Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Vakantiekater

Het einde van je vakantie is in zicht…

… of je bent al een paar dagen aan het werk en eigenlijk ga je je steeds rotter voelen. Gewoon een gevalletje van frisse tegenzin, of is er misschien meer aan de hand? Want omdat je tijdens je vakantie alle tijd had om na te denken over je situatie thuis, op het werk en de balans daartussen, heb je je misschien gerealiseerd dat er eigenlijk al een hele tijd iets zit te kriebelen. Alleen had je voor de vakantie geen tijd om daarover na te denken vanwege je drukke baan, je gezin, je sociale contacten, je hobby’s en alle andere activiteiten waarvan je vond dat je die moest doen. Toen ging je op de automatische piloot door.

En dat lukt nu niet meer.

Want doordat je een paar dagen hebt gehad waarop je wel alle tijd had voor je zelf, waarop je leven niet geleefd werd door alle dingen die moeten, waarop je even afstand hebt kunnen nemen, is er een ding als een paal boven water komen te staan:

Zo wil je het niet langer.

Het hoeft overigens helemaal niet zo te zijn dat je je werk niet meer leuk vindt. Wat veel vaker aan de hand is, is dat de balans tussen je werk en thuis naar de verkeerde kant is doorgeslagen. Is dit wel het geval en ga je met steeds meer lood in je schoenen ’s ochtends de deur uit, dan is het sowieso slim om daar aandacht aan te besteden.

Een valkuil voor velen is om vervolgens allerlei goede voornemens te nemen om de situatie drastisch te veranderen. Die goede voornemens zijn een prima plan, alleen leggen de meesten de lat zo hoog dat ze hun veranderplannen al snel geruisloos in de prullenbak laten verdwijnen. Want ja, er zullen ongetwijfeld vrouwen en mannen zijn die erin slagen om van nooit sporten de sprong te maken naar vijf keer per week een rondje hardlopen, of die van geen enkele avond thuis overstappen naar vier avonden in de week vóór het avondeten terugzijn, maar ik gok dat dat een minderheid is. Net als met de goede voornemens die veel mensen met Oud en Nieuw maken, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze haalbaar zijn, of dat ze tenminste op te delen zijn in deeldoelen zodat je stap voor stap richting je gewenste situatie kunt komen (begin dit jaar heb ik over dit onderwerp een blog geschreven waar een aantal handige tips in staat).

En misschien gaat dat kriebelende gevoel bij jou vanzelf weg als je de draad van je dagelijkse leven zoals dat voor de vakantie was weer helemaal hebt opgepakt. Het kan ook prima zijn dat je iemand bent die van vakantie naar vakantie leeft en het gekriebel op die manier het hoofd biedt. Een aantal mensen is prima in staat om op een van deze manieren door te leven.

Alleen niet iedereen.

Mocht het bij jou niet overgaan, of weet je stiekem wel dat er inderdaad meer aan de hand is dan een gewone vakantiekater, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Want gekriebel kan makkelijk tot irritatie leiden en irritatie tot energieverlies.

Overdreven? Helaas niet. Een keertje kapot in je bed vallen ’s avonds kan niet veel kwaad. Echter, als de dagen dat je het gevoel hebt meer energie in je activiteiten te hebben gestoken dan je eruit kreeg zich aaneenrijgen, dan wordt het zaak om uit te kijken. Langdurig op je tenen lopen leidt namelijk vaak tot een burn-out. Dat is trouwens ook het geval als je langdurig werk moet doen dat onder je niveau ligt, alleen heb je het dan over een bore-out. De effecten komen op hetzelfde neer: je hebt lichamelijk en mentaal het gevoel ‘op’, ‘uitgeblust’ of ‘leeg’ te zijn, zelfs na de kleinste inspanning.

Mensen die een burn- of bore-out hebben gehad hebben deze vaak aangegrepen om hun leven drastisch om te gooien. Klinkt bijna als een aanrader, toch, zo’n gedwongen pas op de plaats? Eindelijk tijd om echt actie te ondernemen? Nou nee. Want actie is wel het laatste wat in je hoofd opkomt als je aan een burn- of bore-out leidt; chronische vermoeidheid is namelijk de meest voorkomende klacht. Verder ben je er gemiddeld zo’n anderhalf jaar mee aan het worstelen en van velen heb ik gehoord dat de mentale flexibiliteit die ze voorheen hadden eigenlijk nooit meer terugkomt.

Met andere woorden, neem actie zodra je gekriebel voelt.

Natuurlijk kun je je koppie weer terug in het zand steken en zeggen dat het allemaal wel meevalt of dat je je niet moet aanstellen. Alleen… weet je zeker dat je je daar beter van gaat voelen? Iets waar je je sowieso geen buil aan kunt vallen is een gesprek met iemand die jouw verhaal nog niet kent en je er een paar kritische vragen over stelt. Even jezelf hardop horen praten. De oren volledig op jou gericht. Grote kans dat je daardoor op een andere manier naar je situatie gaat kijken. Oplossingen ziet waar je tot nu toe nog niet aan gedacht had. Goede voornemens maakt die wel realistisch zijn. Klinkt dit interessant? Dan heb ik goed nieuws voor je. Op dit moment bied ik zo’n gesprek van een half uur gratis en geheel vrijblijvend aan. Via Skype of de telefoon, dus je hoeft er niet eens voor te reizen.

Maakt ons gesprek iets bij je los en wil je graag stappen zetten om wat aan het gekriebel te doen samen met iemand die je daarbij ondersteunt? Dan ben jij misschien toe aan een Paardenmiddel. In een middag of ochtend gaan we aan de slag om een plan op te stellen dat wel werkt. En daarbij ben ik niet je enige coach.

Want je kunt je kater beter inruilen voor een paard.

Mijn vierbenige collega Levi zal je door middel van zijn reacties op jouw lichaamstaal namelijk eerlijke en neutrale feedback geven. Simpelweg omdat de natuur paarden met die eigenschap heeft uitgerust. Levi’s input zorgt ervoor dat je snel tot de kern van het probleem komt en dat je net zo snel manieren vindt om met verschillende formaten katers om te gaan. Vandaar de naam “Paardenmiddel”. Maar goed, dat hoef je nu nog niet te beslissen, want zoals gezegd is het “Oren op Jou”-gesprek volledig vrijblijvend.

Tot snel dus!

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Man en Paard Coaching


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.