Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Nieuws en Acties

Via deze pagina houd ik je op de hoogte van nieuws en acties. Wil je graag een mailtje krijgen zodra ik iets te melden heb? Door je aan te melden via onderstaande knop, krijg je automatisch een bericht als dat het geval is.


Man en Paard Coaching gaat verder als Very Important Horse

Nieuwe naam: Man en Paard Coaching wordt Very Important Horse

13 augustus 2020

Tijd voor verandering! Ontwikkeling is een van mijn belangrijkste drijfveren en de naam Man en Paard Coaching paste daar voor mij al een tijdje niet meer bij, omdat coaching bij lange na niet het enige is wat ik doe.

Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een andere naam. Van alles is de revue gepasseerd en alleen Very Important Horse bleef hangen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om - of het nou om coaching, training, (gast)lessen, blogs, webinars, artikelen of filmpjes gaat - het paard!

Het nieuwe logo is nog niet klaar, de nieuwe website is er in een eerste, ruwe vorm (klik hier om hem te bekijken), maar omdat de bevestigingsbrief van de KvK op de mat lag, dacht ik: "Ik schreeuw het toch vast van de daken"!

Om de naamsverandering te vieren kan je tot en met 10 september kans maken op maar liefst 50% korting op een training of coaching van Hester van Very Important Horse! Kijk hier om te zien hoe je die kunt winnen.

De komende tijd zal ik de blogs, artikelen en tips die ik op deze site heb gepubliceerd overhevelen naar https://veryimportanthorse.com maar tot het moment dat ik dat proces heb afgerond, blijven ze hier beschikbaar.

Artikel in VHierVoeter: "Casus: Probleem bij de hoefsmid opgelost"

22 juni 2020

Nog een publicatie waar ik heel trots op ben: een artikel over het oplossen van een probleem bij de hoefsmid in de VHierVoeter, het verenigingsblad van de VHiVer, ofwel de Veterinaire Hippische Vereniging van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. In juni was het thema gedrag en daarom ben ik gevraagd om iets te schrijven over paardengedrag vanuit het oogpunt van een niet-diergeneeskundige.

De casus van Bibi, een ontzettend lief en leergierig paard dat nogal wat moeite had bij de hoefsmid - ze bokte en steigerde dusdanig dat het niet of nauwelijks mogelijk was om haar hoeven te bekappen - leek me wel een interessante. Hierin kwamen namelijk meerdere punten samen (moeite om de groep te verlaten, veel spanning op minder bekend terrein en weerstand bij vooral het optillen van de achterhoeven) waar ik samen met Bibi's eigenaresse een voor een oplossingen heb gevonden. Hierdoor zijn we erin geslaagd om van het bezoek van de smid een feestje te maken.

Hiernaast zie je de eerste bladzijde van mijn artikel in de VHierVoeter.

Probleem bij de hoefsmid opgelost


Mijn tips om te gaan buitenrijden met je sportpaard in de Bit Minigids bij Bit Magazine nummer 272/273.

Interview in Bit Minigids: "Tips voor buitenrijden met je sportpaard"

16 juni 2020

Vorig jaar interviewde Jennifer van der Meer van Bit Magazine me over gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard voor de online versie van Bit Magazine. Dit jaar interviewde ze me voor de Bit Minigids die bij Bit nummer 272/273 zit over de tips die ik sportruiters zou geven om ontspannen buitenritten te maken met hun vierbenige topper. Deze tips kom je uiteraard ook in iets uitgebreidere vorm tegen in de artikelreeks "Ontspannen Buitenrijden" op deze site, waarvan je het eerste deel hier vindt.

Ik ben in ieder geval supertrots dat mijn tips in de Bit Minigids staan!

Online Masterclass "Ontspannen buitenrijden" 23 juni 20:00 uur

Buitenrijden vind ik een van de meest fantastische dingen om te doen. Samen met je paard genieten van de natuur, de vergezichten en elkaar. Juist in deze tijd is een buitenrit DE manier om even alle spanning achter je te laten. Bijkomend voordeel is dat je zowel de geestelijke als de lichamelijke balans van je paard traint.

Alleen zijn niet alle paarden even enthousiast om van stal weg te gaan. En sommige paarden doen dat wel, maar gaan onderweg gekke dingen doen waardoor je allesbehalve ontspannen terugkeert. Het kan ook zijn dat jij je zelf niet helemaal veilig voelt op je paard omdat er in het verleden onderweg iets gebeurd is. Allemaal logische redenen om je buitenrijdroom voor je uit te schuiven.

Er zijn 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop kunnen maken:

 1. het basis spanningsniveau van je paard;
 2. hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren;
 3. hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat;
 4. jouw basis spanningsniveau;
 5. hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt.

Als je paard of jij op een van deze punten een dikke onvoldoende scoort, dan raad ik je aan om daar eerst mee aan de slag te gaan. In de Online Masterclass "Ontspannen Buitenrijden" op dinsdag 23 juni om 20:00 uur ben ik ingegaan op elk van de 5 factoren en heb ik tips gegeven om de eerste stappen te zetten op weg naar ontspannen buitenritten.

Zodat ook jij en je paard binnenkort ontspannen op pad kunnen.

Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Laat dan je naam en mailadres hier achter, of stuur me een mailtje.

Tot gauw!

Hester, Man en Paard Coaching

Reacties van deelnemers aan de vorige online masterclass over dit onderwerp:

Willem: "28/04/20 webinar ontspannen buiten rijden gevolgd. Duidelijk en overzichtelijk. Buitenritten zijn ondertussen een vanzelfsprekendheid geworden. Top!"

Shanna: "Webinar gevolgd van Hester. Zeer duidelijk verhaal. Geeft me handvatten voor het ontspannen buitenrijden. Veel inzicht gekregen in het gedrag bij mijn paard. En hoe ik dit kan oplossen. Ze kwam op mij over als een kundig en prettig persoon."

Online Masterclass Ontspannen BuitenrijdenOnline Masterclass "Ontspannen Buitenrijden"

Wil jij de volgende keer ook bij deze of andere (online) masterclasses aanwezig zijn? Laat dan je naam en mailadres achter via de knop.

De eerste twee bladzijden van mijn artikel "Ga trainen en blijf trainen" in Level Up Magazine #23.

Artikel in Level Up Magazine: "Ga trainen en blijf trainen"

21 mei 2020

Megatrots ben ik op mijn eerste artikel in Level Up Magazine nummer 23, het tijdschrift voor paardenliefhebbers die op een andere manier met hun paard willen omgaan. In plaats van "geen gel*l, in de krul" vind jein dit blad artikelen over onder andere horsemanship, clickertraining en vrijheidsdressuur - een aanrader, vind ik, om inspiratie op te doen voor jou en je paard.

Mijn artikel gaat over het belang van blijven trainen als je eenmaal een bepaald niveau hebt bereikt. Want anders zal je merken dat je paard snel vergeet wat de bedoeling was, zeker als het om iets gaat dat hij spannend vindt. Dus: heb je veel tijd geinvesteerd in bijvoorbeeld trailertraining, blijf je paard dan minstens 1 keer per maand op de trailer zetten. Daar hebben jullie allebei veel plezier van als je een keer met spoed op pad moet.

Online Masterclass "Blij Paard Blij Mens - Word een winnende combinatie"op 19 mei

Een winnende combinatie. Dat is voor mij niet enkel iemand die met zijn paard foutloos de wedstrijdring door komt of een schitterende dressuurproef neerzet, maar net zo goed iemand die samen met zijn paard elke situatie weet te overwinnen, bijvoorbeeld tijdens een buitenrit of een wandeling.

Heb jij van alles geprobeerd om de relatie tussen jou en je paard te verbeteren? En hebben een heleboel mensen om je heen je verteld wat je zou moeten doen? Dingen als "Je moet strenger zijn" of "Laat hem eindelijk eens zien wie de baas is"? Heb jij het gevoel dat het anders moet kunnen?

Als jullie dezelfde taal zouden spreken, dan zou het zoveel makkelijker zijn...

Veel paardeneigenaren en -verzorgers herkennen de grote signalen die hun paard geeft via zijn lichaamstaal wel. Alleen is de spanning bij die grote signalen al zo groot, dat de situatie aan het gevaarlijke grenst.

Het liefst zou je die hoge spanning dus willen voorkomen doordat je de kleinere signalen al opvangt en daarop kunt reageren.

Want net als dat je de fijne nuances van een vreemde taal kunt leren, kun je de subtiele signalen die je paard je geeft leren lezen. Vandaar dat ik dat onderwerp heb uitgediept in mijn Online Masterclass "Blij Paard Blij Mens". Ik heb de deelnemers laten zien wat hun paard ze vertelt via zijn lichaamstaal: hoe hij zich voelt, wat hij wil zeggen, en wanneer hij een situatie te spannend vindt worden.

Maar een gesprek werkt natuurlijk twee kanten uit. Dus heb ik ook tips gegeven om ervoor te zorgen dat je paard jou beter leert begrijpen. En wat hij nodig heeft om zich optimaal te voelen. Zodat mens en paard samen (nog meer) plezier krijgen:

Een blij paard en een blij mens!

Zodra jullie relatie klopt, kunnen jullie samen de hele wereld aan. Of jullie nou hoog in de sport actief willen zijn, ontspannen buitenritten willen maken of allebei, alleen zo kunnen jullie een winnende combinatie worden.

De deelnemers aan de online masterclass waren er erg positief over en lieten weten dat ze er echt iets aan hadden gehad. Ik heb er zelf ook enorm van genoten, dus ben ik van plan om de online masterclasses "Ontspannen Buitenrijden" en "Blij Paard Blij Mens" binnenkort te herhalen en ook andere onderwerpen te behandelen. Er zijn telkens slechts 25 plekken beschikbaar, zodat ik uitgebreid in kan gaan op alle vragen die de deelnemers stellen.

Wil jij een mailtje krijgen zodra de volgende datum bekend is? En gelijk op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs, artikelen en aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor Motivatie in je Mailbox.

Tot gauw!

Hester, Man en Paard Coaching

Docent bij Tinley Academie

Superleuk nieuws! In december 2020 geef ik les bij de opleiding tot Gedragsadviseur voor Paarden van de Tinley Academie. Het onderwerp van mijn les zal zijn Eerste Hulp Bij Paardengedragsproblemen en ik heb er nu al gigantisch veel zin in! :D

In dit korte filmpje vertel ik je er meer over.

Hester, Man en Paard Coaching

Webinar "Ontspannen Buitenrijden" op 28 april

Mijn eerste webinar over ontspannen buitenrijden was een groot succes! Tijdens deze online lezing heb ik de deelnemers alles verteld over de 5 factoren die van je buitenrit een feestje of een flop kunnen maken. Verder heb ik besproken welke signalen je paard geeft om je te vertellen dat hij zich niet op zijn gemak voelt. En ik heb tips gegeven om de eerste stappen te zetten op weg naar ontspannen buitenritten.

Er werden interessante vragen gesteld en de reacties waren positief, dus dat smaakt naar meer!

Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Laat het me graag even weten via de onderstaande knop, dan houd ik je op de hoogte.

Besloten Facebook-groep Word ook lid en stel eindelijk de vragen waar je al zo lang een antwoord op zoekt!

Besloten Facebook-groep "Meer plezier met je paard"

Ben jij al lid van de nieuwe besloten Facebook-groep "Meer plezier met je paard"? Daarin kan jij als bewuste paardenbezitter of -verzorger al je vragen stellen om met nog meer plezier naast en met je (verzorg)paard aan de slag te gaan. Of het nu gaat om buitenrijden, grondwerk of training om het gedrag van je paard in goede banen te leiden.

Heb je een vraag? Stel hem dan graag! Domme vragen bestaan namelijk niet als je iets nieuws wilt leren.

Je bent van harte uitgenodigd!

Hester, Man en Paard Coaching

Nieuw GRATIS eBook "Creatief met Balk"

20 december 2019

Precies 2 jaar na mijn eerste eBook over angst bij paarden (dat je hier kunt downloaden), presenteer ik met trots mijn nieuwe eBook "Creatief met Balk". Hierin heb ik de vijf grondwerktrainingen met springbalken verzameld die ik het afgelopen jaar via mijn website heb gedeeld. Maar dat is niet alles; ik heb er een bonustraining aan toegevoegd die niet op mijn website staat - perfect om nog een stapje verder te gaan als je paard en jij alle oefeningen onder de knie hebben.

In het eBook vind je een duidelijke uitleg van alle oefeningen die ervoor gaan zorgen dat je paard en jij beter met elkaar leren communiceren. Ook aan de punten waar veel mensen tegenaan lopen bij grondwerk heb ik ruim aandacht besteed. In dit eBook heb je dus alles bij de hand om lekker te gaan trainen met je paard.

En omdat het een eBook is, kan je de trainingen thuis eens rustig doorlezen. Of je neemt het mee naar stal op je telefoon - superhandig!

Sta jij ook al te trappelen om aan de slag te gaan? Veel succes en vooral plezier met de trainingen!

Hester, Man en Paard Coaching.

Download nu jouw gratis e-book via de knop


Gastdocent bij Dierentrainers Academie

Superleuk dat Toinny Lukken me heeft gevraagd om een aantal gastlessen te geven bij haar Dierentrainers Academie, de plek waar je moet zijn om je vaardigheden als dierentrainer/eigenaar/dierenverzorger te vergroten. Ik draag graag bij door mijn kennis over te dragen aan de dierentrainers-in-opleiding, want de Dierentrainers Academie werkt op basis van vertrouwen en beloning middels positieve bekrachtiging. Ze zetten de leerprincipes in bij zowel het dier als de verzorger, iets waar ik vierkant achter sta.

Hester, Man en Paard Coaching

Artikel voor e-quine.com

6 december 2019

Weer een artikel over een interessant wetenschappelijk onderzoek geschreven voor e-quine.com! Dit keer onderzochten dierengedragswetenschappers uit Engeland of paarden een onbekende situatie minder spannend zouden vinden als hun baas hun leidde, of als een onbekende, maar ervaren persoon dat zou doen.

Ook nieuwsgierig wat daaruit kwam? Je leest het artikel via deze link.

Gratis lezing over coaching met paarden of hondenKlik op de foto om jouw gratis plek te reserveren

GRATIS interactieve lezing over coaching met paarden of honden

21 oktober 2019

Wil jij alles weten over coaching met paarden of honden? Bijvoorbeeld...

 • Wat het verschil is tussen coaching en therapie met paarden of honden;
 • Hoe coaching met een viervoetige co-coach "werkt";
 • Wat een paard of hond toevoegt;
 • Wat wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen;
 • Wat deze vormen van coaching voor jou of je kind kunnen betekenen;
 • Of je een honden- of paardengek moet zijn om baat bij zo'n coachingsessie te hebben;
 • Hoe het zit met de veiligheid van mens en dier;
 • Hoe een coachingsessie er gewoonlijk uitziet.

Kom dan op 11 november naar de Business Dome in Eersel.

Hondencoach Marion Bekkers en paardencoach Hester Stasse geven je die avond antwoord op al je vragen.

Om je alvast een indruk te geven van hoe een coachingsessie met een hond er ongeveer uitziet, geeft Marion daarnaast een korte demonstratie met een van haar honden.

Verder vertelt Marion meer over de sessies die ze aanbiedt voor kinderen en jongeren met kenmerken uit het autismespectrum en gaat Hester in op coaching bij situaties rond perfectionisme, hoogbegaafdheid en angst voor/rond paarden.

Zin om te komen? Reserveer dan snel je plek via de knop.

Tot de 11e!

Marion Bekkers (Team Kane at Work) en Hester Stasse (Man en Paard Coaching)

Interview met Hester in Happi.kids

10 oktober 2019

Lees jij de Happi.kids, het magazine over bewust ouderschap van Happinez Magazine? Dan heb je vast het interview met mij gezien in nummer 3. Met een prachtige foto erbij.


Onder de noemer "Vrije Vogels - Als kind waren ze al 'anders' en wilden ze niet bij groepjes horen. Van hun ouders kregen ze het vertrouwen dat ze mochten zijn wie ze waren - dat heeft ze veel gebracht." heeft happi.kids vier portretten van vrije vogels gemaakt.


En daar ben ik er een van!


Het interview gaat over wat paarden (en andere dieren) voor me betekenen en dat ik als kind al met ze wilde kunnen communiceren, wat ik nu dus gewoon dagelijks doe! Nieuwsgierig geworden? Je kunt het hier lezen.


Ik ben er hartstikke trots op! Met dank aan schrijfster Bianca Bartels, fotograaf Michiel Spijkers, styliste Femke Hofhuis en visagiste Christel Man.

Interview met Hester Stasse van Man en Paard Coaching in Happi.kids

Presentatie "Hond of paard? Maakt niet uit; wat jij wil is een ontspannen relatie met je viervoeter!"

Interactieve presentatie over honden- en paardengedrag op 14 oktober

21 augustus 2019

Hond of paard? Maakt niet uit... wat jij wil is een ontspannen relatie met je viervoeter!

Over dat onderwerp geven hondengedragsbegeleider en -coach Marion Bekkers en paardengedragstherapeut en -coach Hester Stasse op maandagavond 14 oktober een interactieve presentatie.

Je zou denken dat honden en paarden twee compleet verschillende dieren zijn. Maar ook al lijken paarden en honden qua uiterlijk niet veel op elkaar, de situaties waar je als eigenaar mee te maken krijgt zijn nagenoeg hetzelfde.

Als jij

* (weer) van en met je hond of paard wilt genieten,

* wilt begrijpen waarom je paard of hond zo doet,

* bereid bent om te investeren in een betere relatie met je hond of paard,

* klaar bent met alle goedbedoelde adviezen,

* en wilt leren hoe je het gedrag van je paard of hond zelf duurzaam kunt veranderen,

reserveer dan gauw je plek via de knop of kijk hier voor meer informatie.

Zomeractie: kortingsbon van 5 euro kado t/m 18 augustus!

Ben jij klaar met het gedoe met je paard? Wil jij graag samen ontspanning vinden bij elke situatie die jullie aangaan? En heb je deze zomer tijd en zin om daar serieus mee aan de slag te gaan? Dan hoor ik graag van je!

Ik ga niet op vakantie en omdat een aantal van mijn klanten dat wel doet, heb ik nog plek in mijn agenda om jou en je paard een stuk op weg te helpen. Of om jullie van A t/m Z te begeleiden natuurlijk. Waar jij je het lekkerste bij voelt, met andere woorden.

Over het erf wandelen zonder trekken of duwen, ontspannen op buitenrit, moeiteloos de trailer in, samen spannende situaties verkennen, of gewoon jullie band versterken - het kan allemaal. En als je uiterlijk 18 augustus een of meer trainingen boekt, krijg je nog een kortingsbon van 5 euro ook!

Kijk gauw op de actiepagina om meer te weten te komen en je aan te melden, of stuur een app.

Zomeractie bij Man en Paard Coaching

Reserveer snel de data waarop jij aan de slag wil om nog fijner met je paard om te gaan.

Te gast bij Bo! Horses

Te gast bij Bo! Horses

29 juni 2019

Op 20 juni was ik te gast bij Bo van Bo! Horses op YouTube en Instagram. Samen zijn we met de paarden Noah, Chic en CP aan de slag gegaan met grondspel, ofwel grondwerk. Verder hebben we een kleine introductie in schriktraining gedaan om te laten zien hoe verschillende paarden op verschillende manieren kunnen reageren op dezelfde situatie. Emiel filmde het allemaal en heeft samen met Bo (samen Bae Productions) een prachtig filmpje in elkaar gezet. Ik ben dik onder de indruk!

Je vindt de video hier.

Nogmaals bedankt voor de mooie samenwerking, Bo en Emiel; ik heb er enorm van genoten!

Hester, Man en Paard Coaching

Serie trainingen om aan de slag te gaan naast je paard: "Creatief met Balk"

2 mei 2019

Pas was ik bij een van de dames die ik op dit moment begeleid om een ontspannen relatie te krijgen met haarzelf en haar paard. Zoals gebruikelijk pakte ik een stel springbalken die ik in de bak neerlegde in een ander patroon dan de training daarvoor. "Goh, ik zou er nou nooit aan gedacht hebben om ze op die manier neer te leggen," zei de dame, die in een paar trainingen al een prachtige vooruitgang heeft geboekt. "Zou je daar een keer een artikel over kunnen schrijven? En dan het liefst met een heleboel voorbeelden erbij."

Kijk, van zulke vragen word ik nou blij. Want voor mij is het heel normaal om eindeloos te variëren in grondwerkoefeningen door simpelweg een stel springbalken op een andere manier neer te leggen. Ik had me dus niet gerealiseerd dat dat voor andere mensen niet even logisch zou zijn om te doen. En daardoor begreep ik ook gelijk beter waarom ik regelmatig mensen hoor klagen dat grondwerk zo saai is en ze het liever niet doen. Of dat hun paard er geen bal aan vindt. Terwijl je op deze manier juist de communicatie met je paard zoveel kunt verbeteren.

De komende weken staan daarom in het teken van Creatief met Balk. Elke donderdag nieuwe tips om je te helpen om grondwerk leuker te maken voor jou en je paard. Via mijn website en via Facebook. Ik geef je een heleboel voorbeelden van op welke manieren je een paar springbalken allemaal kunt neerleggen en welke oefeningen je ermee kunt doen. Met heel veel plaatjes uiteraard, zodat je makkelijk zelf aan de slag kunt.

Zin om aan de slag te gaan? Het eerste deel vind je hier.

Meer plezier en meer ontspanning met je paard door een paar simpele springbalken in te zetten.

Heb jij die gratis* training t.w.v. 45 euro gewonnen? Je ziet het hier.

Uitslag verloting gratis* training Epplejeck Ladies' Night

31 maart 2019

Omdat ik de afgelopen dagen naar een bijscholing longeren met 1 en 2 lijnen van Mireille den Hoed was, kwam het er helaas niet eerder van om de winnaar van de gratis* training ter waarde van 45 euro van Man en Paard Coaching te trekken. Aan iedereen die heeft meegedaan: ik vond het hartstikke leuk om kennis te maken en kijk ernaar uit om samen aan de slag te gaan!

Bekijk hier de video van de trekking en kom te weten of jij de winnaar bent. En zo niet, of je misschien toch niet met lege handen naar huis gaat...

Tot gauw!

Hester, Man en Paard Coaching

* exclusief reiskosten

Man en Paard op de Ladies' Night van Epplejeck Eindhoven

Heb jij woensdagavond 27 maart nog niets (belangrijks) te doen en woon je niet al te ver van Eindhoven vandaan? Dan zie ik je graag tussen 17:00 en 21:00 uur tijdens de Ladies' Night van Epplejeck Eindhoven!

Behalve dat je kunt profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen, "drinks & bites", en de gratis goodiebag die je krijgt bij besteding van 25 euro, ben ik er om al je vragen te beantwoorden over het gedrag en de training van je paard. Daarnaast vertel ik je graag meer over hoe coaching met paarden in zijn werk gaat en wat deze fijne methode van coaching voor jou kan betekenen.

Maar dat is uiteraard niet alles; je kunt namelijk ook nog eens een training naar keuze WINNEN (exclusief reiskosten)! Iedereen die meedoet aan de verloting heeft daarnaast recht op een GRATIS gesprek van een half uur waarin ik je tips geef die jou en je paard verder helpen.

Ennuh... als jouw paard superbraaf is en je ook al lekker gevarieerd bezig bent in je trainingen, dan mag je natuurlijk ook gewoon langs mijn stand komen om kennis te maken. Altijd leuk om mensen te ontmoeten die ik tot nu toe alleen via Facebook of Instagram heb leren kennen.

Via deze link vind je alle informatie over de avond.

Ben jij erbij? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Hester.

Mis hem niet, de Ladies' Night bij Epplejeck Eindhoven!

Geslaagde presentatie bij Open Coffee Best

11 maart 2019

Hartstikke leuk dat er zoveel ondernemers uit de regio Best/Eindhoven waren afgekomen op mijn presentatie "Instant Zelfvertrouwen" bij Open Coffee Best. Ze gingen naar huis met een aantal tips die ze zelf direct konden toepassen en een recept om hun eigen succesformule samen te stellen. Uiteraard was ik enorm blij met de positieve reacties - wat geeft dat een hoop energie! En altijd weer fantastisch om nieuwe contacten op te doen natuurlijk!

Ben jij op zoek naar een inspirerende presentatie over hoe je je eigen gedrag en/of dat van je paard positief verandert? Bijvoorbeeld voor je bedrijf, beroepsvereniging, rijvereniging of manege? Dan kom ik graag naar jullie toe! Lees hier meer over de mogelijkheden.

“Sta je overal voor open?” vraagt haar moeder.

26 februari 2019

Als je zo’n vraag krijgt, dan weet je dat je alert moet zijn. Dat er waarschijnlijk iets ongewoons aankomt. Maar ja, wat doe je als je al bij verschillende therapeuten bent geweest en de nare ervaringen je blijven pesten? Als die een enorme invloed hebben op je slaap, je werk en je privéleven? Dat je je continu uitgeput voelt en snakt naar een beetje rust in je hoofd. Jezelf opnieuw wilt leren kennen, omdat je gewoon niet meer weet wie je bent. Stel dat iets ongewoons wel zou werken… “Waar zit je aan te denken?” vraagt ze.

“Ik ken iemand die paarden inzet in haar coachingsessies. Misschien is dat iets?”

“Maar ik heb helemaal niets met paarden…”

Lees dit korte, waargebeurde verhaal over hoe iemand die niets met paarden heeft, met paardencoaching een eerste stap zet op weg naar verandering hier.


Presentatie "Instant Zelfvertrouwen" op 11 maart bij Open Coffee Best

25 februari 2019

Ben je ondernemer in de regio Best/Eindhoven en kan je wel een boost in je zelfvertrouwen gebruiken? Dan ben je op maandag 11 maart van harte uitgenodigd om naar mijn presentatie over Instant Zelfvertrouwen te komen tijdens Open Coffee Best.

Je gaat sowieso naar huis met een aantal tips die je zelf direct kunt toepassen en een recept om jouw eigen succesformule samen te stellen.

Tussen 9 en 11 kan je in C'Park Bata in Best (adres: Europaplein 1) netwerken met collega-ondernemers uit de regio. De presentatie begint om 9:30 uur en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Uiteraard is er vervolgens voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Tot de 11e!

Interview met mij voor Bit Magazine online

21 februari 2019

Jennifer van der Meer van Bit Magazine interviewde me over gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard. Mijn antwoorden op haar vragen vind je vanaf vandaag in de online versie van Bit Magazine. Hartstikke leuk om op deze manier mijn kennis en ervaringen te mogen delen met andere paardenmensen!

Nogmaals bedankt voor het leuke interview, Jennifer!

We hebben een winnaar!

21 februari 2019

Van 1 januari t/m 17 februari maakte iedereen die zich aanmeldde om actief aan de slag te gaan met haar/zijn goede paardenvoornemens, ofwel iedereen die een training afsprak, kans op een fijne trainingslijn van e-quine.com. Op 18 februari was de trekking en vandaag reikte ik de prijs uit aan Sandra die er superblij mee was.

Werken met BN-pony Coco met een heel mooi resultaat!

16 januari 2019

Vandaag heb ik samen met collega en vriendin Maureen en e-quine.com-studente Manon gewerkt met Bekende Nederlandse pony Coco. Deze leuke, maar hyperalerte pony moest met een verdovingspijl worden gevangen om bij Trainingscentrum Het Paardenkompas getraind te kunnen worden. Simpelweg omdat hij op een normale manier niet meer te vangen was. RTV Drenthe maakte een nieuwsitem over Coco en zijn eigenaresse.

Lotte en Lotte van Het Paardenkompas en de studenten van e-quine.com hebben er ondertussen voor gezorgd dat hij al makkelijker te benaderen is, maar helemaal vlekkeloos gaat dat nog niet altijd. Vandaar dat we bijzonder blij verrast waren toen Coco voor het eerst los achter me aanliep door de round pen, toen ik hem daar via mijn lichaamstaal voor uitnodigde. Het filmpje hiervan vind je op de website van e-quine.com.

Heb jij zelf moeite om je paard of pony te vangen? Rent zij/hij telkens weg als je haar/hem uit de wei of paddock wilt halen? Dan kom ik jullie graag helpen om dit op te lossen. Stuur me graag een mailtje om een afspraak te maken, of om meer informatie te krijgen.

Heb jij goede paardenvoornemens en wil je daar serieus mee aan de slag?

10 januari 2019

Dan heb je nu een extra reden om daar werk van te maken, want als je tussen nu en 17 februari een training afspreekt met mij, Hester van Man en Paard Coaching, maak je kans op deze fantastische trainingslijn van e-quine.com ter waarde van 19,95! 🤩🐴

En deze actie geldt niet alleen voor nieuwe klanten. Ook als je al eerder met mij getraind hebt en voor 17 februari een volgende training boekt of al afgesproken hebt, doe je automatisch mee aan de verloting. 😄

Dus... is jouw goede voornemen om je paard of pony dit jaar bijvoorbeeld te leren om wel rustig met de trailer mee te gaan, ontspannen te blijven staan met opstijgen, aan een los touwtje met je mee te lopen, zonder angst langs die enge kliko te stappen, netjes rondjes te draven tijdens het longeren, of iets anders dat vanaf de grond te trainen is, dan kom ik jullie daar graag bij helpen. Op die manier weet je zeker dat je je paard of pony onbewust niet het verkeerde aanleert. 😊

Ik hoor graag van je!

Hester.

PS: Mocht je winnen en al zo'n mooie trainingslijn hebben, dan is het natuurlijk ook mogelijk om 19,95 korting te krijgen op je eerstvolgende training.

PPS: Twijfel je of het probleem waar jij tegenaan loopt met je paard of pony wel op te lossen is? Maak dan gewoon een gratis belafspraak van een half uur, dan hebben we het erover.

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

1 januari 2019

Ik wens iedereen een bijzonder kleurrijk en inspirerend 2019 toe! Mijn goede voornemen is om er een prachtig (paarden)jaar van te maken - wat is het jouwe?

Het is mijn passie om vrouwen en mannen te helpen om een ontspannen relatie te krijgen met zichzelf en met hun paard. Dat laatste uiteraard op basis van wederzijds begrip en vertrouwen. Want hoe mooi zou het zijn als we de wereld een beetje leuker zouden kunnen maken voor elkaar en voor de dieren waar we mee leven? Daarom ga ik door om zowel mensen als paarden te helpen om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen. 😊🐴

De komende weken staan er een paar leuke acties op stapel, ook voor bestaande klanten van Man en Paard Coaching. Houd dus de site in de gaten of schrijf je in om tips en aanbiedingen direct in je mailbox te ontvangen.

Tot gauw!

Hester.Of een paardencoach!

Keuzestress omdat je niet weet wat je voor Kerst moet geven? Man en Paard Coaching helpt!

Voor een paardenliefhebber

Ben je nog op zoek naar een cadeau voor iemand die dekjes, oornetjes en peesbeschermers in alle kleuren van de regenboog bezit en dus eigenlijk geen nieuwe paardenspullen nodig heeft? Of juist voor een paardenfan die al die matchende setjes dikke onzin vindt? Of heb je zelf gewoon zin in een leuke training waar je ook nog eens een hoop van opsteekt?

Geef dan een instructeur!


Voor iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken, of gewoon nieuwsgierig is

Ben je nog op zoek naar een cadeau voor iemand het flink voor zijn kiezen heeft gehad? Of voor iemand die graag de touwtjes van zijn leven weer in eigen handen zou willen nemen? Of voor iemand die een ommezwaai zou willen maken in de manier waarop hij met bepaalde situaties omgaat? Of gewoon, voor iemand die weleens zou willen weten hoe het is om door zowel een twee- als een vierbenige coach te worden begeleid?

Geef dan een paardencoach!

Kijk hier om je cadeaubon te bestellen.

Geaccrediteerd door de SPPD

In mijn streven naar voortdurende professionalisering van mezelf en mijn bedrijf, ben ik nu ook door de SPPD, de Stichting Platform Professionele Diergedragskundigen, geaccrediteerd als Gedragstherapeut voor Paarden. Dit verzekert jou als cliënt bij Man en Paard Coaching van dienstverlening van de hoogste kwaliteit, door onafhankelijke controle op gedragsconsulten en regelmatige bijscholing.

Certificaat SPPD

Presentatie "Laat je inspireren door jezelf" en radio-interview!

11 december 2018

Vandaag was ik door Open Coffee Gemert-Bakel-Laarbeek uitgenodigd om onder de titel "Laat je inspireren door jezelf" een presentatie te geven over hoe je jezelf kunt motiveren om je dromen en doelen wel te verwezenlijken. Instant zelfvertrouwen dus. Daarbij heb ik de aanwezige ondernemers uit de regio de kracht van het visualiseren van hun doel of droom laten ervaren. Hartstikke leuk om zulke enthousiaste gezichten te zien na afloop!

Vervolgens heeft Mario van Dinther van Omroep Centraal me geïnterviewd over mijn presentatie en over coaching met paard als spiegel. Dit interview van ongeveer 7 minuten kan je terugluisteren via mijn YouTube-pagina.

Presentatie "Laat je inspireren door jezelf" op dinsdag 11 december 2018

Heb jij ook van die momenten waarop het je even tegenzit? Met je bedrijf of privé? En zou je dan het liefste willen dat je even een dosis zelfvertrouwen in de winkel zou kunnen halen? Eén slok en al je problemen, belemmerende gedachten en beren op de weg zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. En vervolgens zou je binnen de kortste keren wel je doel bereiken. Klinkt ideaal, nietwaar? Dan is er goed nieuws, want instant zelfvertrouwen bestaat gewoon.

Hester Stasse van Man en Paard Coaching vertelt je over haar ervaringen met zelfvertrouwen uit een flesje. Misschien dat je nu wat sceptisch wordt, want mensen die Hester beter kennen, weten dat ze, nadat ze de hele dag mensen en paarden heeft begeleid, in haar vrije tijd graag fantasy en science fiction-verhalen schrijft. Grote kans dus dat ook dat instant zelfvertrouwen uit het rijk der fabelen afkomstig is, toch? Er schuilt echter wel degelijk een wetenschappelijke achtergrond achter Hesters flesje zelfvertrouwen. En niet alleen zij, maar ook onder andere topsporters maken er gebruik van om hun dromen waar te maken.

Belangrijk om te weten is wel dat dit instant zelfvertrouwen alleen werkt als het volledig op de betreffende persoon is afgestemd. Het kan namelijk zijn dat de ingrediënten waar de een op floreert op een ander geen enkel effect hebben. Waar die speciale ingrediënten vandaan komen? Verre landen, exotische plantensoorten, speciale productieprocessen? Nee hoor, je kunt het veel dichter bij huis zoeken. Sterker nog, jij bent de belangrijkste bron. Hester zal je dan ook tips geven die je helpen om jouw eigen “toverdrank” samen te stellen.

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan en kom op 11 december tussen 9 en 11 uur naar Open Coffee Gemert-Bakel-Laarbeek in De Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel om te luisteren naar Hester Stasse van Man en Paard Coaching. Dan ontdek je hoe jij je doelen kunt halen door je te laten inspireren door niemand minder dan jijzelf.

Promo-filmpje "Laat je inspireren door jezelf"

Geslaagde gastles bij Helicon MBO Eindhoven

6 december 2018

Altijd weer een feestje om deze gecombineerde gastles te mogen geven: eerst een stukje theorie over het natuurlijke gedrag van paarden en daarna de studenten begeleiden terwijl ze een schriktraining doen met de paarden van de manege. Ideaal dat Helicon Eindhoven hen deze mogelijkheid geeft om de stof direct in de praktijk te brengen.

De groep MBO Niveau 2-studenten van Orientatie Paard was goed op dreef zodat alle paarden een stuk stoerder de rijbak uit gingen dan dat ze erin kwamen. Fantastisch gedaan, allemaal!

Nieuwe blog: Zelfvertrouwen uit een Flesje

22 oktober 2018

Op momenten dat het me even tegenzit verzucht ik regelmatig dat het zo gemakkelijk zou zijn als je een dosis zelfvertrouwen in de winkel zou kunnen kopen. Hup, even een slok en al je problemen, belemmerende gedachten en beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Blijkt dat nou gewoon te bestaan!

Iets meer dan een jaar geleden was ik op de WorldCon, de World Science Fiction Convention, in Helsinki. Mensen die me al iets langer kennen weten dat ik in mijn vrije tijd graag fantasy- en science fiction-verhalen schrijf. Zo’n conventie, waar mensen vanuit de hele wereld naartoe komen, is dé manier om nieuwe ideeën op te doen en andere F&SF-schrijvers, -filmers en -fans te ontmoeten. Vijf dagen lang luisterde ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar discussies tussen schrijvers, uitgevers en lezers over onderwerpen van “diversiteit binnen de fantasy” tot “wat is het meest effectieve wapen om je tegenstander uit te schakelen”.

Aan het eind van zo’n dag kwam ik best wel gesloopt terug bij het hotel. Na een paar dagen was het daardoor extra slikken dat de “briljante” ideeën die ik had vaak al door anderen bleken te zijn uitgewerkt. Want je zal vast wel herkennen dat als je moe bent, tegenslagen in omvang toe lijken te nemen...

Verder lezen? Tips om je eigen zelfvertrouwen een boost te geven? Klik hier.


Gastles bij Helicon Den Bosch

10 september 2018

Vandaag mocht ik een gastles over paardengedrag geven aan een leuke groep studenten van MBO Niveau 3 en 4 bij Helicon Den Bosch. De dames gaven hele goede antwoorden op de vraagstukken die ik hen voorlegde. En ze hadden op hun beurt mooie praktijkvoorbeelden waar ik op in kon gaan en waar ik oplossingen voor kon aandragen.

Ik vind het altijd leuk om mijn enthousiasme voor paardengedrag en -welzijn te mogen overbrengen, dus mocht je zelf op zoek zijn naar iemand die een lezing of gastles kan verzorgen op jouw school, manege of rijvereniging, dan hoor ik het graag. Ook een combinatie met bijvoorbeeld een grondwerk-workshop of een schrik- en obstakeltraining is mogelijk.

Nieuwe blog: Meer controle over je paard? Laat los!

6 september 2018

Voordat ik me via opleidingen ging verdiepen in paardengedrag en hoe paarden leren, had een vriendin me gevraagd of ik haar twee paarden uit de wei wilde halen op een dag dat ze daar zelf door omstandigheden geen tijd voor had. Omdat ik haar paarden niet zo goed kende, bedacht ik dat het beter was om ze een voor een naar de stal te brengen, wat bij het verlaten van de wei nog best een uitdaging bleek. Met wat gewurm, gehannes en een hele snelle actie om het schrikdraad achter het eerste paard te sluiten, lukte het me uiteindelijk om een van de twee uit de wei te krijgen. Maar toen kwam het…

Verder lezen over hoe het me toen verging en hoe ik dezelfde situatie nu zou aanpakken? (Inclusief tips!) Klik dan hier.

Man en Paard Coaching op Instagram

Man en Paard Coaching is nu ook op Instagram te vinden

Zit jij ook op Instagram? Zoek Man en Paard Coaching dan graag op. Volg Man en Paard om dagelijks leuke foto's en korte tips te zien. Alvast bedankt voor het volgen!

Nieuwe blog: Wees een knotwilg! Maar dan wel een met benen

9 augustus 2018

Afgelopen vrijdag kwam ik tijdens een wandeling een bijzonder inspirerende rij knotwilgen tegen. “Knotwilgen,” zul je misschien denken, “wat is daar nou zo bijzonder aan?” In dit geval heel veel. Behalve dat ze mijn fotografenhart sneller deden kloppen vanwege hun aparte vormen, zag ik een parallel met mensen, waaronder mijzelf.

Nou zijn knotwilgen natuurlijk sowieso bijzondere bomen, want ook al worden ze elke paar jaar compleet kaalgesnoeid, toch slagen ze er elke keer weer in om te overleven en nieuwe takken en bladeren te laten groeien. Het aparte aan deze bomen was echter dat er behalve wat schors en een dunne rand hout, heel weinig over was van de stam. De complete kern was vermolmd en al lang geleden weggespoeld door de regen, of opgegeten door insecten. Daardoor was er enkel een lege huls overgebleven. Een paar bomen waren zelfs compleet doormidden gespleten. En toch hadden ze allemaal een enorme kroon met takken en bladeren. Ze groeiden ondanks alles dus gewoon door!

Verder lezen? Klik dan hier.


Nieuwe blog: Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

29 juli 2018

Een paar jaar geleden had ik een drukke baan bij een groot internationaal bedrijf. Om te ontspannen ging ik graag naar de manege om paard te rijden, alleen kwam ik daar regelmatig allesbehalve relaxt vandaan. De reden? Mijn vierbenige manegemaatje Jerry kon tijdens het borstelen geen seconde stilstaan, ging alvast wandelen als ik in het zadel wilde klimmen en luisterde maar half naar de signalen die ik met mijn benen en teugels gaf zodat de voltes eieren werden en ik de hoeken alleen van een afstandje zag. Resultaat was dat ik na een paar rondjes met stoom uit mijn oren in het zadel zat en die rotknol na de les briesend terug naar zijn box bracht. Leuk hoor, dat paardrijden, lekker om te ontspannen. Not!

Meer lezen (inclusief 5 tips om je (beter) te ontspannen bij je paard)? Klik hier.

Nieuwe blog: Ik heb helemaal geen hulp nodig!

19 juli 2018

Dat hoor ik mezelf nog zeggen toen ik het helemaal niet meer naar mijn zin had bij mijn Zweedse werkgever. Een vriendin had me aangeraden om eens met een coach te gaan praten, maar daar was ik het niet mee eens. De hulp van iemand anders inroepen was voor mij een zwaktebod; ik moest er toch zelf uit kunnen komen?

Verder lezen? Klik hier.

Nu helemaal officieel gediplomeerd!

8 juni 2018

Na het behalen van de laatste examens voor de e-quine.com-opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag was ik natuurlijk geslaagd, maar vanaf vandaag kan ik dat ook bewijzen, want ik heb mijn diploma in handen, zoals je kunt zien!

En die mijlpaal kan ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus in het weekend na de diploma-uitreiking (9 en 10 juni) zal ik een like-deel-en-win-actie op Facebook lanceren waarin je een gratis training kunt winnen (ik vraag enkel een reiskostenvergoeding).

Dus... like nu alvast de Facebook-site van Man en Paard Coaching en maak kans op die gratis training ter waarde van 39 euro!

Gastblog voor de Paarden Oppas Service "Paard met Gebruiksaanwijzing"

25 mei 2018

Vanaf vandaag op de site van de Paarden Oppas Service te vinden: mijn gastblog "Paard met Gebruiksaanwijzing". Hierin geef ik tips om zelf aan de slag te gaan met dat ene paard in je groep dat zich telkens weer misdraagt.

Hier is de inleiding alvast:

Stel, je gaat eindelijk op vakantie omdat je weet dat je paarden in goede handen zijn terwijl je weg bent, want je hebt de Paarden Oppas Service ingeschakeld. Naast het voer- en bewegingsschema voor je lievelingen, laat je voor de oppas ook een uitgebreide handleiding achter voor hoe ze moet omgaan met een van hen. Die gedraagt zich namelijk niet altijd zoals je zou willen. Eigenlijk schaam je je zelfs een beetje voor het feit dat hij zich altijd losrukt op weg naar de wei, je continu in je mouw hapt als je hem leidt, onmogelijk te longeren is, of keihard tegen de staldeur staat te trappen rond voertijd.

Herkenbaar? Sommige mensen denken dat hier niets aan te doen is. Dat het nou eenmaal de aard van het beestje is. En uiteraard zal een deel van het probleem inderdaad te wijten zijn aan het karakter van je paard. Maar uit ervaring weet ik dat ook eigengereide vierbeners prima te trainen zijn en zich een stuk beter kunnen leren gedragen door daar gericht mee aan de slag te gaan. Want vaak hebben ze simpelweg nooit (goed) geleerd hoe ze zich wel zouden moeten gedragen en dus doen ze maar wat.

Verder lezen? Ga dan naar de website van de Paarden Oppas Service, of kijk hier.

Geslaagd!

10 april 2018

Op maandag 9 april heb ik de laatste twee praktijkexamens gehaald voor de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag* bij e-quine.com. De dag daarna kreeg ik het bericht dat de opzet en het verslag van de door mij georganiseerde activiteit was goedgekeurd. Dat betekent dat ik aan alle eisen van de opleiding heb voldaan en GESLAAGD ben!  

Om dat te vieren zijn alle individuele trainingen tot de dag van de diploma-uitreiking (8 juni) voor de helft van de prijs!

* ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door de KNHS en NOC*NSF, begeleid door o.a. Annemarie van der Toorn

Nieuw artikel: Ga trainen en blijf trainen!

1 maart 2018

Iedereen weet hoe het werkt. Als je een keer per week naar de sportschool gaat of gaat hardlopen, dan krijg je een betere conditie. En als je dat een paar keer per week doet, dan krijg je sneller een betere conditie. Maar als je door wat voor omstandigheden dan ook een tijdje niet kunt trainen, dan merk je dat je conditie achteruitgaat. Wat dat met het trainen van paardengedrag te maken heeft? Alles!

[Lees verder]

Gratis eBook over angst bij paarden

20 december 2017

In dit eBook vind je de artikelen die ik heb geschreven over het herkennen van angst bij paarden en waarom paarden vaak schrikken van dingen die wij niet eng vinden. Maar dat is uiteraard niet het enige; ik heb er extra plaatjes in gestopt die je nog beter helpen om de houding en gezichtsuitdrukkingen van je paard te begrijpen, en een handleiding om enge voorwerpen zoals een vuilnisbak te benaderen.

Alles om zelf aan de slag te gaan om spannende situaties te overwinnen met je paard, zodat jij en je paard steviger in jullie schoenen/hoeven gaan staan. Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het te downloaden.

December-/januari-/februari-actie: gratis trainingen!

22 november 2017

Om de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag bij e-quine.com (ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door KNHS en NOC*NSF, begeleid door o.a. Annemarie van der Toorn) te kunnen afronden, moet ik 30 paarden met uitdagend gedrag trainen.

Heb jij een paard dat dingen doet waar je niet blij van wordt? Neem zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken, want voor paarden die ik voor mijn eindportfolio mag trainen, ben je in december 2017 en januari en februari 2018 wel heel voordelig uit: ik vraag dan namelijk enkel reiskosten!

Deel 3 van het artikel over angst bij paarden

6 september 2017

In het tweede deel van het artikel "Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn? - Hoe een paard de wereld ziet” dat ik voor de Online Dierenclub heb geschreven, behandelde ik hoe de ogen van een paard werken en op welke manieren ze verschillen van die van een mens. In Deel 3, "Wat een paard hoort, ruikt en voelt", ga ik in op het gehoor, het reukvermogen en het gevoel van je paard. Ook die zintuigen werken namelijk anders dan die van ons en/of hebben een andere gevoeligheidsgraad, waardoor er soms grote verschillen zitten tussen wat jij hoort, ruikt of voelt en hoe je paard dat ervaart.

Like, deel en win-verjaardagsactie op Facebook

5-10 september 2017

Wie jarig is trakteert! En daarom heb ik een like, deel en win-actie uitgeschreven via Facebook. Zou jij de relatie met je paard of pony graag een boost willen geven? Surf dan naar de Facebook-site van Man en Paard Coaching, volg de instructies en maak kans op een gratis training. Wie weet zie ik je binnenkort bij jou op stal!

Verjaardagsactie

Nieuwe blog: Vakantiekater

5 september 2017

Het einde van je vakantie is in zicht…

… of je bent al een paar dagen aan het werk en eigenlijk ga je je steeds rotter voelen. Gewoon een gevalletje van frisse tegenzin, of is er misschien meer aan de hand? Want omdat je tijdens je vakantie alle tijd had om na te denken over je situatie thuis, op het werk en de balans daartussen, heb je je misschien gerealiseerd dat er eigenlijk al een hele tijd iets zit te kriebelen. Alleen had je voor de vakantie geen tijd om daarover na te denken vanwege je drukke baan, je gezin, je sociale contacten, je hobby’s en alle andere activiteiten waarvan je vond dat je die moest doen. Toen ging je op de automatische piloot door.

En dat lukt nu niet meer... [Lees verder]

Trainingshalsters en -lijnen van e-quine.com nu verkrijgbaar via Man en Paard Coaching

25 augustus 2017

Klanten van Man en Paard Coaching hebben een streepje voor, want die kunnen de trainingshalsters en -lijnen van e-quine.com bestellen zonder verzendkosten te hoeven betalen. Meer weten over wat die halsters en lijnen zo speciaal maakt, of er direct eentje reserveren? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Nieuwe blog: HELP!

20 juli 2017

Als je net als ik handig bent - met je handen, met je hersenen, of met allebei - dan gok ik dat ook jij niet zo gauw iemand anders zal inroepen om je te helpen. Alleen als het echt specialistenwerk is, zoals een openhartoperatie, de reparatie van je auto of het aanleggen van een nieuw elektriciteitsnet in je huis, “mag” je dat doen van jezelf. Jawel, “mag”, want anders zou het gezichtsverlies zijn. Je kunt het immers zelf, dus waarom zou je geld verspillen en iemand anders inhuren?

[Meer lezen]

Nieuw coachingprogramma: Het Paardenmiddel

20 juli 2017

Je hebt je zaakjes prima op orde en weet dat je je leven zelf kunt veranderen. Wie weet heb je dat ook een aantal keren gedaan. Alleen is er één punt waarbij dat niet lukt, is er één hindernis die je nog niet overwonnen hebt. Terwijl je wel een poging hebt gedaan, misschien zelfs één of meerdere stappen in de goede richting hebt gezet. En toen hield het op. Waarom? Tja… wie zal het zeggen. Het voelt in ieder geval alsof iets of iemand je tegenhoudt. En dat steekt.

Wil je af van dat stekende gevoel? Dan is Het Paardenmiddel misschien iets voor jou. Meer informatie vind je hier.

Man en Paard Coaching op Avondconcours Wouw Vooruit 22 juli

18 juli 2017

Op zaterdag 22 juli sta ik met een stand van Man en Paard Coaching op het Avondconcours (dat ook overdag is!) van Wouw Vooruit. Mocht je een vraag hebben over het gedrag van je paard of pony, of heb je tijdens het concours een probleem met hem of haar, dan help ik jullie graag. Uiteraard ben ik daar ook om al je vragen te beantwoorden over hoe coaching met behulp van een paard als spiegel in zijn werk gaat.

Het concours is gratis toegankelijk, dus ik ontmoet graag op 22 juli in Wouw!


Meer informatie over het concours en het dag- en avondprogramma vind je op de website van PC Wouw Vooruit.

Deel 2 van het artikel over angst bij paarden

17 juli 2017

In het eerste deel van mijn artikel "Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn? - Aangeboren en aangeleerd” dat ik voor de Online Dierenclub heb geschreven, had ik het over de verschillende redenen dat een paard schrikt van dingen die wij helemaal niet eng vinden. Aan een aantal daarvan valt weinig te veranderen, omdat die nu eenmaal aangeboren zijn. Ervaring en situatie kun je wel beïnvloeden, maar in alle gevallen zal je rekening moeten houden met hoe een paard fysiek in elkaar zit, ofwel met de manier waarop een paard de wereld waarneemt. De zintuigen van een paard werken namelijk anders dan die van ons en/of hebben een andere gevoeligheidsgraad. Daardoor zitten er soms grote verschillen tussen wat jij ziet, hoort, ruikt of voelt en hoe je paard dat ervaart. In deel 2 van dit artikel ga ik in op het zicht van het paard.

Leergang Teamcoaching afgerond

14 juli 2017

Vandaag was de derde en laatste dag van de HorSense Leergang Teamcoaching. Een boeiende cursus waarin het coachen van teams met behulp van paarden centraal stond. Uiteraard kwamen ook dingen als de volwassenheid van teams en de dynamiek tussen de teamleden onderling uitgebreid aan bod.

Zou jij een teamsessie willen boeken? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Like, deel en win-actie op Facebook

13-18 juni 2017

Om de lancering van de VIP-Dag met Extra PK's ("Het Beste Paard van Stal in het Zonnetje") te vieren, heb ik een like, deel en win-actie uitgeschreven via Facebook. Nieuwsgierig naar wat de combinatie van een twee- en een vierbenige coach jou kan brengen? Surf dan naar de Facebook-site van Man en Paard Coaching, volg de instructies en maak kans op een gratis kennismakingssessie. Wie weet ben jij degene die binnenkort gratis de kracht van coaching met een paard als spiegel mag komen ervaren.

Like, deel en win-actie op Facebook


Vanaf nu bied ik ook een VIP-Programma met Extra PK's aan

12 juni 2017

Omdat het beste paard van stal maar al te vaak wordt overgeslagen, is het des te belangrijker om daar verandering in te brengen. Voor mensen die hoogte willen krijgen van zichzelf door de diepte in te gaan, bied ik daarom nu ook een VIP-Programma met Extra PK's aan, ofwel: Van Droom naar Werkelijkheid. Dit is een intensieve reeks van zes een-op-een coachingen waarbij de VIP en ik de tijd nemen voor de belangrijkste persoon in hun leven: de VIP zelf. Ik word daarbij bijgestaan door mijn vierbenige collega Levi, die ervoor zorgt dat er punten boven komen drijven waar de VIP zich misschien niet eens bewust van was. Hierdoor zal hij of zij sneller tot inzichten komen van waaruit hij vervolgens actie kan ondernemen. Hier lees je alles over dit nieuwe programma.

Nieuw artikel over coaching met paarden: hoe werkt dat eigenlijk?

29 mei 2017

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nou werkt, dat coachen met behulp van paarden. Zeker omdat er toch een wat zweverig aura omheen hangt. En ja, het lijkt soms inderdaad wel alsof het coachpaard de gedachten leest van de man of vrouw waar hij bij in de bak staat. Een mooie gedachte, maar het ligt net even anders. Hoe? Lees er meer over in dit artikel.

Nieuw artikel over angst bij paarden (deel 1)

10 mei 2017

Als je regelmatig paardrijdt of op een andere manier met paarden omgaat, zal je het vast herkennen: je paard maakt een noodsprong als er plotseling een plastic zakje opwaait. Of hij weigert om langs een boomstronk of vuilcontainer te lopen. Of hij zet het op een lopen als jullie in de buurt van een varkenshouderij komen. Allemaal dingen die wij mensen niet eng vinden. Hoe komt het dan dat je paard er zo heftig op reageert? In het eerste deel van het artikel "Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn?", dat ik voor de Online Dierenclub heb geschreven, ga ik in op aangeboren en aangeleerde eigenschappen die daar een rol bij spelen.

Like, deel en win-actie op Facebook

5-10 mei 2017

In het kader van bevrijdingsdag (want wat is er nou leuker op bevrijdingsdag dan om iemand van een probleem te helpen bevrijden?) heb ik een Like, deel en win-actie gehouden via mijn site voor paardengedragstherapie en -training op Facebook. De winnares heeft een trailerlaadtraining gewonnen bij haar op stal.


Nieuwe blog over coaching: Ben jij doelgericht of doelloos?

22 maart 2017

Als je niet duidelijk weet waar je naartoe gaat is elke stap, welke kant op dan ook, er eentje in de goede richting. Open deur? Lees meer over hoe je je doelen handen en voeten kunt geven zodat je ze wel bereikt in deze nieuwe blog.

Gedragstherapeut voor Paarden

9 maart 2017

Afgelopen zomer heb ik veldwerk heb gedaan voor mijn eindscriptie voor de Tinley Academie, waarna ik die observaties heb uitgewerkt tot een dik rapport. De titel van mijn scriptie was “Machtsstrijd - Het optreden van agonistisch gedrag bij de Koniks in de Millingerwaard”. Hiervoor heb ik 6 dagen lang telkens 8 uur lang het gedrag van de Konikpaarden in de Millingerwaard geobserveerd. Ontzettend leuk om zo’n groep halfwilde dieren van relatief dichtbij te mogen meemaken; net alsof je een beetje deel van hun kudde uitmaakt.

Naast die eindscriptie, waar ik overigens een 10 voor kreeg, heb ik het gedrag van een aantal paarden met probleemgedrag moeten analyseren en er een passende gedragstherapie bij geschreven. Omdat ook die casussen allemaal zijn goedgekeurd, mag ik mezelf nu officieel Gedragstherapeut voor Paarden noemen. Vandaag kreeg ik mijn diploma uitgereikt door Eline Teygeler van de Tinley Academie voor Dier en Gedrag.


Artikel over het herkennen van angst bij paarden

8 februari 2017

De meeste paardeneigenaren weten wat hun paard probeert te vertellen als het naar iets of iemand kijkt met opgeheven hoofd, wijd open neusgaten en opengesperde ogen: ik ben heel erg bang. Alleen laten niet alle paarden hun angst even duidelijk zien. Daarnaast is het moeilijker om vast te stellen dat je paard een bepaalde situatie een beetje spannend vindt en zich daarom anders gedraagt dan je gewend bent. In het artikel "Hoe weet ik of mijn paard bang is?", dat ik voor de Online Dierenclub heb geschreven, leer je waaraan je angst bij paarden kunt herkennen.

Nieuwe blog over coaching: En... hoe gaat het met je goede voornemens?

19 januari 2017

Stekels! Die kreeg ik altijd direct als iemand me deze vraag stelde. Want ik vond goede voornemens lange tijd grote onzin. Alsof je alleen maar iets aan je gewicht kon doen of meer kon gaan bewegen omdat er net een jaar voorbij was. Als ik iets aan mijn leefpatroon wilde veranderen, dan deed ik dat op het moment dat ik dat nodig vond. En dat kon net zo goed op 23 maart zijn als op 2 september of 11 november. Natuurlijk begrijp ik best wat erachter zit, want ja, dat nieuwe jaar geeft inderdaad het gevoel van een schone lei. Alle slechte gewoontes de deur uit, vanaf 1 januari gaat het roer om. Nieuwe kansen, nieuwe prijzen. En daarom heb ik dit jaar ook een paar goede voornemens genomen.

Lees meer over de goede voornemens en hoe je je er dit jaar wel aan kunt houden in deze nieuwe blog.


Gastles bij Helicon Eindhoven

7 december 2016

Vandaag een gastles over paardengedrag mogen geven aan een groep enthousiaste MBO-2-meiden van Helicon Eindhoven. Na een stukje theorie over o.a. hoe gedrag ontstaat, hoe een paard de wereld ziet en waaraan je kunt zien hoe een paard zich voelt, zijn we de bak in gegaan voor een schrik- en obstakeltraining. De paarden van de Eerste Eindhovense Ponymanege waren niet heel snel onder de indruk van het zeil, de smalle doorgang, het sliertengordijn, de bal en de opblaashaai, maar elk paard had wel een obstakel waar zij/hij wat moeite mee had. Een paar keer oefenen met verschillende begeleiders zorgde er al snel voor dat het steeds beter ging. Uiteindelijk zijn alle paarden met vlag en wimpel geslaagd.

Actie: Wie geslaagd is trakteert!

2 december 2016

Om te vieren dat ik voor de laatste module van de opleiding Gedragstherapie voor Paarden aan de Tinley Academie een 10 heb gehaald en dus geslaagd ben voor de opleiding, neem ik de reiskosten voor mijn rekening voor de eerste drie mensen die hun paard aanmelden voor een gedragstraining! (En omdat de training de eerste keer al gratis was daar ik de opleiding bij E-quine.com volg, betekent dat dus dat je voor die training helemaal niets betaalt als je een van de drie gelukkigen bent!)

Neem vandaag nog contact op om kans te maken!


Presentatie bij FREE Nature over gedrag Konikpaarden

16 november 2016

Vandaag heb ik een presentatie mogen geven bij FREE Nature over de resultaten van het oriënterende onderzoek dat ik van de zomer heb gedaan naar het gedrag van hun Konikpaarden in de Millingerwaard. De meeste toehoorders waren dagelijks tussen de paarden te vinden en daardoor kwam er een interessante discussie op gang over wat paardeneigenaren kunnen leren van de manier waarop de Konikpaarden van FREE Nature in het (half-)wild leven.

Workshop natuurcoaching tijdens Horse en Human 2016

17 september 2016

Tijdens Horse en Human 2016, de open dag van beroepsvereniging voor paardencoaches HorSense, heb ik een kennismakingsworkshop verzorgd over een andere manier van coaching die ik graag inzet, namelijk natuurcoaching. Een groepje van drie dames van uiteenlopende leeftijden liet zich onder mijn begeleiding het bos in sturen en kwam daar met nieuwe invalshoeken weer uit. Enorm inspirerend om mensen te kunnen ondersteunen bij het vinden van de antwoorden op de vragen die ze zichzelf stellen en het vaststellen van de acties die bij hen passen.Diploma Niveau 2 opleiding Instructeur Paard en Gedrag

28 augustus 2016

De studie tot Gedragstherapeut bij Tinley Academie focust vooral op de theoretische kant van paardengedrag. Om naast theoretische kennis ook praktische ervaring op te doen met het verbeteren van probleemgedrag bij paarden, ben ik in de herfst van 2015 gestart met de opleiding tot KNHS/NOC*NSF-erkend Instructeur Paard en Gedrag bij E-quine.com. In juni heb ik de examens voor Niveau 2 behaald en vandaag kreeg ik het bijbehorende diploma uitgereikt.

In oktober begin ik aan het laatste deel van deze opleiding. Voor mijn eindportfolio moet ik een groot aantal paarden met gedragsuitdagingen trainen, dus mocht je een paard hebben dat gedrag vertoont waar je niet zo gelukkig mee bent, laat het me dan graag even weten.

Nieuwe blog over coaching: Moet je veranderen of wil je dat?

16 juni 2016

Herken je dit? Iemand zegt dat je meer tijd voor jezelf zou moeten nemen en je bedenkt direct redenen waarom dat niet kan. Of je moet een mailtje schrijven en stelt dat al de hele dag uit. Of je moet van jezelf meer bewegen en je nieuwe hardloopschoenen zitten na drie maanden nog steeds in de doos.

Lees meer over het verschil tussen moeten en willen veranderen in deze nieuwe blog.

Actie: Gratis kennismakingssessie!

15 juni 2016

Al een tijdje van plan om een andere richting in te slaan in je leven, maar komt er telkens iets tussen? Heb je er genoeg van om iedereen te vriend proberen te houden, terwijl je daardoor regelmatig dingen doet waar je je niet goed bij voelt? Ben je jezelf kwijtgeraakt en heb je geen idee waar je moet zoeken?

In al die gevallen kan een coach je een steuntje in de rug geven. Bij Man en Paard Coaching krijg je zelfs twee coaches voor de prijs van een: een 2- en een 4-benige. Kijk bij "Coaching met Extra PK's" voor meer informatie.

Heb je niets met paarden? Ook dan kan ik je helpen. In het programma "De Bomen en het Bos" laten we ons inspireren door de natuur om ons heen. Bij "Toekomst Schrijven" ondersteun ik je om vanuit je verleden al schrijvend de stap naar de toekomst te maken.

Zet nu de eerste stap op weg naar wat je WEL wilt en bel, stuur een e-mail of gebruik het contactformulier om een GRATIS kennismakingssessie te boeken ter waarde van 225 euro.

Tot binnenkort!


Wil jij graag motivatie in je mailbox?

Door je aan te melden via onderstaande knop, krijg je automatisch een bericht als ik nieuwe tips of een aantrekkelijke actie met je te delen heb. Alles om jou en/of je paard te motiveren om het beste uit jouzelf/zichzelf te halen.