Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

FAQ (Frequently Asked Questions) over Coaching met Extra PK's

Coaching?

Jazeker! Want dat is dé manier om ingesleten patronen die je niet (meer) helpen te ontdekken, en deze te vervangen door redeneringen en reacties die je wel brengen waar je wilt wezen. Hierbij draait het om jouw proces en niet om wat je coach eventueel denkt dat je zou moeten doen. Bij Very Important Horse / Man en Paard Coaching gaat het om het krijgen van inzicht - in je probleem, in wat je echt wilt, in hoe je in elkaar zit - door een open discussie aan te gaan. Doordat ik steeds verder doorvraag en geen genoegen neem met "ik weet het niet", kom jij snel tot de kern van de zaak. Helemaal omdat mijn vierbenige co-coach je door middel van zijn gedrag nog even extra met je neus op de feiten drukt. En ja, dat kan confronterend zijn, maar de ervaring leert dat dat juist stimuleert om actie te ondernemen.


Coaching met paarden?

Dat is dé manier om in korte tijd tot de kern van je probleem te komen EN er iets aan te doen. Want als jouw gedachten niet passen bij je lichaamstaal, dan is dit te merken aan hoe jij je gedraagt. Mijn vierbenige co-coaches zijn, net als alle andere paarden, van nature alert op de lichaamshouding en -spanning van de mensen en dieren om zich heen en zal daar dus op reageren. Ik maak je attent op hun gedrag en help je door het stellen van coachvragen om de link te leggen met situaties in je dagelijks leven. Samen identificeren we de ingesleten patronen die je niet (meer) helpen, en vervangen we die door redeneringen en reacties die je wel dichter bij je doel brengen. Tenslotte onderzoeken we of ze het gewenste effect hebben door te kijken of het paard anders reageert dan eerst.


Onderwerpen waarbij coaching met een paard als spiegel je verder brengt

* Moeite hebben om keuzes te maken;

* Het aangeven van grenzen is een uitdaging;

* Je ziet allerlei hindernissen en beren op je pad waardoor je niet verder komt;

* Je worstelt met je hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid;

* Eindeloos uitstellen om die eerste stap te zetten;

* Of je hebt die eerste stap wel gezet, maar daarna lukt het je niet om door te zetten;

* Je legt je lat zo hoog dat goed nooit goed genoeg is;

* Telkens heb je het gevoel te zijn vastgelopen op weg naar het leven dat wel bij je past;

* Je bent ervan overtuigd dat je heel veel meer in je hebt, maar op de een of andere manier komt het er niet uit.


Eigenlijk ben ik bang voor paarden, maar ik ben wel nieuwsgierig...

Helemaal niet vreemd dat je paarden spannend vindt; je bent absoluut niet de enige en eigenlijk is het ook logisch om respect te hebben voor een dier dat al gauw een paar honderd kilo weegt. Als je desondanks wilt komen kennismaken, dan ben je van harte welkom. Ik zal je inzicht geven in hoe je een paard kunt lezen en geef aan waar je kunt gaan staan en lopen om het risico dat er iets gebeurt zo klein mogelijk te maken. Daarnaast blijf ik te allen tijde bij jou in de buurt en gaan we uit van het principe "niets moet, (bijna) alles mag" - jij bepaalt hoe ver weg of dichtbij je bij de paarden komt. Dus blijf je liever achter het hek, dan is dat geen enkel probleem. Hoe dan ook is de kans groot dat je met een hele andere kijk op deze prachtige dieren naar huis gaat. Ennuh... veel mensen die van tevoren bang waren, staan aan het eind van de sessie mijn vierbenige collega te aaien.

Grenzen verkennen

Respecteert het paard de grenzen die jij aangeeft, of zijn ze misschien niet duidelijk genoeg?

Hoe veilig is het?

Omdat paarden dieren zijn met een eigen karakter en eigen nukken en grillen is het onmogelijk om te garanderen dat er niets geks gebeurt. Als afgestudeerd Gedragstherapeut voor Paarden en Instructeur Paard en Gedrag heb ik ondertussen heel veel ervaring opgebouwd in het lezen van paardengedrag, dus als ik de situatie onveilig vind, zal ik zeker ingrijpen.


Hoe zit het met schoenen/laarzen?

Het kan gebeuren dat een paard per ongeluk zijn hoef op jouw voet zet. Daarom is het belangrijk om stevige schoenen of laarzen aan te trekken.


Hoeveel sessies heb ik gemiddeld nodig?

Eén coachingsessie met ondersteuning van een paard als spiegel kan je al genoeg inspiratie en motivatie brengen om in actie te komen en die dingen te veranderen waar je al zo lang tegenaan hebt zitten hikken. Alleen wil je natuurlijk niet worden meegesleurd door het leven van alledag en die flow kwijtraken. Wil je dus een echt duurzaam resultaat om een punt aan te pakken dat in meerdere lagen van je leven speelt, of waar je al heel lang mee worstelt, dan is dat verstandiger om langer samen aan de slag te gaan. Hoe lang hangt af van hoe jouw dilemma('s) zich verankerd hebben. Gemiddeld zijn er zo'n 4 sessies nodig om een blijvende verandering te in werking te zetten.

Ik ben hoogbegaafd en/of hooggevoelig - hoe kijk jij daar tegenaan?

Als je hoogbegaafd en/of hooggevoelig bent, beleef je de wereld vaak anders dan de gemiddelde man of vrouw. Net als ik dus. In de meeste gevallen vind ik het fantastisch om over zo'n extra dimensie te kunnen beschikken, maar ik heb ervaren dat je anders-zijn zowel binnen je werk als binnen je relaties voor onbegrip en communicatieproblemen kan zorgen. Bekruipt jou in een vergadering regelmatig het gevoel dat je 10 stappen verder bent dan je collega's? En komen zij pas aan het eind van de vergadering tot de conclusie die jij al na een paar minuten had getrokken? Heb je het idee dat je nergens echt thuishoort? Voel je je vaak gesloopt na een avondje uit? Heb je het idee dat alles tien keer harder bij jou binnenkomt en vindt je omgeving dat je je aanstelt? Ik weet er alles van en begeleid je graag bij het vinden van jouw manier om met je gaven om te gaan.

De omgang met paarden heeft mij bewust gemaakt van hoeveel stress ik zo nu en dan met me meedroeg. Omdat paarden reageren op je spierspanning en de manier waarop je ademhaalt, merkte ik direct aan hun reactie dat ik weer eens aan het malen was over dingen die op mijn werk , thuis of binnen mijn studie speelden. Het grote voordeel daarbij was dat de paarden geen oordeel hadden over wat er was gebeurd of hoe ik me daarover voelde, terwijl sommige mensen mijn gedachten bagatelliseerden of gelijk met oplossingen kwamen.

Andere voordelen van coaching met inzet van een paard als spiegel vond ik dat ik de coach niet continu hoefde aan te kijken en niet gedwongen was om meer dan een uur op dezelfde plek te blijven zitten. Ik kon letterlijk in beweging komen en even afstand nemen als ik daar behoefte aan had. Daarnaast was het meestal buiten in de open lucht. Meer dan genoeg zuurstof dus en alle ruimte voor mezelf.

Kan je me ook coachen met mijn eigen paard?

Is je paard goed gesocialiseerd, volwassen en fysiek in orde, dan is ook jouw paard in de meeste gevallen prima geschikt om als coach op te treden. Bel , mail of stuur een pb via Facebook om de mogelijkheden te bespreken. Bij coaching met je eigen paard vervalt het locatietarief, maar moet je wel rekening houden met reiskosten.


Moet ik een cap op?

Ja, vanwege de verzekering doen we dat allebei wel. Ik heb er eentje die je kunt lenen, uiteraard met een sjaaltje eronder vanwege de hygiene.


Moet ik kunnen paardrijden?

Nee, dat hoeft niet. Je staat of loopt tijdens het coachen altijd naast het paard. En als je dat te spannend vindt, dan observeren we zijn gedrag terwijl we buiten de omheining staan. Je zult merken dat de paarden ook dan op jou reageren.

Contact maken

Word je bewust van hoe je dat doet en wat de reactie van de ander is.

Moet ik speciale kleren aan?

Paardrijkleding hoeft niet, mag uiteraard wel als je je daar fijn in voelt. Trek vooral geen kleren aan waar je zuinig op bent, want paarden onderzoeken mensen graag met hun neus en die is niet altijd schoon. Zorg er verder voor dat je geen fladders, touwtjes of franjes aan je kleding hebt hangen; veel paarden vinden het namelijk heerlijk om even te proberen of ze los zitten.


Waar moet ik aan denken bij een coachingsessie?

Praktijkvoorbeeld: Een vrouw voelde zich niet serieus genomen door haar collega’s. Toen ik haar vroeg om met de situatie in haar hoofd een stukje met het coachpaard te lopen, zag ik haar kleiner worden. Het paard reageerde direct en zette zich schrap in het zand. Hoe hard de vrouw ook trok, hij was geen millimeter van zijn plek te bewegen. Vervolgens maakte de vrouw zich groter dan ze zich voelde. Het paard verankerde zijn hoeven direct nog steviger in de bodem.

Vervolgens vroeg ik haar om zichzelf te zijn. Tot haar grote verbazing liep het paard gelijk mee aan een slap touw. De volgende keer dat ze een confrontatie had met haar collega’s, voelde ze zich sterker en kwam ze voor zichzelf op.


Waarom een paard?

Paarden reageren op het gedrag dat jij laat zien. Daar is niets bovennatuurlijks aan; paarden zijn gewoon prooi- en kuddedieren die zuinig omgaan met hun energie. Dit betekent dat ze in een fractie van een seconde moeten weten of een roofdier op jacht is en ze moeten vluchten, of dat het alleen maar langsloopt en ze verder kunnen grazen. Ook in de kudde draait alles om lichaamstaal. Subtiele signalen als een draai van een oor of een zwiep met een staart zijn voor paarden voldoende om te weten wat hun kuddegenoot bedoelt. Het paard is dus van nature alert op het gedrag van andere dieren en mensen en reageert daar op een even natuurlijke manier op. In deze blog kan je lezen hoe zich dat kan uiten.

Overigens verschilt de rol van het paard per sessie. De ene keer zal hij continu bij je in de buurt zijn, de andere keer zal hij meer afstand nemen en weer een andere keer is hij op de achtergrond aanwezig als een katalysator voor jouw proces. Dit hangt af van hoe jij in je vel zit, het onderwerp waar we het over hebben en hoe open je daarover durft te praten en te voelen. Verder gebeurt het regelmatig dat paarden in de aangrenzende weides, maar ook andere dieren die vrij op het erf en in de omgeving rondlopen, reageren op wat er bij jou speelt en deel zullen nemen aan de coachingsessie.

Keuzes maken

Duidelijk aangeven wat je wil en je daar niet vanaf laten brengen door je omgeving.

Wat gaan we precies doen?

Coaching is maatwerk. Daarom werk ik niet met trajecten waarin alle oefeningen van tevoren zijn vastgelegd. Want als er bij jou iets speelt dat je maar niet uit je hoofd krijgt, dan heeft het weinig zin om met een ander onderwerp aan de slag te gaan. Het kan dus ook best gebeuren dat we een keer zonder paard aan de slag gaan, een coachwandeling maken, of op een andere locatie afspreken. Al naar gelang wat het beste bij jouw situatie aansluit en wat ervoor zorgt dat je in actie wilt (blijven) komen. Want dat is het belangrijkste doel: dat je je zo gemotiveerd gaat voelen dat je gewoonweg niet kan wachten om die eerste stap te zetten op weg naar de situatie waar je nu alleen nog over droomt.


Wat is het voordeel van zo'n vierbenige co-coach?

Uit onderzoek is gebleken dat het inzetten van een paard in een coachingsessie in kortere tijd een blijvender resultaat levert dan "gewone" coaching. Je kunt letterlijk en figuurlijk niet om een paard heen. Coaching met een paard als spiegel is dan ook de manier om jouw veranderproces te versnellen. Ben jij klaar voor een echte kick-start? Dan hoor ik graag van je!


Nieuwsgierig geworden?

De beste manier om te ontdekken wat de combinatie van een twee- en een vierbenige coach voor jou kan betekenen, is door het zelf te ervaren. Een sessie kan je al hele nieuwe inzichten geven, dus neem nu contact op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken.


Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en activiteiten?

Zou jij graag ongeveer 1 keer per week iets willen horen over de activiteiten van Very Important Horse / Man en Paard Coaching? Artikelen over coaching met paard als spiegel in je inbox willen krijgen? En daarnaast op de hoogte willen blijven van acties en aanbiedingen? Het enige wat je hoeft te doen, is je naam en je e-mailadres achter te laten via onderstaande knop.