Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Trailertraining - ontspannen leren trailerladen

Ben jij dit?

Je hebt net meegedaan aan een wedstrijd of hebt een heerlijke buitenrit gemaakt. Nog nagenietend wil je je paard in de trailer zetten, maar hij blijft 1 meter voor de klep stokstijf staan. Je zucht en probeert het opnieuw. En nog eens. En nog een keer. Ondertussen is je fantastische humeur al aardig aan het kelderen. Je bijt op je tanden. Op de heenweg had je een half uur nodig om je geliefde vierbener in de trailer te krijgen, maar ondertussen zit je al op drie kwartier. En het aantal mensen om jullie heen wordt met de minuut groter. Je probeert je oren te sluiten voor alle - ongetwijfeld goedbedoelde - tips. Na nog een kwartier test je er toch maar een aantal uit, ook al druisen sommige adviezen volledig tegen jouw gevoel in. Vervolgens geef je je leidtouw over aan iemand die zegt elk paard in de trailer te kunnen zetten. Je krimpt in elkaar als een derde persoon hem met een zweep komt helpen. En bent stiekem een beetje trots op je paard als hij desondanks weigert om een stap dichter bij de klep te zetten. Uiteindelijk komt de baas van het terrein met een shovellader waar een hooibaal op zit geprikt. En nu loopt je paard er eindelijk in. Nou ja, "loopt", "vluchten" is waarschijnlijk een betere omschrijving. Een paar omstanders rammen de achterstang op zijn plek en gooien de klep dicht.

Zo, klus geklaard. Het publiek verdwijnt.

Je blijft alleen achter. Werpt een blik door het voordeurtje. Je maatje staat compleet overstuur en doordrenkt van het zweet uit te hijgen. En eigenlijk voel jij je precies hetzelfde als hij. Met een schuldgevoel ter grootte van een wolkenkrabber kruip je achter het stuur en rijd je naar huis.

Met stip op nummer 1 van de paardenfrustratie-top 10: trailervervoer

Eigenlijk is het best logisch dat een dier dat gebouwd is om continu om zich heen te kijken en te vluchten als hij het risico te groot vindt, niet graag in een hokje op wielen met een paar kleine raampjes erin opgesloten wil worden.

Het beste is om een paard al als veulen met zijn moeder mee te laten reizen, maar helaas groeien veel paarden nog steeds op met negatieve ervaringen rond vervoer. Een groot aantal paarden maakt kennis met de trailer als ze van hun moeder worden weggehaald om naar de opfok te worden gebracht. Vervolgens is de tweede keer dat ze vervoerd worden om naar een trainingsstal te worden gebracht om beleerd te worden. Ofwel: weg van alle maatjes die ze in de opfok hebben leren kennen, en met als eindbestemming vaak een box waar ze alleen in komen te staan en waar ze geen mogelijkheid hebben om zich vrij te bewegen.

Dan kun je je wel voorstellen dat de meeste paarden de keer daarna niet direct staan te trappelen om met de trailer mee te gaan. En als daar vervolgens weinig aandacht aan wordt besteed, of het paard met geweld de trailer in wordt gedwongen, is de kans groot dat zo'n paard moeilijker en moeilijker te vervoeren wordt.

Hij moet het gewoon doen!

Dat zou inderdaad fantastisch zijn. En sommige paarden "doen" het ook gewoon. Maar zeg eens eerlijk, hoeveel tijd heb jij in dressuur-/spring-/reiningtraining gestoken voordat je paard daar echt goed in werd? En hoeveel in trailertraining? Dat bedoel ik...

Je kunt je er natuurlijk bij neerleggen

Als je paard niet vervoerd kan worden, kun je besluiten om alleen nog maar vanaf de stal een buitenrit te maken. Of nooit meer aan wedstrijden mee te doen als die niet bij jou op stal worden georganiseerd. Of je paard aan iemand te verkopen waar hij voor de rest van zijn leven in de wei mag staan. Prima idee.


Maar... wat doe je als je paard ziek wordt en met spoed naar de kliniek moet? Dan wil je liever niet 2 uur staan te stressen voordat je op weg kan.

De meeste problemen rond de trailer zijn prima trainbaar

Met consequente training valt er veel op te lossen. Zowel door clickertraining in te zetten, of op de meer traditionele manier. Alleen is het wel belangrijk om op tijd te beginnen als je weet dat je je paard op een bepaalde datum moet vervoeren. En voor de meeste paarden geldt dat "op tijd" minstens een paar weken voor die datum is in plaats van een paar dagen. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat je er meestal nog (lang) niet bent als het paard eindelijk in de trailer staat. Snel de stang erachter, klep dicht en rijden werkt bij veel paarden helaas slechts een keer.


Hoe dan?

Deel het hele proces van trailerladen tot en met wegrijden op in stappen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rust inbouwt in je trainingen en herhaal elke stap totdat je paard die probleemloos kan uitvoeren. Ga echt pas naar het volgende onderdeel als je paard het vorige onder de knie heeft, anders kan je in de meeste gevallen weer drie stappen terug om van daaruit opnieuw te beginnen. Je paard bepaalt altijd het tempo.

Kom je er zelf niet uit? Loop je vast?

Roep dan professionele hulp in. Omdat trailerlaadproblemen zo vaak voorkomen, hebben mijn collega-paardengedragstherapeuten en -trainers en ik hier enorm veel ervaring mee. Daardoor kunnen we jou een heleboel tijd en frustratie besparen.


Met deze problemen kan ik je helpen:

 • Je paard gaat de trailer niet in.
 • Je paard kan niet stilstaan in de trailer.
 • Je paard gaat de trailer wel in, maar stormt er vervolgens weer uit.
 • Je paard kan niet vast staan.
 • Je paard kan niet met een tussenschot geladen worden.
 • Je paard kan niet in de trailer opgesloten worden.
 • Je paard gaat tegen de wand hangen tijdens de rit.
 • Je paard gaat meestappen of -draven tijdens de rit.
 • Je paard kan niet alleen met de trailer vervoerd worden.
 • Je paard kan niet rustig in de trailer blijven staan als deze niet rijdt.
 • Je paard gaat niet achterwaarts de trailer uit.


Workshop Trailerladen

Op zoek naar een leuke activiteit voor je rijvereniging, manege of paardenvriendengroep waar je ook nog iets aan hebt? Dan is de nieuwe Workshop Trailerladen iets voor jullie. Hier lees je er alles over.


Reacties van klanten:

Inge: "Hester is duidelijk, consequent en rustig; ik vond dat heel fijn."

Meer filmpjes zien? Kijk dan op mijn YouTube-kanaal.


Reacties van klanten:

Karin: "Hesters werkwijze staat me bijzonder aan. Geen geweld! Het eindresultaat mag er zijn. Toen we begonnen was er geen beweging in te krijgen en nu is ze wat trailerladen betreft het beste paard van de stal (letterlijk!). Reden genoeg om anderen deze methode niet te onthouden."

Jennifer: "Hester is een heel rustig en fijn persoon om mee te werken. Ze kan nog heel veel positiefs betekenen voor paarden en hun eigenaren."

Wil jij binnenkort zorgeloos op pad met je paard?

Neem dan contact op via het contactformulier, de telefoon (WhatsApp is uiteraard ook prima), mijn e-mailadres of de Facebook-chat om een kennismakingsafspraak te maken, of boek een gratis kennismakingsgesprek via de telefoon. Daarin zal ik je altijd een aantal tips geven zodat je zelf aan de slag kan, maar uiteraard kan ik je ook begeleiden totdat je paard zonder enig probleem vervoerd kan worden. Omdat ik veel ervaring heb met de verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de training, zal de laatstgenoemde optie in de meeste gevallen sneller resultaat opleveren dan als je na een enkele afspraak alleen verder gaat. Het helpt uiteraard wel als je zelf tussen de trainingen door kunt oefenen met je paard, maar noodzakelijk is dit niet.

Vrijblijvend kennismaken kan deze winter vanaf 60 euro excl. reiskosten

Jouw investering voor een trailertraining is behalve tijd, inzet en plezier deze winter 60 euro in plaats van 90 euro voor een vrijblijvend adviesgesprek met aansluitend een kennismakingstraining (totale duur zo'n 2 uur). Wil je daarna graag samen verder trainen, dan zijn losse trainingen 45 euro per uur, exclusief reiskosten vanaf Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Kijk hier in het tarievenschema wat dat voor jou zou betekenen.

Wil je gelijk echt goed aan de slag en neem je een 5-trainingenkaart, dan krijg je 10 euro korting en betaal je in totaal 215 euro excl. reiskosten in plaats van 225 euro. Wil je van A t/m Z worden begeleid en boek je gelijk 10 trainingen, dan krijg je zelfs 25 euro korting. Je totale investering is dan 425 euro excl. reiskosten in plaats van 450 euro.

Uiteraard is het ook mogelijk om de trailertrainingen met andere trainingen te combineren, zoals grondwerk en/of schrik- en obstakeltraining. Vooral voor jonge paarden en mensen met weinig ervaring met paarden is dit een aanrader. Hiervoor stel ik een op jou en je paard afgestemde aanbieding samen.

Wil je samen met een stalgenoot trainen, dan is jullie investering 30 euro per persoon per uur, exclusief gedeelde reiskosten. Uiteraard krijgen jullie dezelfde korting op de de 5- en 10-trainingenkaart als dat je alleen bent.


Tot snel!


Vragen?

Praktische informatie over paardengedragstherapie en -training vind je in de FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, laat het me dan graag even weten.