Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Moet je veranderen of wil je dat?

Herken je dit? Iemand zegt dat je meer tijd voor jezelf zou moeten nemen en je bedenkt direct redenen waarom dat niet kan. Of je moet een mailtje schrijven en stelt dat al de hele dag uit. Of je moet echt iets doen aan het gedrag van je paard, maar kan de moed niet opbrengen om de eerste stap te zetten. Of je moet van jezelf meer bewegen en je nieuwe hardloopschoenen zitten na drie maanden nog steeds in de doos.

Die onbewuste weerstand is begrijpelijk als je bedenkt dat het werkwoord “moeten” voorkomt in alle vier de voorbeelden. Moeten zorgt bij veel mensen voor rechtopstaande nekharen. Waarom? Omdat we al zoveel moeten. Van de overheid, van je werk, van je partner en (soms onbewust) van jezelf. Als je iets moet, lijkt het alsof je de situatie zelf niet onder controle hebt. Alsof er iemand anders is die jouw touwtjes in handen heeft. En dat voelt niet lekker. Sterker nog, het gevoel een heleboel te moeten zorgt vaak voor stress. Soms werkt moeten zelfs verlammend.


Dus wanneer denk je dat de kans groter is dat je stappen zet op weg naar een nieuwe baan. Of naar andere eetgewoonten, of een betere relatie met je partner of je paard. Als je naar een coach of trainer gaat omdat jij, je partner, je werkgever of iemand anders in je omgeving vindt dat je dat moet doen? Of als je dat doet omdat jij het zelf wilt?


Je voelt het vast al aankomen: zowel coaching als training werkt het beste als jij zelf (iets) wilt veranderen. Als je gemotiveerd bent, zet je sneller en vaak ook stevigere stappen richting het doel dat je wilt bereiken. En wanneer je naar een coach of trainer gaat omdat het moet? Dan sta je over een paar maanden waarschijnlijk nog steeds in de buurt van je beginpunt. Of je doet alsof je al een eind op weg bent, terwijl dat helemaal niet zo is als je eerlijk bent tegenover jezelf. Het is dan ook niet vreemd dat “Wat wil jij?” de belangrijkste vraag is tijdens een eerste coachings- of trainingssessie.


Wat wil jij?

Betekent dat dat je coach of trainer en jij dan maar een uur lang thee moeten gaan drinken als je partner of je werkgever vindt dat je coaching of training nodig hebt? Dat kan natuurlijk, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt namelijk ook prima samen onderzoeken wat op dat moment belangrijk voor je is. In sommige gevallen zal je met dat onderwerp niets willen doen en dat is prima. Het is daarentegen heel goed mogelijk dat je een pijnpunt ontdekt waar je wel graag mee aan de slag wilt. Want daar gaat het tenslotte om; de situatie waar JIJ verandering in WILT brengen. Misschien dat je partner, paard of werkgever dat in eerste instantie niet op prijs zal stellen. Logisch, want je gaat met iets aan de gang waar zij je niet voor hebben gestuurd, of misschien betekent dat dat zij hun eigen manier van doen een beetje moeten aanpassen. Maar ze zullen al gauw merken dat jij beter in je vel gaat zitten. Simpelweg omdat je je focust op dat wat je WILT veranderen. En dan zullen ze die bezwaren vast snel vergeten!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Ben jij gemotiveerd om iets te veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of merk je dat je vaak toch weer terugvalt in je oude patroon zodra het even tegenzit? Zoek dan een coach of trainer die bij je past. Misschien ben ik dat steuntje in de rug, misschien is dat een van mijn collega’s. Het belangrijkste is dat je je doel bereikt en straks weer met een lach op je gezicht door het leven gaat. Keertje over bomen? Stuur me dan een bericht voor een gratis en vrijblijvend telefonisch inzichtgesprek van een half uur, dan kijken we samen wat en wie jou op dit moment het beste kan helpen.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.