij je eigen paard en de paarden van je stalgenoten. Daarnaast ga je in een veilige omgeving zelf aan de slag met het overwinnen van verschillende spannende situaties met je paard, waarbij je uiteraard tips van me krijgt die je direct kunt uitproberen.

Natuurlijk paardengedrag

Steeds meer paardeneigenaren zijn zich bewust van hoe belangrijk het is om hun paard(en) zo natuurlijk mogelijk te houden. Net als hun wilde soortgenoten hebben tamme paarden dagelijks sociaal contact nodig met minstens één ander paard, moeten ze 24 uur per dag toegang hebben tot water en ruwvoer als gras of hooi, en is het belangrijk dat ze zich zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat paarden waarbij aan één of meer van deze basisbehoeften niet of nauwelijks is voldaan, een hoger risico hebben op het ontwikkelen van stalondeugden als weven, kribbebijten en luchtzuigen.

Ik kom graag bij jullie op stal langs om een lezing te geven over dit onderwerp. Daarbij zal ik tips geven om eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook jullie paarden een stapje dichter bij hun natuurlijke leefomstandigheden kunnen komen.

Wil je daarnaast eens kijken hoe het er bij paarden in het wild aan toegaat? Dan kun je de lezing combineren met een (mid)dagje wilde paarden kijken.

Paardentaal

In tegenstelling tot mensen maken paarden maar beperkt gebruik van geluiden om met elkaar te communiceren. Lichaamstaal speelt bij paarden de grootste rol. Uit de stand van hun oren, ogen, neusgaten, mond, kin, hoofd/hals en staart kun je opmaken hoe je paard zich voelt en wat hij je wil zeggen. Wil jij beter met je paard leren communiceren? Dan kom ik graag langs om te vertellen hoe je dat kunt bereiken.

Als je ook zelf aan de slag wilt met het bewust inzetten van je eigen lichaamstaal om je paard zonder longeerlijn of zweep te leren longeren, dan verzorg ik graag aansluitend op de lezing een workshop loswerken.

Hoe leert een paard?

Paarden, koeien, konijnen, honden, katten, dolfijnen, merels, insecten - alle soorten dieren, maar ook mensen leren op dezelfde manier. Als hun gedrag hen iets fijns oplevert, zullen ze dat gedrag vaker gaan vertonen, terwijl ze gedrag dat hen iets vervelends oplevert al snel achterwege zullen laten. Door je bewust te zijn van hoe je paard leert, ga je beter begrijpen waarom hij bijvoorbeeld zijn neus in het gras blijft steken tijdens een buitenrit, terwijl je hem daar wel voor hebt gestraft. Of waarom je paard steeds vaker wegloopt als je hem uit de wei wilt halen. Of waarom je paard ongevoelig lijkt te zijn geworden voor benen geven, terwijl je flink hard duwt en hij wel reageert op een vlieg op zijn flank.

Als aanvulling op de lezing is het mogelijk om de twee meest gebruikte vormen van leren bij paarden - negatieve en positieve bekrachtiging - zelf uit te testen tijdens een workshop.

Ander onderwerp?

Altijd leuk! Laat even weten wat je in gedachten hebt, dan maak ik daar een interessant verhaal omheen, eventueel aangevuld met een workshop.

Investering

Voor een lezing van twee uur binnen een straal van 10 km vanaf mijn adres in Son en Breugel vraag ik een investering 200 euro, ofwel 8 euro per persoon als er 25 mensen zouden komen. Buiten dat gebied vraag ik daarnaast 0,50 euro/km reiskosten heen en weer. Wil je de lezing combineren met een workshop, laat het dan graag even weten, want dan doe ik je een op maat gemaakt aanbod.


Voor gastlessen gelden andere tarieven. Stuur graag een bericht voor een aanbod dat aansluit bij jullie specifieke wensen.