Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Coaching met paarden - hoe werkt dat eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nou werkt, dat coachen met behulp van paarden. Zeker omdat er toch een wat zweverig aura omheen hangt. En ja, het lijkt soms inderdaad wel alsof het coachpaard de gedachten leest van de man of vrouw waar hij bij in de bak staat. Een mooie gedachte, maar het ligt net even anders: het paard leest namelijk je lichaamstaal.

Een tijdje terug maakte ik daar een mooi voorbeeld van mee tijdens het trainen van twee Shetlandmerries. Ik was bij deze dames, Foxy en Blacky, omdat hun eigenaresse hen regelmatig niet te pakken kon krijgen om ze te kunnen verzorgen. De eerste keer dat ik bij hen in de paddock stapte deed ik dat zonder enige verwachting. Tot mijn verbazing liepen allebei de paardjes direct achter me aan en lieten ze zich zonder enig probleem aaien. Was het probleem dan zo snel opgelost? Was er überhaupt wel een probleem? Dat rustige gedrag veranderde echter volledig toen ik even later aan de slag ging om het gevraagde doel te bereiken: de dames een halster omdoen:


Ik hoefde maar een stap in hun richting te zetten, of ze waren gevlogen!


Wat er was veranderd? Inderdaad, mijn lichaamstaal was anders geworden. De eerste keer, toen ik Foxy en Blacky zonder vastomlijnd doel benaderde, was ik volledig ontspannen: mijn armen hingen losjes langs mijn lichaam, mijn houding was ontspannen en mijn ademhaling was rustig en laag. Op het moment dat ik echter vastberaden werd om die halsters om te krijgen, zal ik onbewust mijn spieren hebben aangespannen, zal mijn ademhaling zijn versneld en moet het borstademhaling zijn geworden.

Toen ik me bewust werd van het feit dat de Shetlanddames me een mooie spiegel voorhielden, heb ik even heel hartelijk gelachen en vervolgens mijn aanpak veranderd. Ik nam mezelf voor om blij te zijn met elk stapje in de goede richting, hoe klein ook. Daarnaast besloot ik om zoveel mogelijk rust in te bouwen in de training en me alleen op Blacky te focussen in plaats van op allebei. En dat werkte! Met als resultaat dat ik aan het eind van de training meerdere keren een zogenaamd wild paard-halster (een geïmproviseerd halster dat je van je touw of lijn maakt) bij Blacky om kon doen.


Paarden lezen je lichaamstaal en -houding - continu

Op precies dezelfde manier werkt het bij coaching met een paard als spiegel. Als jij met mij in gesprek gaat over hoe hoog je je lat hebt gelegd voor jezelf in een bepaald project, of over dat je ervan baalt dat je je grenzen niet altijd goed weet aan te geven, of over hoe iedereen altijd naar de bar loopt op het moment dat jij bij een groepje mensen gaat staan op een feestje, dan zal je onbewust een lichaamshouding en -spanning aannemen die bij die specifieke gedachte hoort. Mijn vierbenige collega ziet dat direct en zal daarop reageren omdat hij, net als alle paarden, continu jouw lichaamstaal en -houding in de gaten houdt. Vaak reageert hij op exact dezelfde manier als de mensen om jou heen op jou reageren in die situatie - vandaar dat we het "spiegelen" noemen.

Verander jij iets aan je gedachten, je intentie en/of je verwachtingen, dan is ook dat direct te zien in jouw lichaamstaal. Het coach-paard zal daardoor op een andere manier reageren dan de eerste keer. Afhankelijk van wat hij laat zien, kan jij bepalen of dit een richting is die je fijner vindt of juist niet. Door te experimenteren met verschillende opties krijg je een duidelijk beeld van wat je wel en niet wilt. Je hebt kunnen voelen hoe het zal zijn om je keuze in de praktijk te brengen, waardoor de stap om dat ook echt te doen een stuk kleiner is. En dat is HET grote voordeel van het feit dat ik samenwerk met mijn vierbenige collega.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Ook een keer ervaren hoe het is om door een 2- en een 4-benige coach te worden begeleid? Je kunt nu voordelig kennismaken via een "live" Oren op Jou-gesprek.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.