Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Ontspannen buitenrijden

Hoe buitenrijden bij sommige mensen gaat:

 • Paard wil het erf niet af.
 • Niet vooruit te branden op de heenweg.
 • Dribbelen.
 • Continu hinniken naar de thuisblijvers.
 • Hoofd en hals omhoog, rug weggedrukt.
 • Staken.
 • Omkeren.
 • Overal van schrikken.
 • Bokken.
 • Steigeren.
 • Nauwelijks in te houden op de terugweg.
 • Bit vastpakken en in galop terug richting stal.

Kortom, allesbehalve een ontspannen ritje met hun vierbenige maatje.

Hoe het ook kan:

Je stijgt op en rijdt rustig van stal weg. Je paard heeft zijn hoofd en hals lekker laag en stapt in het tempo dat jij in gedachten had. Komen jullie langs iets spannends, dan kijk je daar samen even naar. Zonodig laat je je paard even snuffelen om te ontdekken dat er niets aan de hand is, waarna jullie rustig doorstappen. Je gaat draven en galopperen waar je wilt en geniet van de omgeving; je paard heeft het duidelijk net zo naar zijn zin als jij. Op de terugweg laat je je paard aan een losse teugel uitstappen; versnellen doet hij namelijk niet. Na een ontspannen ritje komen jullie terug bij stal, uitkijkend naar de volgende keer.


Droom jij hiervan? Dan help ik jullie graag op weg!

Het allerbelangrijkste

Veel paarden die problemen hebben tijdens het buitenrijden, hebben last van verlatingsangst of vinden het moeilijk om bekend terrein te verlaten. Als je je paard dwingt om te snel te ver van stal vandaan te gaan, dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Bokken, steigeren, in blinde paniek terug richting stal - zowel je paard als jijzelf kan hierdoor verongelukken. Het allerbelangrijkste is dan ook om kleine stapjes te maken bij het vergroten van de comfort zone van je paard. Reageert hij enorm gespannen? Dan is dat een duidelijk teken dat je te snel bent gegaan.


Coaching en training van je paard EN jou

Behalve met je paard, ga ik ook met jou aan de slag. Zeker als je een negatieve ervaring hebt gehad met buitenrijden, dan is het belangrijk om aan je eigen ontspanning te werken. Want zoals je waarschijnlijk wel weet, kan jouw spanning ervoor zorgen dat je paard gespannen raakt. Weet je je eigen spanning niet los te laten, dan kunnen jullie in een vicieuze cirkel belanden met alle gevolgen vandien. We gaan dan ook spannende situaties opzoeken, zodat zowel je paard als jij leert om daarmee om te gaan. Uiteraard zullen we dat in eerste instantie in de veilige omgeving van de bak, paddock of wei doen, maar naarmate we verder komen met de trainingen, ga ik ook onderdelen van een schriktraining in het bos of op een veld in de buurt van stal introduceren.


Na de trainingen...

 • begrijp jij je paard beter en je paard jou.

 • weet je welke signalen je paard geeft om te laten merken dat hij het spannend vindt en heb je geleerd hoe je hem kunt helpen om rustig te worden.

 • ben je je bewust van je eigen spanning en hoe je die kunt loslaten.

 • ben je ook op momenten dat je paard zijn dag niet heeft in staat om je aanpak zo aan te passen dat jullie toch samen kunnen genieten.

 • weet je wat je moet doen om ongewenst gedrag te voorkomen en hoe je het kunt omdraaien in positief gedrag.

Reacties van klanten:

Tessa: "Na veel twijfelen contact gezocht met Hester. Buitenrijden zonder problemen, angst of steigeren was wat ik enorm graag zou willen. Nooit verwacht dat zo iemand als Hester hierbij kon helpen. Mede hierdoor konden wij eindelijk op onze leslocatie komen en met veel lessen en trainen rijden wij nu ook buitenritten van ruim 7 kilometer zonder problemen.

Hester super bedankt👍🏻"

Wil jij ook binnenkort zorgeloos op pad met je paard?

Neem dan contact op via het contactformulier, de telefoon (WhatsApp is uiteraard ook prima), mijn e-mailadres of de Facebook-chat, of boek een gratis kennismakingsgesprek. Daarin zal ik je altijd een aantal tips geven zodat je zelf aan de slag kan. Een enkele training kan je al een heleboel helderheid en technieken in handen geven. Ik weet echter uit ervaring dat een reeks trainingen nog effectiever is. Door verschillende onderdelen meerdere malen samen te herhalen kan ik je bijsturen en tips geven die bij jou en je paard passen, totdat jullie samen ontspannen en zelfverzekerd buitenritten kunnen maken. Omdat ik veel ervaring heb met de verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de training, zal de laatstgenoemde optie in de meeste gevallen dus ook sneller resultaat opleveren dan als je na een enkele afspraak alleen verder gaat. Het helpt uiteraard wel als je zelf tussen de trainingen door kunt oefenen met je paard, maar noodzakelijk is dit niet.


Vrijblijvend kennismaken inclusief schriftelijk verslag en trainingshandleiding - een Vliegende Start

Jouw investering voor een buitenrijtraining is behalve tijd, inzet en plezier 89 euro voor een vrijblijvend adviesgesprek met aansluitend een kennismakingstraining (totale duur zo'n 2 uur) en een uitgebreid schriftelijk verslag met trainingshandleiding. Wil je na deze vliegende start graag samen verder trainen, dan zijn losse trainingen 45 euro per uur, exclusief reiskosten vanaf Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Kijk even in het tarievenschema om direct te weten te komen wat de reiskosten voor jou zouden zijn.

Neem je een 5-trainingenkaart, dan krijg je 10 euro korting en betaal je in totaal 215 euro excl. reiskosten in plaats van 225 euro. Wil je van A t/m Z worden begeleid en boek je gelijk 10 trainingen, dan krijg je zelfs 25 euro korting. Je totale investering is dan 425 euro excl. reiskosten in plaats van 450 euro.

Uiteraard is het ook mogelijk om de buitenrijtrainingen met andere trainingen te combineren, zoals grondwerk en/of trailertraining. Vooral voor jonge paarden en mensen met weinig paardenervaring is dit een aanrader. Hiervoor stel ik een op jou en je paard afgestemde aanbieding samen.


Tot snel!


Vragen?

Praktische informatie over paardengedragstherapie en -training vind je in de FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, laat het me dan graag even weten.