Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Betrouwbaar partnerschap met jezelf via paarden

Over Hester

Rode draden

Dieren zijn misschien wel de belangrijkste rode draad in mijn leven. Al vanaf dat ik klein was, heb ik me verdiept in de kenmerken en het gedrag van veel verschillende diersoorten, waarbij paarden, konijnen (mijn huisgenoten Silver en Angel zijn langoren en ik ben ook afgestudeerd als Gedragstherapeut voor Konijnen), wolven en roofvogels me het meest fascineerden. Ik wilde begrijpen wat er in die koppen omging; waarom dieren reageerden zoals ze reageerden. Ongemerkt leerde ik op die manier ook een heleboel over mezelf en dat is nog steeds het geval.

Regelmatig trek ik de bergen, bossen of duinen in om even een te worden met de natuur. Daarbij heb ik steevast een camera bij me om de schoonheid en rust te vangen en mee naar huis te nemen voor de momenten dat ik helaas geen tijd heb voor een stevige wandeltocht.

Ook schrijven is iets dat onlosmakelijk met me verbonden is. Ik schrijf mijn hele leven al verhalen - fantasy, science fiction, thriller, maar ook autobiografisch - en ondertussen zijn een novelle en twee korte verhalen gepubliceerd in verschillende verhalenbundels. Naast fictie schrijf ik graag artikelen en blogs over coaching en paardengedrag, waarbij ik mijn best doe om de onderwerpen voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.

Dat ik zowel hoogbegaafd als hooggevoelig ben, ontdekte ik pas na mijn dertigste. Een gigantische eye-opener was dat. Eindelijk begreep ik waarom ik het vaak zo moeilijk had gehad, waarom ik nooit in een hokje paste en altijd dacht dat ik raar was en de rest van de wereld normaal. Na een periode waarin ik vooral kwaad was op mijn omgeving, realiseerde ik me dat die eigenschappen me ook veel positieve ervaringen hadden gebracht. Nu, een aantal jaren later, heeft mijn HB/HSP-kant een plek gekregen in mijn leven. Waar nodig houd ik er rekening mee en verder geniet ik gewoon van die andere manier van waarnemen en denken die ik nu eenmaal heb. Uiteraard helpen deze "extraatjes" me om coachees die met hetzelfde "probleem" worstelen optimaal te ondersteunen. Verder zorgen ze er vaak voor dat ik sneller zie hoe ik een gedragsprobleem bij een paard kan oplossen op de manier die het beste bij de eigenaar past.

Twaalf ambachten, geen ongelukken

Omdat ik altijd sta te trappelen om nieuwe dingen te leren, heb ik heel wat verschillende interessegebieden verkend, zowel zakelijk als privé. Het voordeel daarvan is dat ik van heel wat markten thuis ben. Zo heb ik niet alleen een achtergrond binnen coaching en paardengedrag, maar ook meer dan tien jaar ervaring in het bedrijfsleven. Ik weet dus precies hoe het is om voor een groot bedrijf te werken, een baas te hebben waar je het soms wel en soms niet mee eens bent, samen te werken met collega's, mensen aan te sturen, en om te gaan met de interne politiek. Verder heb ik meer dan zes jaar in het buitenland gewoond en gewerkt, zodat ik mee kan praten over het omgaan met een andere cultuur, een andere taal (Nederlands spreek ik net zo goed als Engels en Zweeds) en een andere mentaliteit dan waar je mee bent opgegroeid. Behalve dat ik techniek heb gestudeerd, heb ik me altijd veel bewogen in creatieve kringen, zoals de schrijfwereld, concertzalen en de kunstwereld. Eclectisch? Jazeker, maar ik zou het niet anders willen. "Multi-gepassioneerd" zijn past me als een handschoen. Een voordeel voor jou als coachee en/of paardeneigenaar is dat ik me goed kan inleven in de meeste situaties en dat praat wel zo makkelijk.

Man (m/v) en Paard Coaching / Very Important Horse

Hester en vierbenig maatje Boy

Mijn Missie

Het is mijn missie om meer begrip en rust te creëren in deze wereld. Als ik mensen coach dan ondersteun ik hen om zichzelf beter te gaan begrijpen. Samen gaan we op zoek naar ontbrekende puzzelstukken en de plek die die innemen in hun leven. Hierdoor worden de mensen die ik coach zich bewust van wie ze zijn, wat ze drijft en wat ze echt willen. Dat brengt rust. En vanuit die rust openen zich nieuwe mogelijkheden en inzichten die hen dichter in de buurt brengen van wie ze willen zijn.

Bij het begeleiden van eigenaren/verzorgers van paarden met uitdagend gedrag draait het om begrip en rust. Door je bewust te maken van hoe je paard de wereld ziet, hoort, ruikt en voelt, krijg je meer inzicht in diens gedrag; je begrijpt waarom je paard zo reageert. Omgekeerd reik ik je paard duidelijke signalen, patronen en grenzen aan, zodat het beter gaat begrijpen wat jij als zijn eigenaar/verzorger van hem verwacht. Rust helpt jullie allebei vervolgens om een voorheen beladen situatie om te zetten naar een waarin zowel je paard als jij je ontspannen voelt.

Een paard is een paard. Toch?

Vanaf het eerste moment dat ik een paard zag, wilde ik bij die fantastische dieren in de buurt zijn. Helaas vond mijn vader dat een minder goed idee. Jarenlang was ik veroordeeld tot over slootjes springen om een pony te aaien, langs bakranden staan om te kijken hoe anderen reden en het lezen van alles wat maar enigszins met paarden te maken had. Op mijn vijftiende mocht ik eindelijk een krantenwijk nemen zodat ik paardrijlessen kon betalen. Ik genoot tot het moment dat ik vond dat ik me volledig op mijn studie moest storten.

Vervolgens gingen er jaren voorbij waarin ik nauwelijks in contact kwam met paarden, alhoewel het bleef kriebelen. Elke keer dat ik zo'n edele viervoeter zag, of dat nou op tv was of in het echt, ging er een soort schok door me heen. Toen ik na een verblijf van zeseneenhalf jaar in Zweden terug naar Nederland verhuisde en in Noord-Brabant terechtkwam - een paardenprovincie bij uitstek - werd de jeuk onhoudbaar. Ik nam weer les en volgde de ene paardenworkshop na de andere. Hoeveel vierbeners ik de afgelopen jaren ben tegengekomen en mee heb gewerkt weet ik niet precies, maar van een ding werd ik me steeds meer bewust: net als mensen zijn alle paarden unieke persoonlijkheden met hun eigen rugzakje, voorkeuren en manier om op verschillende situaties te reageren.

Ondertussen weet ik wat paarden drijft en waarom ze zich op bepaalde momenten gedragen zoals ze zich gedragen. Ik ben afgestudeerd als Coach met Paard als Spiegel bij HorSense, als Paardengedragstherapeut aan de Tinley Academie (waar ik ook een tijd heb lesgegeven in het eerste jaar), als Instructeur Paard & Gedrag bij e-quine.com (ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door KNHS en NOC*NSF, begeleid door o.a. Annemarie van der Toorn) en als Level I Centered Riding Instructeur. De kennis en ervaring die ik in de loop der jaren heb verzameld draag ik graag over tijdens mijn gedragstrainingen en -therapiesessies, maar ook door middel van webinars, lezingen, gastlessen en artikelen, want er zijn gelukkig steeds meer mensen die net als ik willen begrijpen wat mensen en paarden beweegt.

Supervereerd ben ik door het feit dat ik steeds vaker word uitgenodigd om (gast)lessen te geven. Met veel plezier doe of deed ik dat bij Yuverta Eindhoven, Helicon Den Bosch, de Dierentrainers Academie de Tinley Academie en TAKT Academie.

Over coaching

Ik vind het zo fascinerend om te zien hoe iemands leven in een stroomversnelling komt als die persoon de juiste coach tegenkomt! Mij is dat ondertussen een paar keer overkomen en het is de grootste drijfveer geweest om zelf te beginnen met coachen. Want wat is er mooier dan het proces te begeleiden waarin een mens zijn oude huid afschudt en vol zelfvertrouwen een nieuwe weg inslaat in zijn leven?

Er zijn vele wegen...

...die naar Rome leiden en dat geldt in mijn geval zeker voor coaching. Een afgeronde studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en een carrière als inkoper, business analyst en risk manager bij twee wereldwijd opererende concerns zal tenslotte niet iedereen als een opmaat zien richting het starten van een coachingspraktijk. Aan de andere kant heb ik door de jaren heen regelmatig complimenten gekregen voor mijn luisterend oor en merkte ik op een gegeven moment zelfs dat collega’s elkaar aanraadden "om eens met Hester te praten" als ze ergens mee zaten. Voeg daaraan toe dat ik ook auteur ben en me dus graag verdiep in de ontwikkeling van de personages in mijn verhalen, en mijn carrièreswitch is eigenlijk zelfs logisch.