Man en Paard CoachingMotiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Zou je meer willen weten over een specifiek onderwerp? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Hartelijke groet,

Hester Stasse


Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Best onwennig is dat in het begin, toch? Omdat je het zo hebt geleerd, ga je automatisch aan de linkerkant staan als je je paard vastklikt aan je leidtouw. Maar ik raad je echt aan om eens vaker van kant te wisselen. Waarom? Als je paard eraan gewend is dat je hem zowel vanaf de linker- als vanaf de rechterkant kan begeleiden, kan je dat enorm helpen als je voorbij iets wilt lopen wat je paard spannend vindt. Superhandig dus!

Lees meer over waarom dit werkt en hoe van kant wisselen er ook nog eens voor zorgt dat je zelf veiliger bent in dit korte artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over schuren

Zeker nu de ruiperiode is aangebroken en er steeds meer insecten rondvliegen, zal je je paard dit zelfverzorgende gedrag regelmatig zien vertonen. Hij zoekt een boom, paal of ander stevig voorwerp en gaat al schurend de jeuk te lijf. Maar wist je dat dat schuren ook een teken kan zijn van stress? Lees er alles over in dit korte artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over schijngevechten

Zeker nu het weer veulenseizoen is, zal je dit gedrag regelmatig zien langskomen bij hengstveulens. Maar ook ruinen willen nog weleens een robbertje vechten voor de gein. En dat ziet er best wel imposant uit.

Meer te weten komen over schijngevechten? Lees dan dit korte artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over staand slapen

Vorige Woensdag Gedragdag had ik het over plat liggend op de grond slapen en hoe belangrijk dat is voor je paard. Als aanvulling daarop leek het me interessant om ook de meest voorkomende manier dat paarden een tukje doen te bespreken: staand slapen. Als je een groep paarden hebt die elkaar vertrouwen, zal je die typische slaaphouding vast weleens hebben gezien: ogen (bijna) dicht, hoofd hangend, oren opzij en een been op rust. Vaak laat het paard daarnaast ook nog zijn onderlip openhangen in standje centenbak.

Lees meer over waarom paarden vaker staand slapen dan liggend in dit artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over plat liggend slapen

Slapen, hoezo? Ik ken mensen die hun paard dat eigenlijk nog nooit hebben zien doen. Niet plat op de grond liggend, bedoel ik. En dat is een beetje een zorgwekkend teken, want een paard heeft, net als elk ander dier, deze vorm van slaap zeker wel nodig. Hopelijk slapen deze paarden dus wel plat op de grond op de momenten dat hun eigenaar er niet bij is.

Meer lezen over waarom deze manier van slapen zo belangrijk is voor je paard? Lees dan dit korte artikel.

Lees meer

Wie zie jij in de spiegel?

Vorige week coachte ik iemand die behoorlijk in gevecht was met haar zelfbeeld. Toen ik haar vroeg wie of wat ze zag als ze in de spiegel keek, kwam er een hele lijst van rotopmerkingen en scheldwoorden langs. Allemaal dingen die verschillende mensen ooit tegen haar hadden gezegd en die ze ongemerkt was gaan geloven. Simpelweg omdat ze het zo vaak gehoord had. Maar toen ze echt ging kijken naar wie ze daar zag staan, toen ze degene zag die daar echt stond, werd die lijst opeens heel anders. Dit open gesprek en de dag die daaraan voorafging, zetten me aan het denken over mijn eigen zelfbeeld.

Lees meer over wat ik allemaal ontdekte deze blog.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over veulenbekken

In mijn vorige artikel over paardengedrag had ik het over hengstenhopen en dat daar 25% van de gevechten tussen hengsten bij ontstaat. Gisteren zag ik dat bij de Koniks in de Koornwaard een paar keer gebeuren. Maar er gebeurde nog iets anders.

Benieuwd naar wat dat was? Lees dan meer in dit artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over hengstenhopen bouwen

Staan er bij jouw paard een of meerdere ruinen in de groep en hebben die het idee hebben dat ze nog helemaal "het mannetje" zijn? Dan zou het zomaar kunnen dat er bij jou in de wei of paddock op bepaalde plekken grote hopen mest liggen omdat ze over elkaars paardenvijgen heen mesten.

Lees meer over het bouwen van hengstenhopen in dit artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over grazen

"Grazen?" zul je misschien vragen. "Wat is daar nou over te schrijven?" Als je al een heleboel weet over wat paarden nodig hebben om zich lekker in hun vel te voelen, kan je dit stukje inderdaad makkelijk overslaan. Maar als je nog niet zo lang een paard hebt of verzorgt, dan zijn er wel een paar dingetjes die belangrijk zijn om te weten. Lees er meer over in dit artikel.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over allogrooming of mutual grooming

Misschien dat je dit woord nog niet eerder had gehoord, maar dat krauwen met de lippen en/of tanden dat paarden bij elkaar doen heet officieel zo. "De ander poetsen" of "elkaar poetsen" betekent het en alle paardachtigen doen het, maar ook veel andere dieren die in groepen leven. Meer weten over waarom ze dat doen? Lees dan meer in dit artikel.

Lees meer

Sta je overal voor open?

Als je zo’n vraag krijgt, dan weet je dat je alert moet zijn. Dat er waarschijnlijk iets ongewoons aankomt. Maar ja, wat doe je als je al bij verschillende therapeuten bent geweest en de nare ervaringen je blijven pesten? Als die een enorme invloed hebben op je slaap, je werk en je privéleven? Dat je je continu uitgeput voelt en snakt naar een beetje rust in je hoofd. Jezelf opnieuw wilt leren kennen, omdat je gewoon niet meer weet wie je bent. Stel dat iets ongewoons wel zou werken… “Waar zit je aan te denken?” vraagt ze.

Een kort, waargebeurd verhaal over hoe iemand die niets met paarden heeft door paardencoaching een eerste stap zet op weg naar verandering.

Lees meer

Wat doet mijn paard nou? Over flemen

Het lijkt net alsof je paard lacht als hij zijn bovenlip optrekt, zijn neusgaten dichtdrukt, zijn nek en hoofd strekt en soms zelfs zijn ogen helemaal wegdraait - gek ziet het er sowieso uit. Je weet dat dit gedrag "flemen" heet. Maar waarom doet hij dat nou eigenlijk?

Lees meer

Wandelen met je paard - het effect van deeldoelen

Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem langs uitdagende situaties te leiden dan als je erop zit. In dit artikel kom je meer te weten over wat je kunt doen als je paard spanning laat zien tijdens de wandeling.

Lees meer

Dit is een parkeerplaats!

Niet om je auto in te parkeren natuurlijk. Je zou hem wel kunnen gebruiken om je paard naast te leren wachten, maar daar wilde ik het vandaag niet over hebben. Nee, deze emmer gebruik ik om mijn gedachten tijdelijk in te stallen.

Lees meer over hoe een fysieke parkeerplaats voor je gedachten je kan helpen om je te focussen op wat er op dat moment belangrijk is in deze blog.

Lees meer

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Regelmatig hoor ik deze tip voorbij komen: als je paard tijdens een buitenrit niet voorbij die enge kliko/boomstronk/hond durft, vooral niet afstappen, hoor, want dan wint hij!

Ik ben het daar niet mee eens. Lees meer in deze blog over waarom dat zo is.

Lees meer

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Heb jij zo'n paard of pony die de benen neemt zodra je haar of hem uit de wei wil halen? Dat gedrag kan verschillende redenen hebben. En als je weet waarom je paard of pony het doet, kan je er natuurlijk ook iets aan veranderen. Hier zijn een paar tips.

Lees meer

Zelfvertrouwen uit een flesje

Op momenten dat het me even tegenzit verzucht ik regelmatig dat het zo gemakkelijk zou zijn als je een dosis zelfvertrouwen in de winkel zou kunnen kopen. Hup, even een slok en al je problemen, belemmerende gedachten en beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Blijkt dat nou gewoon te bestaan!

Lees er alles over in deze blog.

Lees meer

Meer controle over je paard? Laat los!

Voordat ik me via opleidingen ging verdiepen in paardengedrag en hoe paarden leren, had een vriendin me gevraagd of ik haar twee paarden uit de wei wilde halen op een dag dat ze daar zelf door omstandigheden geen tijd voor had. Omdat ik haar paarden niet zo goed kende, bedacht ik dat het beter was om ze een voor een naar de stal te brengen, wat bij het verlaten van de wei nog best een uitdaging bleek. Met wat gewurm, gehannes en een hele snelle actie om het schrikdraad achter het eerste paard te sluiten, lukte het me uiteindelijk om een van de twee uit de wei te krijgen. Maar toen kwam het…

Lees meer

Wees een knotwilg! Maar dan wel een met benen

Afgelopen vrijdag kwam ik tijdens een wandeling een bijzonder inspirerende rij knotwilgen tegen. “Knotwilgen,” zul je misschien denken, “wat is daar nou zo bijzonder aan?” In dit geval heel veel. Behalve dat ze mijn fotografenhart sneller deden kloppen vanwege hun aparte vormen, zag ik een parallel met mensen, waaronder mijzelf.

Lees meer

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Een paar jaar geleden had ik een drukke baan bij een groot internationaal bedrijf. Om te ontspannen ging ik graag naar de manege om paard te rijden, alleen kwam ik daar regelmatig allesbehalve relaxt vandaan. De reden? Mijn vierbenige manegemaatje Jerry kon tijdens het borstelen geen seconde stilstaan, ging alvast wandelen als ik in het zadel wilde klimmen en luisterde maar half naar de signalen die ik met mijn benen en teugels gaf zodat de voltes eieren werden en ik de hoeken alleen van een afstandje zag. Resultaat was dat ik na een paar rondjes met stoom uit mijn oren in het zadel zat en die rotknol na de les briesend terug naar zijn box bracht. Leuk hoor, dat paardrijden, lekker om te ontspannen. Not!

[Inclusief 5 tips om je (beter) te ontspannen bij je paard]

Lees meer

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Dat hoor ik mezelf nog zeggen toen ik het helemaal niet meer naar mijn zin had bij mijn Zweedse werkgever. Een vriendin had me aangeraden om eens met een coach te gaan praten, maar daar was ik het niet mee eens. De hulp van iemand anders inroepen was voor mij een zwaktebod; ik moest er toch zelf uit kunnen komen?

Lees meer

Paard met gebruiksaanwijzing

Stel, je gaat eindelijk op vakantie omdat je weet dat je paarden in goede handen zijn terwijl je weg bent, want je hebt de Paarden Oppas Service ingeschakeld. Naast het voer- en bewegingsschema voor je lievelingen, laat je voor de oppas ook een uitgebreide handleiding achter voor hoe ze moet omgaan met een van hen. Die gedraagt zich namelijk niet altijd zoals je zou willen. Eigenlijk schaam je je zelfs een beetje voor het feit dat hij zich altijd losrukt op weg naar de wei, je continu in je mouw hapt als je hem leidt, onmogelijk te longeren is, of keihard tegen de staldeur staat te trappen rond voertijd.

Lees meer

Ga trainen en blijf trainen!

Iedereen weet hoe het werkt. Als je een keer per week naar de sportschool gaat of gaat hardlopen, dan krijg je een betere conditie. En als je dat een paar keer per week doet, dan krijg je sneller een betere conditie. Maar als je door wat voor omstandigheden dan ook een tijdje niet kunt trainen, dan merk je dat je conditie achteruitgaat. Wat dat met het trainen van paardengedrag te maken heeft? Alles!

Lees meer

Vakantiekater

Het einde van je vakantie is in zicht…

… of je bent al een paar dagen aan het werk en eigenlijk ga je je steeds rotter voelen. Gewoon een gevalletje van frisse tegenzin, of is er misschien meer aan de hand? Want omdat je tijdens je vakantie alle tijd had om na te denken over je situatie thuis, op het werk en de balans daartussen, heb je je misschien gerealiseerd dat er eigenlijk al een hele tijd iets zit te kriebelen. Alleen had je voor de vakantie geen tijd om daarover na te denken vanwege je drukke baan, je gezin, je sociale contacten, je hobby’s en alle andere activiteiten waarvan je vond dat je die moest doen. Toen ging je op de automatische piloot door.

En dat lukt nu niet meer.

Lees meer

Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn? Deel 3: Wat een paard hoort, ruikt en voelt

In het tweede deel van dit artikel (“Hoe een paard de wereld ziet”) schreef ik over hoe de ogen van een paard werken en op welke manieren ze verschillen van die van een mens. In deel 3 ga ik in op het gehoor, het reukvermogen en het gevoel van je paard. Ook die zintuigen werken namelijk anders dan die van ons en/of hebben een andere gevoeligheidsgraad, waardoor er soms grote verschillen zitten tussen wat jij hoort, ruikt of voelt en hoe je paard dat ervaart.

Lees meer

HELP!

Als je net als ik handig bent - met je handen, met je hersenen, of met allebei - dan gok ik dat ook jij niet zo gauw iemand anders zal inroepen om je te helpen. Alleen als het echt specialistenwerk is, zoals een openhartoperatie, de reparatie van je auto of het aanleggen van een nieuw elektriciteitsnet in je huis, “mag” je dat doen van jezelf. Jawel, “mag”, want anders zou het gezichtsverlies zijn. Je kunt het immers zelf, dus waarom zou je geld verspillen en iemand anders inhuren?

Lees meer

Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn? Deel 2: Hoe een paard de wereld ziet

In het eerste deel van dit artikel (“Aangeboren en aangeleerd”) had ik het over verschillende redenen dat een paard schrikt van dingen die wij helemaal niet eng vinden. Aan een aantal daarvan valt weinig te veranderen, omdat die nu eenmaal aangeboren zijn. Ervaring en situatie kun je wel beïnvloeden, maar in alle gevallen zal je rekening moeten houden met hoe een paard fysiek in elkaar zit, ofwel met de manier waarop een paard de wereld waarneemt. De zintuigen van een paard werken namelijk anders dan die van ons en/of hebben een andere gevoeligheidsgraad. Daardoor zitten er soms grote verschillen tussen wat jij ziet, hoort, ruikt of voelt en hoe je paard dat ervaart. In deel 2 van dit artikel ga ik in op het zicht van het paard.

Lees meer

Coaching met paarden - hoe werkt dat eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nou werkt, dat coachen met behulp van paarden. Zeker omdat er toch een wat zweverig aura omheen hangt. En ja, het lijkt soms inderdaad wel alsof het coachpaard de gedachten leest van de man of vrouw waar hij bij in de bak staat. Een mooie gedachte, maar het ligt net even anders...

Lees meer

Waarom schrikt mijn paard van dingen die helemaal niet eng zijn? Deel 1: Aangeboren en aangeleerd

Als je regelmatig paardrijdt of op een andere manier met paarden omgaat, zal je het vast herkennen: je paard maakt een noodsprong als er plotseling een plastic zakje opwaait. Of hij weigert om langs een boomstronk of vuilcontainer te lopen. Of hij zet het op een lopen als jullie in de buurt van een varkenshouderij komen. Allemaal dingen die wij mensen niet eng vinden. Hoe komt het dan dat je paard er zo heftig op reageert?

Lees meer

Doelgericht of doelloos

Als je niet duidelijk weet waar je naartoe gaat is elke stap, welke kant op dan ook, er eentje in de goede richting.

Lees meer

Hoe weet ik of mijn paard bang is?

De meeste paardeneigenaren weten wat hun paard probeert te vertellen als het naar iets of iemand kijkt met opgeheven hoofd, wijd open neusgaten en opengesperde ogen: ik ben heel erg bang. Alleen laten niet alle paarden hun angst even duidelijk zien. Daarnaast is het moeilijker om vast te stellen dat je paard een bepaalde situatie een beetje spannend vindt en zich daarom anders gedraagt dan je gewend bent.

Lees meer

En... hoe gaat het met je goede voornemens?

Stekels! Die kreeg ik altijd direct als iemand me deze vraag stelde. Want ik vond goede voornemens lange tijd grote onzin. Alsof je alleen maar iets aan je gewicht kon doen of meer kon gaan bewegen omdat er net een jaar voorbij was.

Lees meer

Moet je veranderen of wil je dat?

Herken je dit? Iemand zegt dat je meer tijd voor jezelf zou moeten nemen en je bedenkt direct redenen waarom dat niet kan. Of je moet een mailtje schrijven en stelt dat al de hele dag uit. Of je moet van jezelf meer bewegen en je nieuwe hardloopschoenen zitten na drie maanden nog steeds in de doos.

Lees meer

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil je automatisch een e-mail krijgen als ik een nieuw artikel heb gepubliceerd? Wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen?

Klik dan op onderstaande knop.