Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Zelfvertrouwen uit een flesje

Op momenten dat het me even tegenzit verzucht ik regelmatig dat het zo gemakkelijk zou zijn als je een dosis zelfvertrouwen in de winkel zou kunnen kopen. Hup, even een slok en al je problemen, belemmerende gedachten en beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Blijkt dat nou gewoon te bestaan!

 

Wondermiddel

In 2017 was ik op de WorldCon, de World Science Fiction Convention, in Helsinki. Mensen die me al iets langer kennen weten dat ik in mijn vrije tijd graag fantasy- en science fiction-verhalen schrijf. Zo’n conventie, waar mensen vanuit de hele wereld naartoe komen, is dé manier om nieuwe ideeën op te doen en andere F&SF-schrijvers, -filmers en -fans te ontmoeten. Vijf dagen lang luisterde ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar discussies tussen schrijvers, uitgevers en lezers over onderwerpen van “diversiteit binnen de fantasy” tot “wat is het meest effectieve wapen om je tegenstander uit te schakelen”.

Aan het eind van zo’n dag kwam ik best wel gesloopt terug bij het hotel. Na een paar dagen was het daardoor extra slikken dat de “briljante” ideeën die ik had vaak al door anderen bleken te zijn uitgewerkt. Want je zal vast wel herkennen dat als je moe bent, tegenslagen in omvang toe lijken te nemen. De beren werden zo groot als diplodocussen en de bergen die ik moest beklimmen om bij mijn doel te komen kregen het formaat van de Mount Everest. In mijn gedachten kon ik eigenlijk mijn ambitie om een fantasy- of science fiction-roman uit te brengen wel direct aan de wilgen hangen. Daarom was ik heel blij toen ik in de dichtstbijzijnde kiosk een flesje Belief tegenkwam. Gebotteld aan de overkant van Helsinki, in Tallinn. Ongelofelijk spul! Een slok en ik kon de wereld weer aan! Ideeën die tien keer zo ver gingen als die ik in de paneldiscussies had gehoord borrelden naar boven alsof het niets was! Woorden regen zich in luttele minuten aan elkaar tot verhalen, verhalen groeiden nog veel sneller uit tot boeken! Hetzelfde effect als de toverdrank van Astérix, maar dan mentaal!

Ja… Ik zei al dat ik graag fantasy schrijf… ;-)

 

Alle gekheid in een flesje. Of niet?

En toch bestaat er wel een magische formule om ervoor te zorgen dat je steviger in je schoenen gaat staan. Die zit niet in een flesje maar in je hoofd. Als je die erin stopt tenminste. Het heet visualiseren en heeft zowel mij als een heleboel andere mannen en vrouwen die graag iets wilden bereiken door een groot aantal uitdagende situaties heen geholpen.

Eigenlijk is het heel simpel: je stelt je voor dat je het resultaat al bereikt hebt en denkt je in hoe dat zou zijn. Daarbij geef je die gedachte zoveel mogelijk geuren en kleuren en voeg je er ook geluiden, smaken en gevoelens aan toe. Hoe meer zintuigen je inzet, hoe echter het wordt. Met andere woorden: je maakt een 5-D-film waarin je jouw doel bereikt, een film die je op elk moment kunt afspelen in je hoofd. Hoe vaker je dat doet, hoe meer je doel gaat leven in je gedachten en hoe meer je onderbewustzijn op zoek zal gaan naar mensen, dingen en situaties die je zullen helpen om het te bereiken.

Klinkt dit je net zo fantastisch in de oren als mijn flesje Belief? Toch is dit wel degelijk realiteit. Onze hersenen blijken namelijk geen onderscheid te kunnen maken tussen wat jou “in het echt” gebeurt en in gedachten. Je kunt je hersenen dus als het ware programmeren om het resultaat te bereiken dat jij wilt. Uiteraard kan jouw programma in dat geval beter eindigen met “you’re a winner” dan met “game over”, dus let op wat je denkt.

 

Je doel behalen als een topsporter

Topsporters maken veel gebruik van visualisaties. Zo zie je bijvoorbeeld afdalingsskiërs voor een wedstrijd de hele helling die ze af gaan skiën met hun ogen dicht beleven. Ze maken zelfs de bewegingen die ze moeten gaan maken zodra ze de start hebben verlaten. Springruiters doen precies hetzelfde als ze voor de wedstrijd te voet het parcours door wandelen, het aantal galopsprongen tussen de hindernissen uitmeten en zich indenken hoe ze er op de rug van hun paard doorheen zouden galopperen.

Zelf heb ik ook al een aantal keren succesvol gevisualiseerd. Bijvoorbeeld bij de examens die ik in maart en april moest afleggen voor de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag. Helaas heb ik in het verleden vaak last gehad van examenvrees en daarom zag ik daar behoorlijk tegenop. Een bevriende coach had me een paar maanden daarvoor aangeraden om eens wat vaker te gaan visualiseren en “toevallig” kwam haar opmerking bij mijn examenvoorbereidingen weer bovendrijven. Dus ben ik me gaan indenken hoe ik volledig gefocust bezig was met de paarden, op alle momenten rustig bleef en als er iets niet goed dreigde te gaan mezelf herpakte. Ik bedacht hoe het zou zijn als ik met een triomfantelijk gevoel het examen zou beëindigen en ik op een ontspannen manier met de examinatoren zou evalueren hoe het gegaan was. De examendagen braken aan en het feit dat ik het ene na het andere examen haalde hielp uiteraard extra om positief te blijven.

Tijdens het laatste examen dreigde het mis te gaan toen ik aan het begin de jonge merrie waar ik mee ging loswerken wilde wegsturen, terwijl ik zelf nog enorm gespannen was. Even flitste er een plaatje voorbij in mijn hoofd waarin ik de hele situatie uit de hand zag lopen. Een paard dat door de cirkel heen stuiterde en op geen enkel signaal meer reageerde, ikzelf die de paniek nabij was en het daardoor nog erger maakte. Ik stopte en klikte de lijn niet los. Dit was niet wat ik had gevisualiseerd. Ik haalde even diep adem, liep samen met de merrie een extra rondje door de ring (waarbij ik een hoop onzin tegen haar heb uitgekraamd), haalde nog een keer diep adem en klikte haar toen pas los. Vanaf dat moment volgde mijn examen weer het scenario wat ik ervoor had geschreven, inclusief de woorden “je bent geslaagd”.

 

Visualisatietips

Zelf proberen hoe het werkt? Hier zijn een paar tips die je op weg helpen:

  • Zorg ervoor dat je doel iets is wat je echt heel graag wilt bereiken. Als anderen zeggen dat je iets zou moeten doen, ben je in de regel niet even gemotiveerd als dat het uit jezelf komt. Gaat je hart sneller kloppen als je je indenkt hoe het zou zijn als je je doel bereikt zou hebben? Dan zit het wel goed met je motivatie.
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie in over je gewenste eindresultaat en de weg ernaartoe. Zijn er filmpjes van mensen die het al bereikt hebben? Download die dan en denk je in hoe het zou zijn als jij de hoofdpersoon was. Kan je de plek waar je je doel wilt bereiken bezoeken, of dat wat je wilt doen op een andere manier uitvoeren? Ga er dan naartoe en maak het mee. Zoek foto’s, beschrijvingen, ga de geur opsnuiven, proef de atmosfeer en voel hoe de grond onder je voeten zou aanvoelen, de muren onder je vingertoppen, de lucht in je longen. Je zou een mood board kunnen maken, maar omdat dat enkel visueel is, is het belangrijk om ook de andere zintuigen aan te spreken. Voeg dus zoveel mogelijk details toe zodat het is alsof je er bent.
  • Speel je 5D-filmpje zo vaak mogelijk af in je hoofd en kijk of je de speelduur kunt verlengen. Op die manier zal je steeds langer in je droomscenario “aanwezig” kunnen zijn. Dit zal in het begin misschien maar een paar seconden lukken, maar zoals bij zoveel geldt: oefening baart kunst.
  • Ook als je geen duidelijk beeld hebt van hoe je bij je doel komt, kan visualisatie je helpen. In dat geval focus je je op hoe het zou zijn als je het bereikt zou hebben. Spreek daarbij weer al je zintuigen aan, zodat het zo realistisch mogelijk wordt.

En mocht je nou nog geen duidelijk beeld hebben van hoe zo'n visualisatie kan klinken, hier vind je een geleide visualisatie die ik heb ingesproken. Die kan je gebruiken om je weer te focussen op je doel, of als inspiratie voor jouw eigen filmpje. In 5D uiteraard!

 

Heel veel succes bij het samenstellen van jouw persoonlijke flesje zelfvertrouwen! Ik ben benieuwd welke doelen jij binnenkort allemaal gaat behalen!

 

Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mensen en paarden om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen.

PS: Mocht het jou nou niet helemaal lukken om het 5-D-filmpje van jouw doel in elkaar te zetten, maak dan een afspraak met mij voor een gratis brainstormgesprek van een half uur via Skype, Facebook Videochat of de telefoon. Dan help ik jou om de ontbrekende scenes in te vullen en de puntjes op de nog lege “i”s te zetten.

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.