Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau
Heb jij ervoor gezorgd dat het basis spanningsniveau van je paard zo laag mogelijk is? Heb je hem daarnaast getraind om met zo min mogelijk spanning met spannende situaties, dingen en dieren om te gaan? En stapt jouw paard moeiteloos van zijn erf of maatjes vandaan? Fantastisch, dan zijn jullie al een heel eind op weg naar ontspannen buitenritten. Alleen is je paard natuurlijk slechts 50% van de combinatie. Dus is het goed om eens te kijken naar hoe het zit met je eigen spanningsniveau. Met andere woorden: hoe vol is jouw spanningsemmertje voordat jullie het erf af gaan?
In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je met zo min mogelijk spanning op je paard klimt.
08/04/2020
Lees meer
Buitenrijden: van maatjes weg
Van de 5 factoren die van je buitenrit een feestje of een flop kunnen maken is het gemak waarmee een paard uit de hem bekende omgeving en/of van zijn maatjes vandaan gaat misschien wel de meest onderschatte. Toch is dit een belangrijke reden dat veel spanningsemmertjes overlopen en paarden “ontploffen” terwijl het lijkt alsof er niets aan de hand is. Gelukkig is ook aan deze factor door middel van training iets te doen, al zal je bij sommige paarden behoorlijk wat geduld moeten hebben.
In dit artikel vertel ik over waarom alleen op pad gaan voor veel paarden zo'n uitdaging is en wat je eraan kunt doen.
06/01/2020
Lees meer
Buitenrijden: Spannende Situaties-3
Nadat je in kaart hebt gebracht welke mogelijke uitdagingen je paard en jij tegenkomen op jullie buitenrit en je de rode draad of draden hebt ontdekt van waar je paard op reageert, kan je gaan testen waarop jullie nog moeten trainen. Bij het ene paard zal je meer “huiswerk” hebben dan bij het andere, maar mijn ervaring is dat elk paard wel iets heeft dat hij spannend vindt, of hij nu uit een hoogsensitieve bloedlijn stamt of dat hij bombproof geboren lijkt te zijn. In dit deel lees je hoe je het beste hiermee aan de slag kunt.
In dit deel vind je tips om een goede schrik- en obstakeltraining te doen met je paard.
05/13/2020
Lees meer
Schoppen in zijn buik
“Wat ik daarnet zag…” begint ze. Er klinkt ongeloof in haar stem. En nog iets… ze is geschokt. “Ik had net lekker gesprongen met mijn paard toen er een jong ruitertje in de baan kwam. Haar pony weigerde en het ruitertje viel van zijn rug. De pony rende weg waarop iedereen er achteraan ging. Na een paar rondjes hadden ze hem eindelijk te pakken, geven ze hem een paar schoppen!” Het is even stil. “Maar dat helpt toch helemaal niet? Wat vind jij daar nou van?”
Een blog over waarom het niet werkt om je paard op zo'n manier te straffen.
05/11/2020
Lees meer
Buitenrijden: Spannende Situaties-2
Veelvoorkomende angstproblemen bij buitenritten waar amazones en ruiters een paardengedragstrainer of -therapeut voor inschakelen zijn groot verkeer, motoren, mountainbikes, honden, koeien, vogels die uit de struiken vliegen, wapperende vlaggen, tunnels, bruggen, kliko’s en vreemd gevormde boomstronken. Allemaal dingen of dieren die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Maar als je er eens wat dieper over nadenkt, dan blijken ze in vijf verschillende categorieën te vallen. Als je bijhoudt waar jouw paard voor terugdeinst, kan je daar gericht op gaan trainen. Weet jij wat je onderweg tegenkomt en waarom je paard die dingen zo eng vindt?
In dit deel stap je even in de hoeven van je paard.
04/20/2020
Lees meer