Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Geef jij jezelf de ruimte

Veel mensen - ikzelf incluis - hebben de neiging om te denken in termen van goed en fout, zwart en wit. En dat geeft weinig ruimte. Want eigenlijk valt er altijd wel iets aan te merken op datgene wat je gemaakt, gedaan of gezegd hebt. Zeker als je perfectionist bent. Maar mensen, wat geeft dat een hoop spanning!


Het grappige is dat ik aan andere mensen veel minder hoge eisen stel dan aan mezelf. Ik heb echt 10 keer zoveel geduld, tolerantie en compassie voor anderen vergeleken met hoe ik met mezelf omga (hierover lichtte ik al een tipje van de sluier op in mijn blog “Kortwiek jij jezelf onbewust?”).

Als een van mijn klanten bijvoorbeeld iets niet zo handig aanpakt tijdens de training van haar paard, dan reageer ik daar heel rustig op. “Kan gebeuren,” zeg ik dan, ook al is het de 20e keer dat ze het op deze manier doet. “Als je al jaren gewend bent om het zo te doen, is het best een uitdaging om het plotseling anders aan te pakken.” En: “Gewoon nog een keer. Er is geen goed of fout, er is alleen maar leren.”


Want daar geloof ik heilig in, dat het je eigenlijk helpt om “fouten” te maken.


Als je iets direct goed doet, maakt het veel minder indruk dan als het in eerste instantie niet lukt. Dan kan je kijken of het beter gaat als je iets aan je aanpak verandert. Of aan je gedachtegang en de spanning die dat wat je denkt eventueel oproept. En misschien werkt de manier waarop de meeste mensen het doen voor jou helemaal niet. Dat leer je allemaal door fouten te maken.

Nou ja, voor andere mensen geloof ik dus dat fouten maken menselijk is en dat het ze zelfs kan helpen om iets echt goed te leren. Voor mezelf nog niet, maar daar wordt aan gewerkt. Ik ben op weg om ook voor mezelf het geduld op te brengen om ergens meerdere keren mee te klungelen [herken je deze manier van denken uit “Kortwiek jij jezelf onbewust?”]. En om geen idiote eisen meer te stellen aan mezelf, zoals dat ik iets direct 100% perfect moet kunnen. Of anders wel na 5 of 10 keer of een ander onrealistisch aantal. En dat ik het op stressmomenten logisch vind dat het niet even goed gaat als normaal. Waarom zou je niet van elke situatie weer iets nieuws mogen leren of herinnerd worden aan hoe je het anders zou willen?


Ruimte om het fout te doen = ruimte om te leren = ontspanning


Een van de dingen die ik daarvoor inzet is dat ik mezelf de ruimte geef om fouten te maken. En mezelf niet blind te staren op het feit dat het (nog) niet goed ging. Want ik heb gemerkt dat als ik enkel focus op wat er niet goed ging, ik daar niet bepaald blij van word.


Door alles wat ik doe te zien als een experiment geef ik mezelf toestemming om van die fouten te leren. Maar ook van de dingen die wel goed gingen. Op die manier vind ik mijn eigen weg en de aanpak en manier van denken die bij mij past. Want in de meeste gevallen is er geen goed of fout. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zeker bij je eigen ontwikkeling. En bij de verdieping van de relatie met je paard.

Wat ik heel duidelijk merk is dat ik me een stuk meer ontspannen voel als ik mezelf die ruimte geef. Want het “moeten” dat erachter zat wat een soort van examenvrees opriep is plotseling verdwenen. En dat voelt eigenlijk best lekker!


Met andere woorden, en in het kader van #doeslieftegenjezelf, gun jezelf de ruimte om te leren. Dan ga je merken dat je binnenkort een stuk beter in je vel zit.


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Voel jij het kriebelen als je deze blog leest? En zou je graag actie willen ondernemen om jezelf ruimte te geven? Reserveer jouw gratis (en vrijblijvende) gesprek, dan hebben we het erover. Grote kans dat je daardoor al een eerste stap gaat zetten. Ga hierheen en meld je aan.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.