Man en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

FAQ (Frequently Asked Questions) over Coaching met Extra PK's

Coaching?

Jazeker! Want dat is dé manier om ingesleten patronen die je niet (meer) helpen te ontdekken, en deze te vervangen door redeneringen en reacties die je wel brengen waar je wilt wezen. Hierbij draait het om jouw proces en niet om wat je coach eventueel denkt dat je zou moeten doen. Bij Very Important Horse / Man en Paard Coaching gaat het om het krijgen van inzicht - in je probleem, in wat je echt wilt, in hoe je in elkaar zit - door een open discussie aan te gaan. Doordat ik steeds verder doorvraag en geen genoegen neem met "ik weet het niet", kom jij snel tot de kern van de zaak. Helemaal omdat mijn vierbenige co-coach je door middel van zijn gedrag nog even extra met je neus op de feiten drukt. En ja, dat kan confronterend zijn, maar de ervaring leert dat dat juist stimuleert om actie te ondernemen.


Eigenlijk ben ik bang voor paarden, maar ik ben wel nieuwsgierig...

Helemaal niet vreemd dat je paarden spannend vindt; je bent absoluut niet de enige en eigenlijk is het ook logisch om respect te hebben voor een dier dat al gauw een paar honderd kilo weegt. Als je desondanks wilt komen kennismaken, dan ben je van harte welkom. Ik zal je inzicht geven in hoe je een paard kunt lezen en geef aan waar je kunt gaan staan en lopen om het risico dat er iets gebeurt zo klein mogelijk te maken. Daarnaast blijf ik te allen tijde bij jou in de buurt en gaan we uit van het principe "niets moet, (bijna) alles mag" - jij bepaalt hoe ver weg of dichtbij je bij de paarden komt. Dus blijf je liever achter het hek, dan is dat uiteraard prima. Hoe dan ook is de kans groot dat je met een hele andere kijk op deze prachtige dieren naar huis gaat.

Grenzen verkennen

Respecteert het paard de grenzen die jij aangeeft, of zijn ze misschien niet duidelijk genoeg?

Hoe veilig is het?

Omdat paarden dieren zijn met een eigen karakter en eigen nukken en grillen is het onmogelijk om te garanderen dat er niets geks gebeurt. Als afgestudeerd Gedragstherapeut voor Paarden en Instructeur Paard en Gedrag heb ik ondertussen heel veel ervaring opgebouwd in het lezen van paardengedrag, dus als ik de situatie onveilig vind, zal ik zeker ingrijpen.


Hoe zit het met schoenen/laarzen?

Het kan gebeuren dat een paard per ongeluk zijn hoef op jouw voet zet. Daarom is het belangrijk om stevige schoenen of laarzen aan te trekken.


Hoeveel sessies heb ik gemiddeld nodig?

Eén coachingsessie met ondersteuning van een paard als spiegel kan je al genoeg inspiratie en motivatie brengen om in actie te komen en die dingen te veranderen waar je al zo lang tegenaan hebt zitten hikken. Gaat het echter om een punt dat in meerdere lagen van je leven speelt, of waar je al heel lang mee worstelt, dan is dat normaalgesproken een langer proces. Hoe lang hangt af van hoe jouw dilemma('s) zich verankerd hebben. Gemiddeld zijn er 3-6 sessies nodig om een blijvende verandering te bewerkstelligen.

Ik ben hoogbegaafd en/of hooggevoelig - hoe kijk jij daar tegenaan?

Als je hoogbegaafd en/of hooggevoelig bent, beleef je de wereld vaak anders dan de gemiddelde man of vrouw. Net als ik dus. In de meeste gevallen vind ik het fantastisch om over zo'n extra dimensie te kunnen beschikken, maar ik heb ervaren dat je anders-zijn zowel binnen je werk als binnen je relaties voor onbegrip en communicatieproblemen kan zorgen. Bekruipt jou in een vergadering regelmatig het gevoel dat je 10 stappen verder bent dan je collega's? En komen zij pas aan het eind van de vergadering tot de conclusie die jij al na een paar minuten had getrokken? Heb je het idee dat je nergens echt thuishoort? Voel je je vaak gesloopt na een avondje uit? Ik weet er alles van en begeleid je graag bij het vinden van jouw manier om met je gaven om te gaan.

De omgang met paarden heeft mij bewust gemaakt van hoeveel stress ik zo nu en dan met me meedroeg. Omdat paarden reageren op je spierspanning en de manier waarop je ademhaalt, merkte ik direct aan hun reactie dat ik weer eens aan het malen was over dingen die op mijn werk, thuis of binnen mijn studie speelden. Het grote voordeel daarbij was dat de paarden geen oordeel hadden over wat er was gebeurd of hoe ik me daarover voelde, terwijl sommige mensen mijn gedachten bagatelliseerden of gelijk met oplossingen kwamen.

Andere voordelen van coaching met inzet van een paard als spiegel vond ik dat ik de coach niet continu hoefde aan te kijken en niet gedwongen was om meer dan een uur op dezelfde plek te blijven zitten. Ik kon letterlijk in beweging komen en even afstand nemen als ik daar behoefte aan had. Daarnaast was het meestal buiten in de open lucht. Meer dan genoeg zuurstof dus en alle ruimte voor mezelf.

Kan het ook met mijn eigen paard?

Is je paard goed gesocialiseerd, volwassen en fysiek in orde, dan is ook jouw paard in de meeste gevallen prima geschikt om als coach op te treden. Bel, mail of stuur een pb via Facebook om de mogelijkheden te bespreken. Bij coaching met je eigen paard vervalt het locatietarief, maar moet je wel rekening houden met reiskosten.


Moet ik een cap op?

Ja, vanwege de verzekering doen we dat allebei wel. Ik heb er eentje die je kunt lenen, uiteraard met een sjaaltje eronder vanwege de hygiene.


Moet ik kunnen paardrijden?

Nee, dat hoeft niet. Je staat of loopt tijdens het coachen altijd naast het paard. En als je dat te spannend vindt, dan observeren we zijn gedrag terwijl we buiten de omheining staan. Je zult merken dat de paarden ook dan op jou reageren.

Contact maken

Word je bewust van hoe je dat doet en wat de reactie van de ander is.

Moet ik speciale kleren aan?

Paardrijkleding hoeft niet, mag uiteraard wel als je je daar fijn in voelt. Trek vooral geen kleren aan waar je zuinig op bent, want paarden onderzoeken mensen graag met hun neus en die is niet altijd schoon. Zorg er verder voor dat je geen fladders, touwtjes of franjes aan je kleding hebt hangen; veel paarden vinden het namelijk heerlijk om even te proberen of ze los zitten.


Waar moet ik aan denken bij een coachingsessie?

Praktijkvoorbeeld: Een vrouw voelde zich niet serieus genomen door haar collega’s. Toen ik haar vroeg om met de situatie in haar hoofd een stukje met het coachpaard te lopen, zag ik haar kleiner worden. Het paard reageerde direct en zette zich schrap in het zand. Hoe hard de vrouw ook trok, hij was geen millimeter van zijn plek te bewegen.

Vervolgens vroeg ik haar om zichzelf te zijn. Tot haar grote verbazing liep het paard gelijk mee aan een slap touw. De volgende keer dat ze een confrontatie had met haar collega’s, voelde ze zich sterker en kwam ze voor zichzelf op.


Waarom een paard?

Paarden reageren op het gedrag dat jij laat zien. Daar is niets bovennatuurlijks aan; paarden zijn gewoon prooi- en kuddedieren die zuinig omgaan met hun energie. Dit betekent dat ze in een fractie van een seconde moeten weten of een roofdier op jacht is en ze moeten vluchten, of dat het alleen maar langsloopt en ze verder kunnen grazen. Ook in de kudde draait alles om lichaamstaal. Subtiele signalen als een draai van een oor of een zwiep met een staart zijn voor paarden voldoende om te weten wat hun kuddegenoot bedoelt. Het paard is dus van nature alert op het gedrag van andere dieren en mensen en reageert daar op een even natuurlijke manier op. In deze blog kan je lezen hoe zich dat kan uiten.

Keuzes maken

Duidelijk aangeven wat je wil en je daar niet vanaf laten brengen door je omgeving.

Wat gaan we precies doen?

Coaching is maatwerk. Daarom werk ik niet met trajecten waarin alle oefeningen van tevoren zijn vastgelegd. Want als er bij jou iets speelt dat je maar niet uit je hoofd krijgt, dan heeft het weinig zin om met een ander onderwerp aan de slag te gaan. Het kan dus ook best gebeuren dat we een keer zonder paard aan de slag gaan, een coachwandeling maken, of op een andere locatie afspreken. Al naar gelang wat het beste bij jouw situatie aansluit en wat ervoor zorgt dat je in actie wilt (blijven) komen. Want dat is het belangrijkste doel: dat je je zo gemotiveerd gaat voelen dat je gewoonweg niet kan wachten om die eerste stap te zetten op weg naar de situatie waar je nu alleen nog over droomt.


Wat is het voordeel van zo'n vierbenige co-coach?

Uit onderzoek is gebleken dat het inzetten van een paard in een coachingsessie in kortere tijd een blijvender resultaat levert dan "gewone" coaching. Coaching met een paard als spiegel is dus de manier om jouw veranderproces te versnellen. Ben jij klaar voor een echte kick-start? Dan is Het Paardenmiddel "Van Stilstand naar Actie" iets voor jou: een ochtend of middag aan de slag met een specifiek probleem. Wil je van jouw droom eindelijk werkelijkheid maken, dan raad ik je het VIP-Programma met Extra PK's aan. Uiteraard kun je ook een keer telefonisch of via videochat vrijblijvend kennismaken om te kijken of het klikt tussen ons.


Nieuwsgierig geworden?

De beste manier om te ontdekken wat de combinatie van een twee- en een vierbenige coach voor jou kan betekenen, is door het zelf te ervaren. Een sessie kan je al hele nieuwe inzichten geven, dus neem nu contact op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken.


Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en activiteiten?

Zou jij graag ongeveer 1 keer per week iets willen horen over de activiteiten van Very Important Horse / Man en Paard Coaching? Artikelen over coaching met paard als spiegel in je inbox willen krijgen? En daarnaast op de hoogte willen blijven van acties en aanbiedingen? Het enige wat je hoeft te doen, is je naam en je e-mailadres achter te laten via onderstaande knop.