Buitenrijden: Spannende Situaties-1
In het vorige artikel van deze reeks over ontspannen buitenrijden had ik het over hoe het basis spanningsniveau van je paard ervoor kan zorgen dat je paard zich al gespannen voelt voordat je met je buitenrit begint. Er zit dan dus al een laag of laagje in zijn spanningsemmertje. Stel dat het niveau in zijn emmertje vlak onder de rand zit, dan hoeft er maar weinig te gebeuren voordat het overloopt. Heb jij ervoor gezorgd dat het basis spanningsniveau van je paard laag is, dan heb je meer ruimte om spannende situaties aan te gaan. Maar eigenlijk wil je de hoeveelheid spanning die je paard onderweg aan zijn emmertje toevoegt natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden, want dan blijf je die ruimte houden voor het geval er echt iets heftigs zou gebeuren.
Dit is het eerste deel van het artikel "Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren".
04/16/2020
Lees meer
Buitenrijden: Basis spanningsniveau paard
Iedereen begrijpt dat als je een huis wilt bouwen, het niet zo handig is om dat op drijfzand te doen. Toch lijken we dat bij onze eigen basis en die van onze paarden nog weleens te vergeten. Als die basis niet in orde is, betekent dat bij buitenritten dat je al met 1-0 achterstaat voordat je het erf af bent. En dat is natuurlijk hartstikke jammer. Een heleboel buitenrijproblemen zijn dan ook te voorkomen door ervoor te zorgen dat die basis zo goed mogelijk is. In dit deel van de artikelreeks over ontspannen buitenrijden ga ik in op de verschillende punten waar die basis uit bestaat en hoe je hem steviger kunt maken.
03/30/2020
Lees meer
Buitenrijden: Feestje of flop
Buitenrijden vind ik een van de meest fantastische dingen om te doen. Samen met je paard genieten van de natuur, de vergezichten en elkaar. Juist in deze tijd is een buitenrit DE manier om even alle verontrustende berichten achter je te laten. Niet alle paarden zijn echter even enthousiast om van hun erf weg te gaan. En sommige paarden doen dat wel, maar gaan onderweg gekke dingen doen waardoor je allesbehalve ontspannen terugkeert. Via deze reeks artikelen wil ik je handvatten geven zodat jij de blunders die ik allemaal maakte tijdens mijn hysterische/historische buitenrit kunt voorkomen en eindelijk (weer) die heerlijke ritjes kunt maken waar je van droomt.
In dit inleidende artikel ga ik in op de 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje maken... of een flop.
03/24/2020
Lees meer
Mijn grootste buitenrijblunders
… verzameld in één historische/hysterische buitenrit
Je hebt van die dagen waarop zo’n beetje alles wat fout kan gaan ook echt fout gaat. Van die dagen waarvan je achteraf denkt: “Was ik maar in bed gebleven.” Zo’n dag had ik een aantal jaren geleden. Het was voordat ik me grondig begon te verdiepen in de vraag waarom paarden reageren zoals ze dat doen. Dus ik gok dat die memorabele buitenrit ergens rond 2012 moet zijn geweest.
Lees het hele verhaal van mijn dolle rit door het bos, inclusief al mijn domme fouten, door op "Lees meer" te klikken.
03/19/2020
Lees meer
Uitstellen voelt veel lekkerder
Uitstellen… wie doet het niet? Ik verzuchtte pas een keer dat ik dat gedrag minder vaak zou willen vertonen, waarop iemand het in een positieve eigenschap wist om te zetten door te zeggen dat ik daar heel goed in was. Dat hielp uiteraard niet. Door mijn achtergrond in paarden- en mensengedrag weet ik precies hoe het in mijn brein werkt, alleen blijft het best een uitdaging om er verandering in te brengen.
Weet jij hoe het komt dat uitstellen zoveel lekkerder voelt dan iets doen waar je tegenop ziet? En wat dat te maken heeft met snelheidsboetes en elektrische stoelen? Lees en huiver.
03/03/2020
Lees meer