Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Leren omgaan met spannende situaties door schrik- en obstakeltraining

Heb jij hier ook weleens last van? 

 • Dressuurwedstrijden lopen telkens uit op een mislukking omdat je paard bang is voor witte hekjes.
 • Je pony is als de dood voor zelfs het kleinste plasje water dat hij tegenkomt. 
 • Je krijgt je paard met geen mogelijkheid door die smalle doorgang naar zijn stal.
 • Tijdens een buitenrit springt je pony opzij als er een blaadje uit de boom valt of er een vogel voor hem langs vliegt.
 • Je paard rukt zich telkens los als je hem naar de wei wilt brengen.
 • Je paard weigert om langs vuilcontainers te lopen.
 • Je pony is hartstikke stoer tijdens buitenritten, maar als iemand de was buiten heeft gehangen, gaat hij in galop de andere kant uit.
 • Tijdens springwedstrijden loopt je paard dwars door alle hindernissen heen zodra iemand in het publiek zijn paraplu opent.

Het resultaat is dat…

 • Je jouw ambities om je verder te ontwikkelen in de paardensport in de ijskast hebt gezet.
 • Je geen buitenritten meer maakt.
 • Je regelmatig tijd kwijt bent aan omwegen om spannende situaties te vermijden.
 • Je niet meer ontspannen in je zadel zit.
 • Het zo nu en dan gewoon gevaarlijk is om op je paard of pony te rijden.

…en daardoor is het plezier dat je met je paard of pony dacht te hebben grondig verstoord.

Reacties van klanten:

Mirjam: "Ik vond het fijn om met Hester te werken, ze gaf me een heel goed gevoel over wat we bereikt hebben en ik heb veel van haar geleerd. Ze heeft me geholpen met tips en daarnaast mijn zelfvertrouwen vergroot. Dat gun ik anderen ook."

Marleen: "Hele leuke schriktraining gehad. Bomproof onze Goof.👍🏼😉"

Niets aan te doen? Jazeker wel!

Door een schriktraining te doen die op jullie specifieke probleem gericht is, leren je paard en jij om te gaan met die situatie. Uiteraard is het ook mogelijk om de confrontatie aan te gaan met verschillende scenario's in een algemene schrik- en obstakeltraining. In beide gevallen ga je in een veilige omgeving het angstgedrag dat jouw viervoeter vertoont herkennen. Daarnaast oefen je onder deskundige begeleiding om effectief met de spanning van je paard om te gaan en samen de onderdelen van het schrik- en obstakelparcours te overwinnen. Hierdoor sta jij de volgende keer dat je in een uitdagende situatie belandt steviger in je schoenen. En je paard ook.


Welke paarden of pony’s kunnen zo’n training volgen?

Schrik- en obstakeltraining is geschikt voor alle soorten en maten paarden en pony’s - dus zowel sportpaarden, recreatiepaarden, renpaarden, koetspaarden en dravers als knuffelpony’s en therapie- of coachpaarden - of ze nu jong zijn of oud, ervaren of onervaren. Er zijn maar weinig paarden die geen enkel onderdeel van een algemeen schrik- en obstakelparcours een uitdaging vinden. Zo heb ik regelmatig gezien hoe paarden die zonder een spier te vertrekken door een gordijn van plastic slierten lopen het soms heel spannend vinden om over een plastic zeil te lopen. En omgekeerd.


Welke mensen kunnen zo’n training volgen?

Hoe ervaren of onervaren je ook bent, of je nu jong bent of oud, er valt bijna altijd wel iets te leren van een schrik- en obstakeltraining. Daarentegen is het natuurlijk dé manier om als beginnende ruiter en/of paardeneigenaar in korte tijd ervaring op te doen met het omgaan met angstig gedrag bij je (nieuwe) paard. En het is ook nog hartstikke leuk om eens op een compleet andere manier met je paard of pony aan de slag te gaan. Zeker kinderen genieten enorm van alle gekke dingen die ze met hun pony mogen doen (uiteraard in een veilige omgeving en onder deskundige begeleiding).

Ken je nog iemand bij jou op stal of in de buurt die wel zo’n training zou kunnen gebruiken?

Het is nog leuker als je de training samen met je stal- of buurtgenoten volgt. Bijkomend voordeel is dat je op die manier ook van elkaar kunt leren. Je ziet hoe de combinaties met hun verschillende karakters en achtergronden op de uitdagingen reageren en kunt natuurlijk ook van paard wisselen om eens te kijken hoe dat voelt.


Enkel naast je paard of ook erop?

Allebei! Het beste is het echter om te beginnen met een training waarbij jij je paard te voet langs, over of onder de obstakels door leidt, want dan weet je al waar je viervoeter wel en niet op reageert. Als je al een keer een schrik- en obstakeltraining vanaf de grond hebt gedaan, dan is het een aanrader om er eentje te doen als je in het zadel zit. Voor een paard kan dat namelijk een heel andere situatie zijn.

Is de stap van ernaast naar erop te groot? Dan nemen we een tussenstap en leg je het parcours eerst een keer af terwijl je paard aan de dubbele lijnen loopt.

Is je paard nergens meer van onder de indruk als je naast hem loopt? Dan doen we een schriktraining in het zadel.

Geïnteresseerd?

Hartstikke leuk! Bel, app of mail me graag via 06-8007 4489 of mijn e-mailadres, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Uiteraard kun je ook contact opnemen via het contactformulier of een pb sturen via Facebook, of eerst een gratis kennismakingsgesprek boeken. Heeft je paard of pony specifieke uitdagingen? Laat het dan van tevoren even weten, zodat we daar in de training op kunnen focussen. Hieronder vind je een aantal filmpjes van schriktrainingen die ik de afgelopen tijd heb gegeven.


Vrijblijvend kennismaken inclusief schriftelijk verslag en trainingshandleiding - een Vliegende Start

Jouw investering voor zo'n leerzame schrik- en obstakeltraining die ook nog eens hartstikke leuk is, behalve tijd, inzet en plezier, is 89 euro. Dat is dus inclusief een vrijblijvend adviesgesprek met aansluitend de kennismakingstraining (totale duur zo'n 2 uur) en een schriftelijk verslag met trainingshandleiding. Wil je na deze vliegende start graag samen verder trainen zodat je paard en jij nog beter om weten te gaan met spannende situaties, dan zijn losse trainingen slechts € 45 per uur exclusief reiskosten vanaf Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Kijk even hier voor het tarievenschema.

Ben je met zijn tweeën, dan is jullie investering € 30 per uur per persoon, plus gedeelde reiskosten. Voor grotere groepen gelden andere tarieven, afhankelijk van de groepsgrootte en eventuele specifieke wensen. Neem graag contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je serieus aan de gang met verschillende spannende situaties, neem dan een 5-trainingenkaart. Je krijgt dan 5% korting en betaalt in totaal 215 euro excl. reiskosten in plaats van 225 euro. Boek je gelijk 10 trainingen, dan krijg je 25 euro korting. Je totale investering is dan 425 euro excl. reiskosten in plaats van 450 euro. Uiteraard krijg je dezelfde korting op de de 5- en 10-trainingenkaart als je met twee of meer personen bent.

Wil je de schriktrainingen combineren met grondwerk- en/of trailertraining? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval bied ik een op jou en je paard afgestemd totaalpakket aan.

Tot binnenkort!

Schriktraining Zeil

Schriktraining Stok met Plastic Slierten

Schriktraining Sliertengordijn


Vragen?

Praktische informatie over paardengedragstherapie en -training vind je in de FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, laat het me dan graag even weten via onderstaande contact-knop.