Man en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Hoe kan ik je helpen met je paard?

Wil jij dat je paard of pony (weer) braaf wordt?


* Hoop je elke wedstrijd dat er geen vlaggen hangen of dat niemand zijn paraplu opsteekt, omdat je anders net zo goed direct naar huis kunt gaan?

* Ben jij ook elke keer veel tijd kwijt om je paard te vangen of in de trailer te zetten?

* Of heb je zo langzamerhand een trapje nodig om zijn halster of hoofdstel om te doen en lukt het dan nog 9 van de 10 keer niet?

* Of schaam je je kapot omdat je paard zich telkens misdraagt bij de hoefsmid of de dierenarts?

* Moet je zo nu en dan je best doen om de hoeven en tanden van je pony te ontwijken als je wilt aansingelen, longeren of scheren?

* Of zou je simpelweg willen dat je paard ontspannen aan een los leidtouw met je mee zou lopen in plaats van dat hij door je heen banjert, of je als een vlaggetje achter hem aan wappert?


Dan ben je zeker niet de enige!

Besloten Facebook-groep

Als paardeneigenaar of -verzorger die het beste wil voor je paard ben jij van harte uitgenodigd om lid te worden van de besloten Facebook-groep "Meer plezier met je paard"!

Reactie van Leonie Dijkstra:

Hester heeft mij en mijn paard Bibi (foto) enorm geholpen. Ik had veel angst, waardoor Bibi ook gespannen werd. Hester kijkt niet alleen maar het paard, maar juist ook naar het baasje. Samen zijn we met kleine stapjes steeds meer vertrouwen op gaan bouwen. Inmiddels durven zowel Bibi als ik al een heleboel meer dan een jaar geleden. Zonder Hester weet ik niet of we zo ver zouden zijn gekomen. Ik ben haar daarvoor ontzettend dankbaar! En Bibi ook 😉

Het lijkt soms wel alsof je paard je voor de gek probeert te houden

Zo nu en dan zou je bijna denken dat je paard je voor de gek probeert te houden. De eerste keer dat iets niet helemaal ging zoals jij wilde, kon je er nog om lachen, maar het is alsof het probleem steeds groter wordt. Ondertussen krijg je zelfs tegenzin om met hem aan de slag te gaan, terwijl je vroeger uitkeek naar elke seconde die je met je paard kon doorbrengen. Je begint je echt af te vragen hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Straks wordt het misschien bijna gevaarlijk om je paard op een normale manier te leiden, te verzorgen, of te berijden; leuk is het sowieso niet meer.

Waarschijnlijk heb je van alles geprobeerd om jullie relatie te verbeteren. En hebben een heleboel mensen om je heen je verteld wat je zou moeten doen.

Alleen werkt het voor geen meter, of voel je je bijzonder ongemakkelijk bij de oplossingen die sommigen aandragen…

Bespaar jezelf tijd, geld en een

heleboel frustratie door professionele

hulp in te roepen


De oplossing: coaching en training van Very Important Horse

Mijn naam is Hester Stasse en ik ben afgestudeerd als Paardengedragstherapeut aan de Tinley Academie en als Coach met Paard als Spiegel bij HorSense. Daarnaast ben ik gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag, opgeleid door e-quine.com (ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door KNHS en NOC*NSF, onder begeleiding van o.a. Annemarie van der Toorn). Ik ben dus een echte gedragsspecialist voor mens en paard. De afgelopen jaren heb ik met behulp van gerichte trainingen en coaching al een heleboel paarden, pony’s en hun eigenaren kunnen helpen om een betere relatie met elkaar te krijgen, zodat ze weer plezier hebben met elkaar.

Ik werk zowel met target- en clickertraining als met de meer traditionele druk/druk weg-methode, afhankelijk van wat het beste bij paard en mens past.


Let op! Misschien zijn mijn trainingen en coachingssessies niets voor jou.

Bijvoorbeeld…

…als je liever niet wil dat iemand anders je paard traint, of dat op een andere manier doet dan jij.

…als je stiekem de extra aandacht die je krijgt door het gedrag van je paard wel lekker vindt.

…als je niet voldoende tijd en/of zin hebt om ook zelf met je paard aan de slag te gaan en het liefst zou hebben dat iemand je paard gewoon even zou kunnen “fiksen”.

Dat kan natuurlijk. Positief dat je dat van jezelf weet en je dus niet met gekromde tenen langs de bak hoeft te staan als ik met jou en je paard aan de slag zou gaan.

Reactie van Pauline van Deursen:

"Mijn pony Blaze (foto) had angst tijdens/voor het scheren. Door Hesters trainingen ben ik een stap terug gaan denken. Dus niet vanuit het scheren beginnen maar eerst leren dat het geluid niet eng is en daarna zachte trillingen erbij voegen. Ook niet op de poetstplaats beginnen, wat een benauwde ruimte was voor mijn pony, maar in de rijbak zodat ze zich niet opgesloten voelde. Allemaal kleine dingetjes waar je zelf niet aan denkt en die veel uit maken.

Het meeste aan de trainingen trok me Hesters creativiteit om het scheren minder eng te maken. Dus eerst het geluid op een telefoon en daarna met trillen erbij en toen een elektrische tandenborstel en zo langzame stapjes. Met tussendoor even een stukje lopen om te ontspannen. Veel positiviteit waarin Hester zelf alleen de aanwijzingen geeft en jij het uitvoert en dus leert.

Ik zou Hesters trainingen zeker aanbevelen. Ze zorgt voor rust, directe feedback en deskundige informatie. Hester, ga zo door! Het was heel leerzaam en fijn om dit probleem samen met jou op te lossen. Blaze laat het nu zelfs toe om haar benen en hoofd te scheren. Iets wat nooit mijn echte doel was maar heel fijn is dat dat toch lukt nu."

In dit filmpje zie je een aantal paarden waar ik mee heb gewerkt.


Meer filmpjes zien van mijn trainingen? Kijk dan hier.

Als je daarentegen...

* (weer) van en met je paard wilt genieten,

* wilt begrijpen waarom je pony zo doet,

* het fijn vindt om mee te denken over oplossingen die bij jullie passen,

* bereid bent om te investeren in een betere relatie met je paard,

* klaar bent met alle goedbedoelde adviezen,

* en wilt leren hoe je het gedrag van je paard of pony zelf duurzaam kunt veranderen,

dan hoor ik graag van je via mijn andere website!

Op welke manieren ik jou en je paard allemaal kan helpen? Kijk even op mijn nieuwe website, dan vertel ik je er graag meer over!


Tot gauw!

Hester Stasse, Very Important Horse

Hester Stasse en bijrijdpaard Boy - Plezier met elkaar; dat is het belangrijkste!