Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Ontspannen buitenrijden

Hoe buitenrijden bij sommige mensen gaat:

 • Paard wil het erf niet af.
 • Niet vooruit te branden op de heenweg.
 • Dribbelen.
 • Continu hinniken naar de thuisblijvers.
 • Hoofd en hals omhoog, rug weggedrukt.
 • Staken.
 • Omkeren.
 • Overal van schrikken.
 • Bokken.
 • Steigeren.
 • Nauwelijks in te houden op de terugweg.
 • Bit vastpakken en in galop terug richting stal.

Kortom, allesbehalve een ontspannen ritje met hun vierbenige maatje.


Regelmatig geef ik online masterclasses over waarom ontspannen buitenrijden een enorme uitdaging kan zijn voor je paard. Iets voor jou? Op mijn nieuwe website vind je meer info en de inschrijflink.

Hoe het ook kan:

Je stijgt op en rijdt rustig van stal weg. Je paard heeft zijn hoofd en hals lekker laag en stapt in het tempo dat jij in gedachten had. Komen jullie langs iets spannends, dan kijk je daar samen even naar. Zonodig laat je je paard even snuffelen om te ontdekken dat er niets aan de hand is, waarna jullie rustig doorstappen. Je gaat draven en galopperen waar je wilt en geniet van de omgeving; je paard heeft het duidelijk net zo naar zijn zin als jij. Op de terugweg laat je je paard aan een losse teugel uitstappen; versnellen doet hij namelijk niet. Na een ontspannen ritje komen jullie terug bij stal, uitkijkend naar de volgende keer.


Droom jij hiervan? Dan help ik jullie graag op weg!

Het allerbelangrijkste

Veel paarden die problemen hebben tijdens het buitenrijden, hebben last van verlatingsangst of vinden het moeilijk om bekend terrein te verlaten. Als je je paard dwingt om te snel te ver van stal vandaan te gaan, dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Bokken, steigeren, in blinde paniek terug richting stal - zowel je paard als jijzelf kan hierdoor verongelukken. Het allerbelangrijkste is dan ook om kleine stapjes te maken bij het vergroten van de comfort zone van je paard. Reageert hij enorm gespannen? Dan is dat een duidelijk teken dat je te snel bent gegaan.


Coaching en training van je paard EN jou

Behalve met je paard, ga ik ook met jou aan de slag. Zeker als je een negatieve ervaring hebt gehad met buitenrijden, dan is het belangrijk om aan je eigen ontspanning te werken. Want zoals je waarschijnlijk wel weet, kan jouw spanning ervoor zorgen dat je paard gespannen raakt. Weet je je eigen spanning niet los te laten, dan kunnen jullie in een vicieuze cirkel belanden met alle gevolgen vandien. We gaan dan ook spannende situaties opzoeken, zodat zowel je paard als jij leert om daarmee om te gaan. Uiteraard zullen we dat in eerste instantie in de veilige omgeving van de bak, paddock of wei doen, maar naarmate we verder komen met de trainingen, ga ik ook onderdelen van een schriktraining in het bos of op een veld in de buurt van stal introduceren.


Na de trainingen...

 • begrijp jij je paard beter en je paard jou.

 • weet je welke signalen je paard geeft om te laten merken dat hij het spannend vindt en heb je geleerd hoe je hem kunt helpen om rustig te worden.

 • ben je je bewust van je eigen spanning en hoe je die kunt loslaten.

 • ben je ook op momenten dat je paard zijn dag niet heeft in staat om je aanpak zo aan te passen dat jullie toch samen kunnen genieten.

 • weet je wat je moet doen om ongewenst gedrag te voorkomen en hoe je het kunt omdraaien in positief gedrag.

Reactie van Tessa:

"Na veel twijfelen contact gezocht met Hester. Buitenrijden zonder problemen, angst of steigeren was wat ik enorm graag zou willen. Nooit verwacht dat zo iemand als Hester hierbij kon helpen. Mede hierdoor konden wij eindelijk op onze leslocatie komen en met veel lessen en trainen rijden wij nu ook buitenritten van ruim 7 kilometer zonder problemen.

Hester super bedankt👍🏻"

Wil jij ook binnenkort zorgeloos op pad met je paard?

Neem dan contact op via het contactformulier, de telefoon (WhatsApp is uiteraard ook prima), mijn e-mailadres of de Facebook-chat, of boek een gratis kennismakingsgesprek. Daarin zal ik je altijd een tip geven waar je zelf mee aan de slag kan en verder vertel ik je waar je paard en jij op dit moment het meeste mee geholpen zijn.

Een enkele training kan je al een heleboel helderheid en technieken in handen geven. Ik weet echter uit ervaring dat een reeks trainingen nog effectiever is. Door verschillende onderdelen meerdere malen samen te herhalen kan ik je bijsturen en tips geven die bij jou en je paard passen, totdat jullie samen ontspannen en zelfverzekerd buitenritten kunnen maken. Omdat ik veel ervaring heb met de verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de training, zal de laatstgenoemde optie in de meeste gevallen dus ook sneller resultaat opleveren dan als je na een enkele afspraak alleen verder gaat. Het helpt uiteraard wel als je zelf tussen de trainingen door kunt oefenen met je paard, maar noodzakelijk is dit niet.


Kijk even voor het meest recente aanbod en tarieven op mijn nieuwe website. Heb je zin om samen aan de slag te gaan om van jouw buitenrijdroom werkelijkheid te maken, dan hoor ik graag van je!

Tot snel!

Nando tijdens een van de ondertussen vele ontspannen buitenritten.

Reactie van Jacqueline van den Bosch:

"Onze Haflinger Nando had verschillende problemen: * Hij vertoonde dominant gedrag naar andere paarden. * Hij wilde niet alleen mee het erf af om alleen mee te gaan naar buiten (rende dan terug naar huis). * Hij toonde geen respect voor ons, rende dwars door je heen. Wij hadden al verschillende trainingen geprobeerd dus we dachten dat het misschien deze keer waarschijnlijk ook niet ging lukken. Maar wij zijn nog steeds verbaasd over hoe effectief de gedragstraining is geweest.

Nog steeds krijgen we complimenten van mensen die Nando van vroeger kennen en die hem niet meer terug kennen in gedrag. We hebben een compleet ander paard terug gekregen.

Hesters trainingen waren makkelijk te begrijpen en je kreeg handige tips. Wat me het meeste trok aan de trainingen was 1 Dat er goede tips gegeven werden waar we buiten de training zelf mee aan de slag konden en zo dus met Nando zelf konden oefenen waardoor we extra vooruitgang boekten. 2 Dat Hester overal de tijd voor nam; ze nam echt de tijd die Nando nodig had. 3 Als er iets mislukte bleef Hester volhouden en door gaan tot het gelukt was. Ze gaf nooit op en daardoor konden we elke training positief afsluiten.

Ik zou Hesters trainingen zeker aanbevelen voor iemand met hetzelfde probleem of andere gedragsproblemen bij paarden. Bedankt voor alle hulp, Hester, en ook bedankt voor alle tips via app die we nog steeds soms krijgen."


Vragen?

Praktische informatie over paardengedragstherapie en -training vind je in de FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, laat het me dan graag even weten.